Het Syrische regime verdrijft Palestijnen uit het vluchtelingenkamp van Yarmouk

Plaatje hierboven: Kinderen in de wijk Tadamun, vlakbij het Palestijnse kamp Yarmouk, in de Syrische hoofdstad Damascus [beeldbron: AFP]

De Syrisch Palestijnse vluchteling Ammar al-Qudsi Qudsi vertelde Middle East Eye dat de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad hem hadden verdreven uit het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus en zijn huis hadden gestolen en afgebroken.

Het Yarmouk-kamp, bij sommigen bekend als de ‘hoofdstad’ van de Palestijnse vluchtelingen, kende de grootste concentratie van Palestijnse vluchtelingen. Palestijnen die nergens meer heen kunnen, worden collectief gestraft door het regime van Assad en worden zij geconfronteerd met de onteigening van hun schamele bezittingen èn met de Syrische genocide die al tien jaar aan de gang is.

Het Assad-regime voert momenteel een reeks beleidsmaatregelen uit die bedoeld zijn om opzettelijk het demografische karakter van Yarmouk, het grootste Palestijnse vluchtelingenkamp van Syrië en de grootste gemeenschap van Palestijnen buiten hun verloren vaderland, te veranderen.

Een van de weinige groepen die mensen bewust maken van dit monsterlijke onrecht is de Action Group for Palestinians of Syria (AGPS), die serieus probeert de aandacht te vestigen op het feit dat mogelijk tienduizenden Syrisch-Palestijnen permanent worden gezuiverd van Yarmouk.

Met behulp van een ‘antiterrorismewet’ die het regime toestaat ‘veiligheidsaanvallen’ uit te voeren van iedereen die zij als een ‘terrorist’ beschouwen, heeft Assad veel eigendommen in Yarmouk kunnen confisqueren.

Hoewel de wet in 2012 door Assad werd aangenomen om de families van rebellen, dissidenten en oppositieleden te straffen, gebruikt het regime deze nu volgens uw postcode. Met andere woorden, als u toevallig in een gebied van Syrië woont dat al dan niet vreedzaam in opstand is gekomen tegen Assad, kan uw eigendom willekeurig in beslag worden genomen door het regime.

Zoals Ahmed Hussein, een inwoner van Yarmouk die zijn toevlucht vond in Londen en de uitvoerend directeur van AGPS is, me vertelde:

Het regime gebruikt het om de Palestijnen van Yarmouk collectief te straffen, net zoals ze deden met bommen en uithongering tijdens de oorlog.

Vóór de Syrische burgeroorlog had Yarmouk een bevolking van ongeveer 137.000 mensen, maar tegen de tijd dat pro-Assad-troepen het kamp in 2018 veroverden, was de Palestijnse bevolking gedaald tot slechts 100-200.

Hoewel veel apologeten zullen beweren dat Palestijnen zijn gevlucht vanwege de inbeslagname van het kamp door Daesh in 2015, is de realiteit dat er op dat moment slechts 18.000 Palestijnen overbleven. Assad en Iran hadden meedogenloos een belegerde Yarmouk gebombardeerd voorafgaand aan de aanwezigheid van Daesh vanwege de brede steun voor de revolutie onder de Palestijnen.

Deze opzettelijke onteigening van Palestijnse eigendommen door Assad is slechts een momentopname van de ruimere wil van het regime en zijn bondgenoten om de demografie van Syrië permanent te veranderen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Harun al-Aswad “Palestinians’ homes stolen once again as Assad eyes Syria’s Yarmouk camp” van 4 augustus 2020 op de site van Middele East Eye (MEE)

♦ naar een artikel van Sam Hamad “Palestinians face a ‘new Nakba’ in Syria” van 6 augustus 2020 op de site van TRT World

Een gedachte over “Het Syrische regime verdrijft Palestijnen uit het vluchtelingenkamp van Yarmouk

 1. Misschien zou onze grote palestijnen vriend Rudi Vranckx dáár eens een onafhankelijke reportage moeten maken i.p.v zijn propaganda stuk ‘de kinderen van Deheisheh’.

  Ja ik weet het……..In Yarmouk, Libanon of Jordanie, allemaal met hun eigen kampen vol palestijnse gijzelaars, zitten geen Israeli’s en dus is het een héél ander verhaal.

  Deheisheh.
  Dit kamp is ontstaan in 1949 nadat 5 Arabische landen besloten om Israel, 1 dag na uitroeping van de staat aan te vallen en nee NIET om ze te feliciteren met hun nieuwe staat, maar om het land & haar bevolking te vernietigen….uit te moorden!

  We willen er toch niet aan denken wat er was gebeurd als ze daarin waren geslaagd.

  Onze Rudi had dan een héél andere reportage moeten maken. Een reportage over hysterische Arabische moordenaars die Israelisch Joden de Middelandse zee in dreven met het doel hen te vernietigen.

  Joden vermoorden is tenslotte géén item maar een Jood die zichzelf verdedigd en waarbij anderen het slachtoffer worden (en vrijwillig blijven) …..dát is pas nieuws!

  Deheishe.
  Ondanks alle (Belgische/Media ) propaganda mogen we nooit vergeten dat de daar wonende mensen (mét sleutel om hun nek van huizen die ze nooit bezaten) enkel & alleen gegijzeld worden door hun Palestijnse/Arabische leiders, UNWRA en gefinancierd door het Westen om het vooral zo te laten!

  Hopelijk begrijpen de mensen die deze propaganda uitzending gaan zien dat er échte slachtoffers zijn en het Westen hierbij een flinke vinger in de pap heeft.

  Israel heeft namelijk al jaren geleden aangeboden om normale huizen voor hen (een paar duizend) te bouwen maar dit werd per direct afgewezen door de palestijnse/Arabische leiders want dat zou de pressie verminderen.

  In de rotzooi moesten & zouden ze blijven zitten…….met een sleutel om de nek van huizen die ze nooit bezaten. Families werden gesticht, die ‘ook in de drek moesten blijven zitten met ‘ook een sleutel om de nek van een huis dat ze nooit bezaten op een plek waar ze nooit geweest waren.

  Heel triest hoe deze mensen werden/worden gemanipuleerd en hoe het Westen & de media daaraan meewerken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.