Joden in de Diaspora zouden beter de controle over hun veiligheid in eigen handen nemen

Plaatje hierboven: Marshals van de Jewish Defense League (JDL) in het Sephardische Kehila Centrum in Toronto, Canada, op 24 september 2014 [beeldbron: JDL Canada website]

Onze gemeenschap moet wakker worden en de verantwoordelijkheid nemen om zichzelf te beschermen
Evan Bernstein

In minder dan drie jaar tijd kwam de uitdaging om Joodse gemeenschappen te beschermen tegen aanvallen van buitenaf naar de top van de gemeenschappelijke agenda met een urgentie die zelfs de meest ervaren waarnemers van het Amerikaans-Joodse leven verraste.

De verschuiving in gemeenschappelijke prioriteiten weerspiegelde de harde realiteit dat zelfs in de VS geweld tegen Joden steeds meer, in het zorgvuldig gekozen woord van een van de leidende veiligheidsmensen van de gemeenschap, ‘genormaliseerd’ is.

“Wat wij als normaal gedrag in onze samenleving accepteren, is drastisch veranderd”, merkte Evan Bernstein – de chief executive van de Community Security Service (CSS), een op vrijwilligers gebaseerde veiligheidsdienst – op tijdens een uitgebreid gesprek met The Algemeiner deze week.

“Denk bijvoorbeeld eens aan de reactie van mensen op massale schietpartijen. Vóór de pandemie zagen we er steeds meer van. Elke keer was er minder reactie, en het werd meer en meer genormaliseerd.”

Bernstein gelooft dat hetzelfde desensibilisatieproces de afgelopen jaren aan het werk is als het gaat om gewelddadigheden tegen Joden. “Ik heb hier in een periode van zeven jaar in realtime naar gekeken”, legde hij uit.

Het bestuderen van de wendingen van anti-joodse vooroordelen heeft Bernstein geholpen te begrijpen dat haat een complex en vaak achterbaks fenomeen is, dat “je gemakkelijk naar plaatsen in onze samenleving kan brengen waarvan we hoopten dat we die nooit zouden bereiken”.

Volgens Bernstein is de huidige tijd een van die ongelukkige momenten. Toch ziet hij ook een belangrijke kans voor Joodse gemeenschappen om eindelijk de controle over hun eigen veiligheid over te nemen, door lokale vrijwillige veiligheidsteams op te bouwen in synagogen en andere gemeenschapsorganen die nauw samenwerken met wetshandhaving.

Als voormalig directeur van het kantoor van de Anti-Defamation League (ADL) in de regio’s New York en New Jersey, nam Bernstein in juni 2020 het roer over van CSS. Het was een bijzonder moeilijke tijd om dat te doen.

De voorgaande 20 maanden waren getuige geweest van de massamoord op 27 oktober 2018 van 11 gelovigen in de Tree of Life Synagogue in Pittsburgh; De moord op een gemeentelid van 27 april 2019 en de verwonding van nog eens drie bij een schietpartij in het Chabad-centrum in Poway, Californië; De gruwelijke dood van drie burgers en een politieagent toen twee gewapende aanvallers op 10 december 2019 het vuur openden op een koosjere markt in Jersey City; En de dood van een gast en de verwondingen van nog drie bij een steekaanval op een Chanoeka-feest van 28 december 2019 in het huis van Rabbi Chaim Rotenberg in Monsey, NY.

Al deze incidenten maakten deel uit van een breder patroon dat suggereert dat antisemitische stijlfiguren en retoriek gestaag werden aangemoedigd. FBI-gegevens voor 2019 onthulden dat haatmisdrijven in de VS het hoogste niveau in meer dan tien jaar bereikten en dat Joden het doelwit waren van maar liefst 60 procent van die aanvallen.

Zoals Bernstein opmerkte, was antisemitisme in Amerika begin 2020 eindelijk een onderwerp van nationale conversatie geworden dat het best werd gesymboliseerd door de demonstratie ‘No Hate, No Fear’ op 5 januari, waarbij duizenden demonstranten op de Brooklyn Bridge neerdaalden in New York City. En toen sloeg de COVID-19-pandemie toe.

Antisemitisme en vooroordelen op grotere schaal werden echter niet afgesloten, maar genoten van nieuwe afzetmogelijkheden en kansen via sociale media op wereldwijde schaal. “Te denken dat antisemitisme een minder groot probleem is, aangezien de pandemie absoluut niet het geval is”, zei Bernstein. “En als we uit de pandemie komen, maak ik me zorgen over hoe dat eruit zal zien.”

Zoals bij alle anderen, kan het einde van de sociale afstandelijkheid voor de Joodse gemeenschap niet snel genoeg komen. Op dit punt blijft het duidelijk mogelijk dat tegen de tijd dat de Hoge Feestdagen begin september arriveren, de synagogediensten en sociale bijeenkomsten in grotere mate zullen zijn hervat.

Wat Bernstein zorgen baart, is dat in dezelfde periode antisemitische samenzweringstheorieën – vooral die die verband houden met het virus – als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen op internet en haat hebben aangewakkerd die het meest dodelijk kan zijn bij aanvallen in de echte wereld.

Zowel qua temperament als qua filosofie is Bernstein geen paniekzaaier, en hij zegt dat hij ook niet wil dat de gemeenschap die hij dient, in paniek raakt. Als de huidige context ons iets zou leren, denkt hij, dan is het dat we niet verplicht zijn passieve waarnemers te zijn als het gaat om de veiligheid van onze scholen en synagogen.

Bernstein merkte zelfs met bewondering op dat verschillende Joodse gemeenschappen in Latijns-Amerika en Europa een lange traditie van vrijwillige veiligheid hebben, wat in de VS niet het geval is. CSS wil dat veranderen door vrijwilligers te werven uit Amerikaanse Joden die de veiligheid voor hun gemeenschappen zullen beheren door contact te onderhouden met de politie, regelmatige veiligheidscontroles uit te voeren, lokale extremistische activiteiten te controleren en andere taken.

Bernstein sprak met bijzonder enthousiasme over “Entry Point” – een digitaal platform dat hij presenteert als het belangrijkste instrument voor het opbouwen van een nationaal vrijwilligersnetwerk:

Het is een basistraining voor beveiliging. Als je een basis van vrijwilligers opbouwt, moeten ze worden opgeleid om proactief te zijn op het gebied van beveiliging. Met dit platform bieden we een training van een uur voor individuele synagogen, en ons doel is om die honderden synagogen in het hele land te helpen om uiteindelijk hun eigen beveiligingsteam te ontwikkelen dat een voortdurende relatie heeft met CSS.

Bernstein haalde een recente haalbaarheidsstudie aan waarin 20 synagogen enthousiast reageerden op het ‘Entry Point’ -schema als een eenvoudige en effectieve manier om de beste praktijken op het gebied van beveiliging te leren. Door het digitale formaat van de training is deze ook gemakkelijk landelijk uit te rollen, merkte hij op.

Bernstein zei dat CSS momenteel in ‘Seattle, Denver, Phoenix, Los Angeles, Boston, New York City, Westchester, New Jersey, Long Island, Connecticut en North Carolina’ was met plannen om verder weg uit te breiden. “We moeten meer aanwezig zijn in het middenwesten en in steden als San Francisco, Chicago en Cleveland”, zei Bernstein. CSS ‘nummer één prioriteit’, zei hij, was het uitbreiden van zijn voetafdruk in Zuid-Florida, de thuisbasis van een gemeenschap van bijna 600.000 Joden.

Bernstein blijft zich ervan bewust dat antisemitisme in Amerika over het hele spectrum bestaat, en dat antisemitisch geweld en bedreigingen kunnen komen en zullen komen van blanke supremacisten, extreme antizionisten en marginale zwarte nationalistische groeperingen.

Berstein betoogde:

Onze gemeenschap moet wakker worden en de verantwoordelijkheid nemen om zichzelf te beschermen. Wetshandhaving heeft onze gemeenschap dringend nodig om betrokken te zijn bij de veiligheid, want niemand gaat ijveriger werk doen dan de mensen wier families in de synagoge zijn. Dit zijn de mensen die deuren en sloten zullen controleren, die voor de dienst een ‘wandeling’ zullen maken, die zullen kunnen bevestigen dat alles is waar het moet zijn.

Bernstein gaf het voorbeeld van een incident in de Belgische stad Antwerpen, de thuisbasis van een grote gemeenschap van orthodoxe joden – waarbij een man gekleed in als orthodoxe Jood op een sabbatochtend langs een politieagent fietste die de nadering van een synagoge bewaakte.

Het waren de veiligheidsvrijwilligers die de man beletten de synagoge binnen te gaan, zei Bernstein, omdat ze onmiddellijk hadden begrepen dat een orthodoxe jood de sabbat-wetten niet zou overtreden door op een fiets te reizen. “Zo voorkom je dat incidenten plaatsvinden”, benadrukte Bernstein. “Met de intieme, lokale kennis die je hebt van je sjoel en je gemeenschap.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Jews ‘Taking Ownership of Their Own Security’ Is Key to Countering Antisemitic Threat in US, Top Community Official Argues” van 11 februari 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Joden in de Diaspora zouden beter de controle over hun veiligheid in eigen handen nemen

 1. “Joden moeten hun veiligheid in eigen handen nemen”.

  Inderdaad, maar dat doen ze alléén in Israel en dát is dan weer tegen het zere been van de Jodenhater die vind dat joden gewoon moeten incasseren en verder niet zeuren…..want zo hoort het.

  In Europa & US blijft het daarom bij protesteren, soms aangifte doen en héél soms een rechtzaak aanspannen, die dan vaak door een rechter met ook een Jodenprobleem afgewezen word als niet relevant zijnde want de aanvaller was psychisch gestoord of het had ‘niets met Jodenhaat te maken want het was gewoon als grap bedoeld.

  Je ziet…..excuses genoeg!

  Nee, wat dat betreft kunnen de Joden nog een pak bijleren van hun Moslim familie die per direct halve steden vernielen en auto’s in de fik steken.

  Nee, dit maakt hen niet bepaald geliefd of zelfs gehaat maar dat zijn Joden sowieso al….ongeacht hun brave gedrag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.