Cineast Steven Spielberg wint Israël ’s prestigieuze Genesisprijs

De 74-jarige Amerikaans Joodse cineast Steven Spielberg heeft de prestigieuze Genesisprijs 2021 van Israël ontvangen als erkenning voor zijn bijdrage aan de cinema, zijn filantropische werken en zijn inspanningen om de herinnering aan de Holocaust te bewaren, maakten de organisatoren woensdag bekend.

De onderscheiding van $ 1 miljoen wordt elk jaar toegekend aan een persoon voor hun professionele prestaties, bijdragen aan de mensheid en toewijding aan Joodse waarden. Eerdere ontvangers hebben de prijs gedoneerd aan filantropische doelen, hoewel Spielberg, die pas woensdag laat op de hoogte werd gebracht van de eer, niet onmiddellijk commentaar gaf op zijn plannen.

Stan Polovets, medeoprichter en voorzitter van de Genesis Prize Foundation, zei:

De Genesisprijs is een eerbetoon aan het unieke talent van Steven Spielberg, zijn toewijding om de wereld te verbeteren en zijn ongeëvenaarde bijdrage aan het onderwijzen van de naoorlogse generaties over de verschrikkingen van de Holocaust.

Spielberg is een van de meest succesvolle en invloedrijke filmmakers aller tijden, met een reeks blockbusters op zijn naam. Ze omvatten ‘Jaws’, ‘E.T. The Extra Terrestrial, ‘Raiders of the Lost Ark’ en ‘Jurassic Park.’ Hij heeft drie Academy Awards gewonnen voor zijn werk aan ‘Schindler’s List‘ (1993) en ‘Saving Private Ryan’ en talloze andere erkenningen in de branche.

Tijdens een vertoning in 2018 ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van ‘Schindler’s List’, zei Spielberg dat geen enkel werk hem had geraakt zoals het historische Holocaust-drama, dat in totaal zeven Oscars opleverde. “Er was overal trauma. En we hebben het trauma vastgelegd. Dat kun je niet vervalsen,” zei hij destijds. “Er waren hele secties die verder gaan dan alles wat ik ooit heb meegemaakt of mensen voor de camera heb gezien.”

Na de film, waarvoor hij geen salaris accepteerde en waarvan hij de opbrengst aan een goed doel schonk, richtte Spielberg de USC Shoah Foundation op met een subsidie ​​van $ 10 miljoen om interviews met overlevenden en getuigen van de Holocaust te filmen. Het project heeft ongeveer 55.000 interviews afgenomen in 32 talen met overlevenden uit 56 landen. Het werkt ook aan het bewaren van de herinnering aan 20e-eeuwse genocides en massamoorden in Cambodja, Armenië en Rwanda.

Tot de andere liefdadigheidswerken van Spielberg behoort de Righteous Persons Foundation, die is opgericht om Joodse verhalen te bewaren en sociaal activisme te promoten. Het heeft meer dan $ 100 miljoen aan subsidies weggegeven aan Joodse doelen.

Hij is emeritus voorzitter van de Starlight Children’s Foundation, die kinderen met levensbedreigende aandoeningen helpt. Hij heeft $ 30 miljoen gedoneerd aan het Film- en televisiefonds om gezondheidszorg te bieden aan ouderen die in de film- en tv-industrie werkten. Zijn Wunderkinder Foundation ondersteunt gezondheids-, kunst-, jeugd- en educatieve doelen.

Zijn prestaties en liefdadigheidswerk hebben geresulteerd in talrijke erkenningen, waaronder de Presidential Medal of Freedom, het Franse Legioen d’Honneur, het Duitse Federale Kruis van Verdienste, een ere-ridderorde van koningin Elizabeth II en de Israëlische presidentiële onderscheiding.

De Genesis-prijs werd in 2014 ingehuldigd en wordt beheerd in een partnerschap tussen de particuliere Genesis Prize Foundation en het kantoor van de voorzitter van de Jewish Agency, een non-profitorganisatie die nauw verbonden is met de Israëlische regering. De prijs wordt gefinancierd door een schenking van $ 100 miljoen die is ingesteld door de stichting.

De prijs wordt gewoonlijk uitgereikt tijdens een gala-evenement in Jeruzalem dat elk jaar in juni wordt bijgewoond door de premier van Israël. Maar door de pandemie van het coronavirus is het onduidelijk of het evenement dit jaar zal plaatsvinden. De prijsuitreiking voor de winnaar van vorig jaar, de voormalige Sovjet-politieke gevangene Natan Sharansky, vond virtueel plaats.

Eerdere winnaars waren onder meer zakenman en voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg, acteur Michael Douglas, violist Itzhak Perlman, beeldhouwer Sir Anish Kapoor, actrice Natalie Portman; Eigenaar Robert Kraft en Sharansky van New England Patriots.

In 2018 wees Portman de prijsuitreiking af, omdat ze premier Benjamin Netanyahu niet leek te steunen. In hetzelfde jaar ontving de overleden Amerikaanse rechter bij het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg een speciale ‘lifetime achievement award’.

Video: Schindler’s List (1993) Official Trailer


Bronnen:

♦ naar een artikel van Josef Federman “Steven Spielberg wins Israel’s prestigious Genesis Prize” van 11 februari 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.