Pro-Zionistische brief van ‘vader van het moderne China’ Sun Yat-Sen duikt weer op in Israël

Een origineel ondertekende brief waarin dr. Sun Yat-sen zijn krachtige steun voor het zionisme uitdrukt, is onlangs opgedoken in de Nationale Bibliotheek van Israël in Jeruzalem en is nu voor het eerst online.

In de brief, van de tot op vandaag vereerde leider van het pre-communistische tijdperk, noemde  de ‘vader van de Chinese natie’ het zionisme “een van de grootste bewegingen van de huidige tijd” en vervolgt hij met: “Alle liefhebbers van democratie kunnen het niet helpen dat ze met enthousiasme de beweging verwelkomen en van harte steunen om uw prachtige en historische natie te herstellen.”

Het bericht, gedateerd 24 april 1920, werd naar NEB gestuurd Ezra, oprichter van de Shanghai Zionist Association:

Dr. Sun Yat-sen was de eerste voorlopige president van de Republiek China, opgericht in 1912 na de val van de laatste keizerlijke dynastie, voorafgaand aan de Chinese burgeroorlog en de communistische revolutie.

Hoewel zijn steun aan het zionisme goed gedocumenteerd is en de tekst van de brief eerder bekend was, is de originele ondertekende kopie pas nu herontdekt, meer dan een eeuw nadat deze was geschreven.

De brief is onlangs opgedoken als onderdeel van een groot initiatief van de National Library of Israel, ondersteund door de Leir Foundation, om miljoenen items in de archiefcollecties te beoordelen en te beschrijven, waaronder persoonlijke papieren, foto’s en documenten van veel van de meest prominente figuren uit de 20e eeuw.

Het initiatief maakt deel uit van de huidige vernieuwing van de bibliotheek, waaronder de opening volgend jaar van een nieuwe campus naast de Knesset (Israëlisch parlement) in Jeruzalem.

Geboren in Lahore (het huidige Pakistan), heeft de ontvanger van de brief, N.E.B. Ezra, pseudoniem van Nissim Elias Benjamin Ezra (1883–1936), die een joodse geleerde, schrijver, uitgever en activist was die het grootste deel van zijn leven in Shanghai woonde. Naast het oprichten van de Shanghai Zionist Association, bewerkte hij decennialang zijn spreekbuis, de boodschapper van Israël.

Volgens prof. Gao Bei, een expert op het gebied van de Joodse gemeenschap in de 20e eeuw in Shanghai…

… is het heel opwindend dat deze originele brief van Sun Yat-sen aan N.E.B. Ezra is opgedolven. Het is een van de baanbrekende documenten die de vroege steun van de Chinese nationalistische regering voor de zionistische zaak belichten.

Dr. Sun Yat-sen en andere leden van de Chinese leiders hadden warme relaties met lokale en internationale joodse gemeenschappen en figuren, waarvan velen cultiveerden tijdens jaren van ballingschap voorafgaand aan de uiteindelijke val van de Qing-dynastie. Hun steun aan de zionistische beweging vloeide voort uit zowel ideologische als praktische overwegingen.


Bronnen:

♦ naar een artikelPro-Zionist letter by ‘father of modern China’ Sun Yat-Sen resurfaces in Israel” van 11 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Zack Rothbart “Lost letter on Zionism from ‘Father of the Chinese Nation’ surfaces” van 11 februari 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.