IAEA: Iran produceert uraniummetaal en schendt verder het nucleair akkoord

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, maakte woensdag bekend dat Iran is begonnen met de productie van uraniummetaal, wat duidelijk in strijd is met de nucleaire deal van 2015.

Volgens het Franse persbureau AFP zei de in Wenen gevestigde organisatie in een verklaring dat het op 8 februari “3,6 gram uraniummetaal heeft geverifieerd in de brandstofplaatfabriek van Iran in Isfahan”, in wat een nieuwe schending betekent van de grenzen van de overeenkomst van het Gezamenlijk Alomvattend Actieplan (JCPOA).

Het bewijs van deze laatste schending komt nu Teheran probeert de druk op de regering van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden te doen escaleren. Het beoogt ofwel een terugkeer naar de nucleaire deal van 2015 en de opheffing van de straffen die Biden’s voorganger, president Donald Trump, heeft opgelegd als straf voor eerdere inbreuken in combinatie met het ballistische rakettenprogramma van de Islamitische republiek.

Het geproduceerde materiaal was een kleine hoeveelheid natuurlijk uraniummetaal, meldde het IAEA, wat betekent dat het niet verrijkt was. Om uraniummetaal te gebruiken, zou Iran volgens The Wall Street Journal ongeveer een halve kilo, of iets meer dan een pond, hoogverrijkt uraniummetaal nodig hebben.

Hoewel Iran herhaaldelijk inbreuk heeft gemaakt op de regels van de overeenkomst van 2015, zou het aannemelijk kunnen zijn dat het zou kunnen ontkennen dat zijn stappen om de uraniumverrijking te verhogen, gedaan zouden kunnen worden voor civiele doeleinden, zoals het van brandstof voorzien van energiecentrales of voor medische processen.

Er zijn echter weinig niet-militaire toepassingen voor de productie van uraniummetaal. Het Iraanse regime doet bijna dagelijks een andere aankondiging over zijn nucleaire capaciteiten of de legitimiteit van zijn programma. Het beweert dat het niet zal stoppen totdat de Verenigde Staten terugkeren naar de deal waar Trump in 2018 uit liep. De regering-Biden zei dat het de sancties niet zou opheffen totdat Iran de uraniumverrijking stopzette.


Bronnen:

♦ naar een artikelIAEA: Iran producing uranium metal, further violating nuclear deal” van 11 februari 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.