Joodse leiders ontzet na vonnis tegen Holocaust onderzoekers: ‘Polen kan de waarheid niet verbergen’

Plaatje hierboven: Holocaustgeleerden Barbara Engelking (links) en Jan Grabowski (rechts) [beeldbron: Yad Vashem via AP]

De uitspraak op dinsdag door een Poolse rechtbank tegen twee vooraanstaande geleerden van de Holocaust die berecht werden wegens smaad, zorgde voor een koude rilling in de hele Joodse wereld, toen gemeenschaps- en academische leiders waarschuwden dat als gevolg hiervan het onafhankelijk onderzoek naar de nazi-vervolging van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zou worden onderdrukt.

De langverwachte beslissing van rechter Ewa Jonczyk van de districtsrechtbank in Warschau bepaalde dat historici Dr. Barbara Engelking en Prof. Jan Grabowski hun excuses moeten aanbieden aan de eiser in de zaak. Ze zullen echter niet worden gedwongen haar 100.000 zloty ($ 27.000) te betalen als compensatie, zoals haar advocaten hadden geëist.

Het ging om een ​​korte passage in Engelking en Grabowski’s 1.600 pagina’s tellende boek “Nacht zonder Einde: Het lot van de Joden in geselecteerde graafschappen in bezet Polen“, dat handelde over Edward Malinowski, een Poolse burger die zou hebben geholpen bij het vangen en vermoorden van ondergedoken Joden in een bos bij Malinowo in het noordoosten van Polen.

Plaatje hierboven: De originele 2-delige editie van ‘Nacht zonder Einde’ aka in het Pools als “Dalej jest noc: losy Żydów w wybranych powiatach okupowanej Polski

De passage vermeldde dat een joodse vrouw die bekend was met Malinowski na de oorlog een vals getuigenis had afgelegd ter verdediging, ondanks haar kennis dat hij “een medeplichtige was aan de dood van enkele tientallen joden die zich in het bos hadden verstopt en werden overgedragen aan de Duitsers.”

Malinowski’s nichtje, de 81-jarige Filomena Leszczynska, beschuldigde de geleerden van het verzinnen van de misdaden van haar oom, erop wijzend dat hij een held was die Joden had gered. De beslissing van de rechtbank houdt in dat Engelking en Grabowski verplicht zijn Leszczynska schriftelijk te verontschuldigen voor het verstrekken van ‘onjuiste informatie’ over haar oom en voor ‘het schenden van zijn eer’. Er wordt van hen verwacht dat ze in beroep gaan.

Joodse leiders verwierpen de uitspraak van dinsdag als een nieuwe poging van de Poolse autoriteiten om het onderzoek naar de Holocaust te controleren om elke discussie over Poolse civiele samenwerking met de nazi’s te schrappen. Volgens het Poolse wetboek van strafrecht en de wetgeving die in 2018 door het parlement van het land is aangenomen, kan iedereen die de kwestie van lokale heimelijke verstandhouding tijdens de nazi-bezetting van 1939-45 onderzoekt, te maken krijgen met een civielrechtelijk proces wegens smaad en mogelijke gevangenisstraf.

“Het is weer een trieste dag in de Pools-Joodse geschiedenis”, vertelde Abraham Foxman – een overlevende van de Holocaust in Polen en de nationale directeur emeritus van de Anti-Defamation League (ADL) – dinsdagmiddag aan The Algemeiner. “Hoe hard Polen ook probeert, het kan de waarheid niet verbergen”, zei Foxman.

“Ja, er was eer in Polen tijdens de Holocaust. Ik werd gered door een Poolse katholieke vrouw. Jan Karski waagde zijn leven om de wereld te waarschuwen voor de Holocaust. Maar er was samenwerking, er was lelijkheid en antisemitisme.” Foxman merkte op dat het een triest feit was dat “terwijl sommige Polen hun leven riskeerden om Joden te redden, er nog veel meer collaboreerden en zich bij de vervolging aansloten.” Foxman voegde eraan toe: “Geen enkele Poolse wetgeving of rechterlijke beslissing kan de waarheid veranderen.”

Ronald Lauder, voorzitter van het World Jewish Congress (WJC), verklaarde zichzelf “ontzet” over de uitspraak “in de misleide smaadzaak die tegen” de twee historici werd aangespannen. “Het is gewoon onaanvaardbaar dat historici bang moeten zijn om geloofwaardige getuigenissen van overlevenden van de Holocaust aan te halen,” zei Lauder in een verklaring.

Lauder voegde eraan toe dat de rechterlijke beslissing van dinsdag “niet veel goeds voorspelt voor de toekomst van historisch onderzoek in Polen en precies de verkeerde boodschap uitzendt naar degenen die het werk van geleerden proberen te onderdrukken.” Hij sprak de hoop uit dat het vonnis in hoger beroep zou worden vernietigd.

Ondertussen benadrukte prof. Grabowski in opmerkingen aan het Poolse nieuwscentrum Wyborcza op maandag, terwijl hij op de uitspraak wachtte, de rol van rechtse, door de overheid gesteunde ngo’s – of ‘gongo’s’ – bij het aandringen van de rechtszaak tegen hemzelf en Dr. Engelking.

“Een bepaalde groep, de Poolse Liga tegen laster, zorgde voor de financiële steun voor Leszczynska’s lasterzaak tegen de twee geleerden. De League Against Defamation, opgericht in 2013 door Maciej Świrski, is nauw verbonden met de heersende nationalistische Law and Justice Party (PiS) van Polen.

Gevormd om te vechten tegen wat zij ‘anti-Polonisme‘ noemt, heeft de groep eerder lasterzaken aangespannen tegen de Amerikaanse publicatie Newsweek en het Spaanse dagblad El Pais. Het heeft ook een subsidie ​​van $ 75.000 ontvangen van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken om anti-Poolse sentimenten in de internationale media te controleren en tegen te gaan.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘Poland Cannot Hide The Truth:’ Anger Among Jewish Leaders as Warsaw Court Orders Holocaust Scholars to Apologize for Alleged Libel” van 9 februari 2021 op de site The Algemeiner

♦ naar een artikel van Vanessa Gera en Monika Scislowska “Poland orders Holocaust scholars to apologize in case that could muzzle research” van 9 februari 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Israel “Poland’s Chief Rabbi: Those Who Interrogated a Journalist for Saying Poles Handed Jews to the Nazis Should Interrogate Me, Too” van 10 februari 2021 op de site van The Jewish Press

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.