Netanyahu tot Blinken: Golanhoogte ‘zal voor altijd deel blijven uitmaken van Israël’

Plaatje hierboven: Een IDF-voertuig rijdt over de weg die parallel loopt aan de grensafscheiding tussen de Israëlische en Syrische regio’s op de Golanhoogte, 19 juli 2017 [beeldbron: AFP/Menahem Kahana]

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzette zich tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken vanwege zijn opmerkingen die de erkenning door de regering van Trump van de Golanhoogten in 2019 niet onderschreven.

In een interview met CNN Maandag zei Blinken, terwijl hij Israël ondersteunt bij het controleren van de Golanhoogvlakte, hij twijfelt of Israël het wettelijke recht heeft om de regio op de lange termijn te beheersen.

Blinken vertelde aan CNN-nieuwsanker Wolf Blitzer:

Praktisch gezien blijft de controle over de Golan in die situatie volgens mij van wezenlijk belang voor de veiligheid van Israël. De juridische kwestie is een andere zaak en als de situatie in Syrië na verloop van tijd zou veranderen, is dat iets waar we naar kijken, maar zover zijn we nog lang niet.

Voormalig president Donald Trump erkende in 2019 de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten. Afgelopen november bracht Blinken’s voorganger, Mike Pompeo, een zeldzaam bezoek aan de Golanhoogten, waar hij zei: ‘dit is een deel van Israël en het centrale deel van Israël.’

In een verklaring zei het kantoor van Netanyahu dat “de Golanhoogten voor altijd een deel van de staat Israël zullen blijven.” “Het Israëlische standpunt is duidelijk. In elk mogelijk scenario zal de Golanhoogte Israëlisch blijven,” voegde de verklaring toe.

Adviseurs van de Amerikaanse president Joe Biden hebben gezegd dat Amerika zijn standpunt ten aanzien van de Golan niet zou veranderen, ook niet tijdens de presidentiële campagne van Biden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde niet op een verzoek van het JNS om opheldering over de status van de Golanhoogten.

Slag om de Golan in 1967


Bronnen:

♦ naar een artikelNetanyahu to Blinken: Golan Heights ‘will remain forever part of Israel’” van 9 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu: Golan Heights Will Remain Israeli” van 9 februari 2021 op de site van The Jewish Press

Een gedachte over “Netanyahu tot Blinken: Golanhoogte ‘zal voor altijd deel blijven uitmaken van Israël’

 1. Met Obiden aan het roer….worden het hele zware tijden voor Israel.

  Terug naar de bekende mislukte politiek en het linkse moeras.

  EU heeft nu een gewillige bondgenoot in het Witte Huis voor haar anti Israel programma.

  Biden word door zijn linkse poppenspelers totaal gemanipuleerd om de sterke & onafhankelijke US positie, door Trump opgebouwd, af te breken.

  Iran, palestijnen, China, Rusland, N-Korea etc. lachen zich helemaal suf.

  We konden allemaal meegenieten hoe Lavrov de kluns Borrell totaal voor schut zette.

  Hopelijk heeft ook Israel ervan geleerd. Borrell de man die de toekomst van Israel moet bepalen? Ik dacht het niet!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.