Turkije: antisemitisme was wijdverbreid in 2020

Plaatje hierboven: Ankara, Turkije, 18 januari 2009. Demonstranten staan ​​achter een spandoek met antisemitische tekening tijdens een demonstratie tegen Israëls aanvallen op Gaza (Operation Cast Lead) [beeldbron: Reuters/Umit Bektas]

Veel vooraanstaande figuren – van regeringsautoriteiten tot politieke oppositie en de media – verspreiden jodenhaat in een land dat NAVO-lid is en kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie.

Het Holocaustverhaal is overdreven“, “Israël krijgt geen genoeg van bloed en rijkdom“, “Joden ontvoerden christelijke kinderen en voerden rituelen uit met hun bloed“, “Joden hebben het coronavirus naar Turkije gestuurd om Turken uit te roeien” enz. waren enkele van de Jodenhaatverklaringen die in 2020 in het openbaar zijn afgelegd in Turkije – door auteurs, kranten, leden van het publiek en zelfs de president van het land.

Antisemitische daden waren het afgelopen jaar ook gebruikelijk in Turkije. Onder hen waren de verkoop van Hitler’s Mein Kampf met korting in een boekwinkel, T-shirts versierd met nazi-symbolen en kranten die beweerden dat Joden de Verenigde Staten beheersen.

Deze incidenten werden aan het licht gebracht door Avlaremoz, een Turkse nieuwswebsite die joodse kwesties behandelt. Het voerde zijn jaarlijkse enquête over ‘meest antisemitische incidenten van het jaar’ voor 2020 uit en onthulde de resultaten op 1 januari. Hieronder volgen de meest antisemitische gebeurtenissen in Turkije, gerangschikt van 1 tot 10, volgens de enquête:

1. Hüsnü Mahalli, een Syrisch-Turkse schrijver en journalist die in Turkije woont, ontkende de Holocaust in zijn boek Palestine Is Mine uit 2020. Hij beweert ten onrechte dat gaskamers niet bestonden tijdens de Holocaust, dat deze plaatsen ziekenhuizen waren voor Joden met tyfus, dat Zyklon B-gas dat in die periode werd gebruikt een medicijn was voor tyfus, en dat “slechts een paar honderdduizend” Joden werden vermoord en geen 6 miljoen.

2. Tijdens een bijeenkomst op 31 januari 2020 zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dat Joden niet mogen worden gesteund. Hij vernietigde het vredesplan in het Midden-Oosten dat werd gepresenteerd door de voormalige president Donald Trump om de Israëlisch-Palestijnse kwestie te helpen oplossen en zei tegen de opperrabbijn van Turkije om een ​​standpunt in te nemen tegen Israël.

Tijdens zijn toespraak noemde Erdoğan Israël “een piraat, wreed en onverzadigbaar”, en vergat blijkbaar dat de Palestijnen drie keer een staat hadden gekregen en elke keer het aanbod afwezen, verzette hij zich tegen het idee dat Joden een eigen staat zouden moeten hebben:

We erkennen en aanvaarden nooit dit plan dat Palestina zal vernietigen. Israël, dat als piraat op Palestijnse grond is gevestigd, heeft zijn huidige grenzen onrechtvaardig en onrechtmatig bereikt. De ogen van de wrede mensen krijgen geen genoeg van bloed en rijkdom. Israël krijgt er ook geen genoeg van. Ze proberen dit plan uit te voeren, wat de annexatie van Palestijnse landen inhoudt. Nu, zonder enige schaamte, proberen ze Palestina [een staat] te ontnemen, inclusief de Westelijke Jordaanoever.

Erdoğan veroordeelde ook degenen die vriendschap sluiten met en Joden steunen, naar wie hij verwijst als “degenen met een keppel op.”

Als we kijken naar de houding van islamitische landen, heb ik medelijden met ons. Allereerst jij, Saoedi-Arabië. Je hebt gezwegen. Wanneer ga je spreken? De regeringen van Oman, Bahrein en Abu Dhabi. Ze sluiten zich aan bij [het vredesinitiatief] en geven applaus. Je moet je schamen! Hoe zullen die klappende handen deze verraderlijke stap verklaren? Degenen die met keppels op hun hoofd zitten [joden] applaudisseren en zij [moslims] applaudisseren ook. Vertel me wie je vriend is en ik zal je vertellen wie je bent. De sleutel tot vrede ligt vandaag in Jeruzalem, zoals dat al duizenden jaren het geval is. Iedereen die Israël aanmoedigt, is verantwoordelijk voor de verschrikkelijke gevolgen die zullen optreden.

Helaas bestaat antisemitisme nog steeds, niet alleen in Turkije, maar op veel plaatsen in de wereld. Maar wat Turkije, een NAVO-lid en kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie, anders maakt dan andere gevallen, is dat veel leidende figuren van het land – van regeringsautoriteiten tot politieke oppositie en de media – zich bezighouden met en verspreiden van Jodenhaat. Veel segmenten van de Turkse samenleving worden voortdurend blootgesteld aan dergelijke hatelijke propaganda en lijken het blindelings te volgen.

Lees hier verder het hele rapport van Uzay Bulut


Bronnen:

♦ naar een artikel van Uzay Bulut “Turkey: Anti-Semitism was widespread in 2020” van 8 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndidate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.