Poolse rechtbank oordeelt dat Joodse historici zich moeten verontschuldigen voor Holocaust-pogromonderzoek

Plaatje hierboven: Op 25 april 2018 demonstreerden Poolse nationalisten aan de Amerikaanse ambassade in Warschau met een spandoek “Zeg neen tegen Joodse eisen“, gericht tegen een wetsvoorstel dat unaniem werd aangenomen in het Amerikaanse Congres [beeldbron: Attila Husejnow/Alamy.com]

In het vonnis van een rechtszaak die door sommigen als belangrijk wordt beschouwd voor de toekomst van Holocaustonderzoek en vrijheid van meningsuiting in Polen, beval een rechtbank in Warschau twee historici om zich publiekelijk te verontschuldigen voor een deel van hun onderzoek naar een Holocaustpogrom.

In hun boek ‘Nacht Zonder Einde’ uit 2018, een turf van een boek van wel 1.700 pagina’s, over de Poolse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, schreven historici Jan Grabowski en Barbara Engelking dat Edward Malinowski, de overleden burgemeester van het dorp Malinowo, nazi-officieren vertelde waar een groep Joden zaten ondergedoken in een bos.

De groep van ‘tientallen’ mensen kwamen allemaal om het leven. Malinowski werd vrijgesproken in een naoorlogse rechtszaak wegens collaboratie met de nazi’s, en zijn nicht klaagde de geleerden aan voor $ 26.000, omdat ze de erfenis van haar oom hadden aangetast.

Rechter Ewa Jończyk van de rechtbank van Warschau oordeelde dinsdag dat de geleerden een verklaring op de website van het Instituut voor Holocaustonderzoek moeten plaatsen en hun excuses moeten aanbieden aan Filomena Leszczyńska, de nicht, voor het “schenden van de eer” van haar oom door “onjuiste informatie te verstrekken.” De rechter heeft hen niet bevolen de $ 26.000 te betalen die Leszczyńska zocht. Grabowski en Engelking zeiden dat ze in beroep zullen gaan tegen de uitspraak.

Debatten over de geschiedenis van de Holocaust en nazi-samenwerking zijn gemeengoed geworden in Polen, dat in 2019 een wet heeft aangenomen die het illegaal maakt om de Poolse natie de schuld te geven van nazi-misdaden. Critici van de wet, waaronder het Yad Vashem Holocaustmuseum in Israël, zeiden dat het het risico loopt het historisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog in Polen te verstikken.

“Er is een gecoördineerde campagne gaande om de geschiedenis te veranderen op een manier die de regering prettig vindt,” vertelde David Silberklang, een Yad Vashem-historicus, aan The New York Times. Grabowski en Engelking schreven in hun boek dat een getuige die in het voordeel van de burgemeester getuigde “wist dat [Malinowski] medeplichtig was aan de dood van enkele tientallen joden die zich in het bos verborgen hielden en aan de Duitsers werden overgedragen, maar ze gaf een vals getuigenis. Ter verdediging tijdens zijn proces na de oorlog.” Ze suggereerden ook dat de burgemeester betaling van de getuige had afgeperst in ruil voor het redden van haar.

Engelking voerde vorige maand in een interview voor de OKO.Press-website aan dat zij en Grabowski de burgemeester nooit ronduit beschuldigden verantwoordelijk te zijn voor de moorden, maar alleen opmerkte dat dergelijke beschuldigingen bestonden. Ze erkende ook dat de bewering in het boek dat de getuige en de burgemeester samen zakelijke transacties hadden gedaan, vals was, maar voegde eraan toe dat dit niet kan worden beschouwd als een aanslag op zijn eer.

De voorzitter van het World Jewish Congress, Ronald S. Lauder, uitte zijn ontzetting na de aankondiging van een vonnis in een Poolse smaadzaak tegen historici prof. Barbara Engelking en prof. Een Poolse burgemeester tijdens de Holocaust. In een reactie op de beslissing zei Lauder:

Als iemand die al meer dan drie decennia diep betrokken is bij Polen, ben ik ontzet dat een rechtbank in Warschau de historici Prof. Barbara Engelking en Prof. Jan Grabowski heeft veroordeeld in de misleide smaadzaak die was Tegen hen gebracht. Het is gewoon onaanvaardbaar dat historici bang moeten zijn om geloofwaardige getuigenissen van overlevenden van de Holocaust aan te halen. Deze uitkomst belooft niet veel goeds voor de toekomst van historisch onderzoek in Polen en geeft precies de verkeerde boodschap aan degenen die het werk van geleerden proberen te onderdrukken. Ik hoop dat het vonnis van vandaag in hoger beroep zal worden vernietigd, en dat de dag zal komen waarop beslissingen over de integriteit van de geschiedenis opnieuw aan historici worden overgelaten en niet aan politici of rechters. ‘

Plaatje hierboven: Warschau, 11 november 2017. Duizenden extreemrechtse Poolse nationalisten betogen in de hoofdstad op Dag van de Poolse Onafhankelijkheid. Sommige demonstranten droegen de gekende groen-witte vlaggen van het extreemrechtse National Radical Camp aka Obóz Narodowo-Radykalny (ONR) [beeldbron: NYT]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Polish court rules that historians must apologize for part of Holocaust pogrom research” van 9 februari 2021 en een artikel van Cnaan Liphshiz “Polish Holocaust scholars on trial for suggesting mayor helped kill 22 Jews” van 18 januari 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelWorld Jewish Congress dismayed at Polish court ruling against Holocaust historians” van 9 februari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Sara Van Poucke “Rechtszaak over Holocaust-boek in Polen: twee prominente historici moeten zich verontschuldigen” van 9 februari 2021 op de site van VRT NWS

♦ een artikel op deze blogPoolse Holocaustgeleerden aangeklaagd voor het suggereren dat burgemeester die een Jood redde, 22 anderen hielp doden” van 6 februari 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.