VS: VN mensenrechtenraad heeft disproportionele focus op Israël

Woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf maandag commentaar op het besluit van de VS om terug te keren naar de VN-Mensenrechtenraad, waaruit voormalig president Donald Trump zich in 2018 terugtrok.

Price zei dat de Verenigde Staten hervormingen willen zien die de ‘onevenredige focus’ van de UNHRC op Israël zouden aanpakken. De UNHRC blijft resoluties goedkeuren waarin Israël wordt veroordeeld. Vorig jaar publiceerde het een lijst van 112 bedrijven die actief zijn in Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria.

Eerder op maandag maakte staatssecretaris Antony Blinken officieel bekend dat de regering-Biden de VS weer zal opnemen in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Trump trok zich in 2018 terug uit de UNHRC, daarbij verwijzend naar zijn langdurige anti-Israëlische vooringenomenheid.

Golan en Jeruzalem
Op de vraag wat met de erkenning door de regering van Trump van de Golanhoogten als onderdeel van Israël, antwoordde Blinken:

Praktisch gezien blijft de controle over de Golan in die situatie volgens mij van wezenlijk belang voor de veiligheid van Israël. Juridische vragen zijn iets anders en als de situatie in Syrië na verloop van tijd zou veranderen, dat is iets waar we naar kijken, maar daar zijn we lang niet in de buurt.

Blinken wees erop dat de regering van de Syrische president Bashar al-Assad en de aanwezigheid van militiegroepen die gesteund worden door Iran een ‘aanzienlijke veiligheidsdreiging’ vormen voor Israël. De adviseurs van Biden hebben in het verleden gezegd dat hij de Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golan niet zou intrekken, merkte Reuters op.

In het interview herhaalde Blinken ook de toezegging van de regering-Biden om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te behouden.  Biden heeft gezegd dat hij de Amerikaanse ambassade in Israël in Jeruzalem zou houden, ondanks het feit dat hij bezwaar maakt tegen de voorwaarden waaronder Trump besloot deze te verhuizen.

Op de vraag waarom Biden nog niet met premier Binyamin Netanyahu heeft gesproken, antwoordde Blinken: “Ik weet zeker dat we in de nabije toekomst gelegenheid zullen hebben om elkaar te spreken.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “US: UNHRC has ‘disproportionate focus’ on Israel” en een artikelBlinken stops short of recognizing Golan Heights as Israeli territory” van 9 februari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelUS Return to ‘Broken’ UN Human Rights Council Met With Skepticism by Human Rights Advocates” van 8 februari 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “VS: VN mensenrechtenraad heeft disproportionele focus op Israël

 1. UNHRC ‘een onproportionele focus of met een beter woord OBSESSIE voor Israel.

  Jammer genoeg is het niet alléén de UNHRC, maar de UN, UNESCO, HRW, EU, Amnesty, CNN, & friends, NYT & friends, BBC & friends, VRT & friends…..en alles ertussen in.

  De reden?
  Geld, carriere & macht!

  Israel en haar ‘Joodse zonden’ zijn een prima verkoop pitch!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.