Hamas en Fatah houden in Caïro door Egypte bemiddelde verzoeningsgesprekken

Leiders van rivaliserende Palestijnse facties zijn maandag in Caïro begonnen met door Egypte bemiddelde verzoeningsgesprekken om te proberen de langdurige interne verdeeldheid te genezen, voorafgaand aan de geplande Palestijnse verkiezingen later dit jaar.

Egypte heeft veertien jaar lang tevergeefs geprobeerd de nationalistische Fatah-factie van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en haar bittere rivaal Hamas, de gewapende islamitische beweging die zich verzet tegen alle onderhandelingen met Israël, met elkaar te verzoenen.

Er zijn al zestien jaar geen Palestijnse verkiezingen gehouden in Gaza, in de gebieden in Judea & Samaria of in de arabische wijken van Jeruzalem. Naast Hamas en Fatah zouden er nog een tiental andere facties vertegenwoordigd zijn in de besprekingen in Caïro.

Onder de genodigden was de Islamitische Jihad, een militante groepering die de verkiezingen van 1996 en 2006 heeft geboycot en die volgens Palestijnse bronnen nu overweegt om dit jaar deel te nemen.

Maar het wantrouwen tussen de rivalen is zo groot dat kwesties op de agenda electorale basisprincipes zijn, zoals hoe stembureaus worden bewaakt en hoe rechtbanken verkiezingsgeschillen zullen beslechten. Er heerst wijdverbreide scepsis dat de verkiezingen überhaupt zullen plaatsvinden.

Veel Palestijnen geloven dat ze in de eerste plaats een poging van Abbas zijn om zijn democratische geloofsbrieven te tonen aan de nieuwe regering van president Joe Biden, met wie Abbas de relaties wil herstellen nadat ze een nieuw dieptepunt hebben bereikt onder president Donald Trump.

“Er zijn gelijke kansen op succes en mislukking”, zei Hani Al-Masri, een politiek analist op de Westelijke Jordaanoever, die als onafhankelijke aan de besprekingen deelneemt. De door het westen gesteunde Palestijnse Autoriteit (PA) van Abbas is van plan om op 22 mei parlementsverkiezingen te houden en op 31 juli een presidentsverkiezing.

Er zijn 2,8 miljoen stemgerechtigde kiezers in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, en meer dan 80 procent van hen is tot dusverre geregistreerd bij de Centrale Kiescommissie. De Palestijnse kiesgerechtigde leeftijd is 18 jaar.

De laatste stemming in 2006 eindigde in een verrassende overwinning van Hamas bij de eerste parlementsverkiezingen in al de Palestijnse gebieden. Dat veroorzaakte een machtsstrijd tussen Hamas, met zijn machtsbasis in Gaza, en Fatah op de Westelijke Jordaanoever.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas and Fatah Hold Egyptian-Brokered Reconciliation Talks in Cairo” van 8 februari 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Hamas en Fatah houden in Caïro door Egypte bemiddelde verzoeningsgesprekken

 1. De hoevéélste?

  Het is ongeloofelijk hoe vaak dezelfde onzin word herhaald hopend op een andere uitkomst……..en niet alléén door deze 2 spelers.

  Obama III in de US doet hetzelfde, Europa heeft nooit opgehouden.

  De énige die dit spelletje doorzag & doorbrak was Trump en ‘daarom moest hij weg want hij zorgde voor onrust!

  I.p.v. rustig en oneindig diplomatiek te blijven ”communiceren”, gooide Trump een botte bijl in het hoenderhok…….en dát is een doodzonde in de politiek.

  Je zou zomaar een jarenlang probleem kunnen oplossen en dát moet ten alle tijden vermeden worden daar de goed betaalde baantjes van té veel politici, journalisten, experts & NGO ‘activisten’ op de tocht zouden komen te staan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.