Hoe Kaukasische bergjoden een epidemie voorwendden om de nazi’s te misleiden

In juli 1942 begon de Duitse Wehrmacht gebieden in de noordelijke Kaukasus te bezetten.

Hoewel deze bezetting slechts een paar maanden duurde, werden de Joodse gemeenschappen in het gebied zwaar getroffen. In dorpen als Bogdanovka en Menzjinski, waar collectieve kolchozen van Kaukasus-joden (of ‘bergjoden‘) en Asjkenazische joden waren, werden massamoorden gepleegd door vuurpelotons.

Aanvankelijk behandelden de nazi’s de lokale Joodse bevolking niet anders. Ze vonden dat hun lot vergelijkbaar moest zijn met dat van de Europese joden. De term ‘bergjoden’, die vaak door de Russen werd gebruikt, onthulde de oorsprong van de gemeenschap.

Toen Duitse troepen de stad Naltsjik veroverden, waren er echter mensen die probeerden de Joodse identiteit van de gemeenschap aan te vechten, in een wanhopige poging om hen te redden. In die tijd waren er duizenden Joden in de stad. Terwijl er zware bombardementen gaande waren, gaven de nazi’s de Joden opdracht zich te registreren bij de SS-eenheid die het Duitse leger vergezelde.

Tussen november en december 1942 brachten de Duitsers Asjkenazische joden uit het getto naar het militaire vliegveld (drie kilometer van Nalchik), waar ze tussen de 600 en 1.000 van hen vermoordden. Onder hen waren Asjkenazische joden die naar Naltsjik werden geëvacueerd, evenals Asjkenazische joodse gezinnen die in Naltsjik woonden vóór het uitbreken van de Duits-Sovjetoorlog. De slachtoffers kwamen om in loopgraven met mierenbakken, die waarschijnlijk voor de Duitse bezetting door het Rode Leger waren voorbereid. Het Rode Leger bevrijdde Naltsjik op 4 januari 1943.

De gewaardeerde families Efraimov en Shaulov waren de eersten die werden geëxecuteerd. Een groep lokale joodse leiders, onder leiding van Markel Shaulov, probeerde de gemeenschap te redden van de dreiging van vernietiging door te proberen de nazi’s ervan te overtuigen dat de bergjoden eigenlijk geen deel uitmaakten van het joodse ras.

Ze beweerden in plaats daarvan tot het Tat-volk te behoren, een van de verschillende etnische groepen die in de Kaukasus leven. Als onderdeel van deze poging tot welwillende misleiding maakten de joodse leiders gebruik van hun uitstekende relatie met de lokale moslimgemeenschap.

De voorzitter van de Nationale Raad van Kabardino-Balkaria deed een beroep op het nazi-commando en verzocht hen de bergjoden te behandelen als een van de etnische gemeenschappen van de Kaukasus. Het Duitse leger, dat om politieke en militaire redenen een voorzichtige houding aannam ten opzichte van de lokale moslimbevolking, stelde de uitvoering van het bevel dat de vernietiging van de joden in de stad opdroeg voor een periode van twee maanden uit.

Plaatje hierboven: Bergjoden van Krasnaya Sloboda in Azerbeidjan vieren een verloving, circa 1910 [beeldbron: Archief Krasnaya Sloboda]

Gedurende die tijd bestudeerden Duitse onderzoeksinstituten, onder leiding van het Rasse- und Siedlungshauptamt der SS (RuSHA), de kwestie. Er werden vragen gesteld over de gemeenschappelijke oorsprong van Europese joden, terwijl ook religieuze symbolen, literatuur, traditionele kleding, gebruiken en gesproken taal werden onderzocht.

De hele joodse gemeenschap probeerde elke indicatie van haar ware identiteit te verbergen. Veel joden verstopten en begroeven boeken en heilige voorwerpen in de binnenplaatsen van hun huizen.

Tijdens deze periode vond een beroemde gebeurtenis plaats, die wordt vermeld in verschillende autobiografische verslagen van die periode. Deze verslagen hebben betrekking op een poging om in het geheim Tora-rollen uit de plaatselijke synagoge te verwijderen.

Een groep mannen, geleid door de opperrabbijn van de stad, Nachmiel Amirov, organiseerde een begrafenis om de Torah-rollen te verbergen en ze in de grond te begraven, terwijl ze in een lijkwade waren gewikkeld. De fictieve begrafenisstoet rukte op naar een begraafplaats in de buurt van het Duitse hoofdkwartier.

Om de nazi-SS-officieren op afstand te houden, overtuigden de organisatoren van de begrafenis hen ervan dat de doden het gevolg waren van een tyfusepidemie, die inderdaad wijdverspreid was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze geruchten over ziekte zorgden ervoor dat de SS-soldaten afstand hielden en de Torah-rollen werden met succes begraven.

De pogingen om de oplossing van de kwestie van de joodsheid van de gemeenschap uit te stellen, hebben uiteindelijk de meeste joden in de stad gered. Het duurde niet lang voordat het Duitse leger zijn troepen moest terugtrekken uit de Kaukasus, na zijn nederlaag in de Slag om Stalingrad.

Tijdens deze korte bezettingsperiode waren de nazi’s echter in staat om eigendommen te plunderen, Joden lastig te vallen en velen dwangarbeid te laten verrichten.

Morry Blumenfeld reageerde:

De ‘truc’ die de Joden van Naltsjik gebruikten, was dezelfde als de ‘truc’ die de Joden van Iwaniska (Yevansk) in Polen gebruikten om hun rollen te begraven. Helaas, nadat alle Joden naar Treblinka waren gestuurd, groeven de Polen de rollen op en gebruikten ze om schoenen te herstellen enz.

Plaatje hierboven: Bergjoden: Joodse jongens wonen in Quba, Azerbeidjan, de lessen bij in een locale sjoel begin jaren 1920 [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Alissa Abramov “How the Jews of the Caucasus Used an Epidemic to Trick the Nazis” van 27 januari 2021 op de site van The Librarians

♦ naar een artikel van Hírek “A zsidók és a muszlimok közösen vezették félre a nácikat a Kaukázusban” van 3 februari 2021 op de site van Zsido.com van Chabad Lubavich

♦ naar een artikelThe Untold Stories: Nalchik, Nalchik County, Kabardino-Balkar ASSR District, Russia (today Nalchik), Russia” op de site van Yad Vashem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.