Sommige westerse leiders hebben totaal geen benul van de realiteit met betrekking tot Palestijnen en Iran

Plaatje hierboven: De Opperste Geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, bidt aan het graf van ayatollah Ruhollah Khomeini die hij in 1989 opvolgde. Khomeini initieerde in 1978 de Iraanse Revolutie.

De Iraanse diplomaat Assadollah Assadi werd deze week veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens het plannen van een bomaanslag in Parijs. Zijn veroordeling komt op een moment dat Europeanen en de nieuwe Amerikaanse regering de nucleaire deal met Iran van 2015 opnieuw willen bekijken.

Donderdag zei Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, dat er een verschuiving moet komen van de ‘maximale druk’-campagne van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump op Iran naar een “maximale diplomatie”-campagne:

De terugtrekking van de VS uit het JCPOA en het’ maximale druk’-beleid, inclusief secundaire sancties, hadden een negatief effect. Het JCPOA kon zijn volledige potentieel niet bereiken – ook op economisch gebied.

Victoria Coates, een senior fellow bij het Center for Security Policy en voormalig plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur voor Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse zaken, zei dat ze gelooft dat er een ‘disconnect’ is in de hallen van Europese en Amerikaanse regeringen:

Ze denken dat ze een soort diplomatieke relatie kunnen hebben met dit terroristische schurkenregime. Het is volledig gescheiden van de realiteit. Ik hoop dat ze de realiteit accepteren voordat we een meer gewelddadige en ontwrichtende wake-up call krijgen.

De regering-Biden heeft vorderingen gemaakt met het vernieuwen van het buitenlands beleid van de VS, vooral in het Midden-Oosten. Op vrijdag zou staatssecretaris Tony Blinken Iran en andere uitdagingen op het gebied van buitenlands beleid bespreken met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De Nationale Veiligheidsraad kwam ook bijeen in het Witte Huis om ook Iran te bespreken.

De dag ervoor kondigde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan aan dat de regering-Biden alle steun stopzet voor het door Saudi geleide offensief tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen. Hoewel Iran dit positief kan zien, zijn de regering-Biden en de democraten al lang kritisch over het Saoedische gedrag in Jemen, dat mensenrechtenorganisaties beschuldigen van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden.

Niettemin maakt de steun van Iran aan de Houthi’s deel uit van zijn grotere regionale strategie om terreurgroepen te steunen die alleen conflicten rond het Midden-Oosten hebben doen oplaaien, van Syrië, Libanon en Irak tot Gaza. Coates merkte de ‘loskoppeling van de realiteit’ op in de regering-Biden, waarbij vicepresident Kamala Harris en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken spraken over het verwijderen van de Houthi’s van de lijst van de Foreign Terrorist Organization.

De regering-Trump heeft de door Iran gesteunde militie in de laatste dagen in functie aangewezen. Len Chodorkovski, een voormalig plaatsvervangend adjunct-staatssecretaris voor digitale strategie en senior adviseur van de speciale vertegenwoordiger van de VS voor Iran, zei dat er “goede reden” is om de ambtenaren van de Biden-administratie die in het Midden-Oosten hebben gewerkt met argwaan te bekijken omdat “hun staat van dienst rampzalig is geweest.”

Robert Malley, de nieuwe Iran-gezant van de Amerikaanse president Joe Biden, en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Wendy Sherman waren beide nauw betrokken bij de nucleaire deal van 2015, en hun terugkeer naar invloedrijke posities heeft bij experts zorgen gewekt dat ze opnieuw zullen proberen te Iran te verzachten Iran, koste wat het kost.

Khodorkovsky merkte op dat ‘het geen 2015 meer is’, en sindsdien is er veel veranderd. ‘We kunnen de geest niet zomaar in de fles stoppen’, zei hij, verwijzend naar hoe het Midden-Oosten zich de afgelopen vier jaar heeft ontwikkeld. ‘Het goede nieuws is dat de dobbelsteen is geworpen in termen van de Abraham-akkoorden. Er komt een voorwaarts momentum in de goede richting. ‘

Hij vervolgde en zei: ‘de alliantie van vandaag tegen Iran is sterker dan vóór de Trump-regering’, hoewel hij erkende dat het ‘te vroeg is om te vertellen wat er nog meer moet gebeuren om Iran binnen te houden en te voorkomen dat het uitzaait in de hele regio en Voorkomen dat het kernwapens bemachtigt. ‘

Op dit moment heeft de regering-Biden gezegd dat Iran de nucleaire deal van 2015 volledig moet nakomen voordat ze terugkeren naar of onderhandelingen beginnen. Verder heeft Blinken verklaard dat de Verenigde Staten overleg zullen plegen met regionale bondgenoten, zoals Israël en Arabische landen, voordat er beslissingen worden genomen over Iran. Volgens recente rapporten wil Blinken een Iran-team met een reeks standpunten over de nucleaire deal, waaronder enkele met meer agressieve opvattingen.

Coates zei dat de vorige regering ‘een fundamentele verschuiving heeft geïnitieerd’ in termen van het zien van Israël als “het belangrijkste positieve in de betrokkenheid van de VS bij het Midden-Oosten, in plaats van irriterend. Dat heeft het spel veranderd,” zei ze. “En het veranderde het in termen van onze Arabische bondgenoten omdat het voor hen duidelijk maakte wat onze positie was. Dat creëerde een kans om de Abraham-akkoorden te bereiken.”

Coates waarschuwde dat de regering-Biden dwaas zou zijn om te proberen zijn toevlucht te nemen tot ouder, weerlegd Midden-Oostenbeleid dat Washington al veel te lang in zijn greep heeft:

Je kunt de klok niet terugdraaien. De Arabieren zijn verder gegaan. Ze geven de Palestijnen geen veto over hun beleid ten aanzien van de regio. Als we de Arabieren proberen te dwingen prioriteit te geven aan de Palestijnse kwestie boven hun economisch herstel na de pandemie, bijvoorbeeld, komen we niet ver. Topambtenaren van Biden bewijzen lippendienst aan het steunen van de Abraham-akkoorden, maar hun acties waren allesbehalve.

Met betrekking tot de Palestijnse kwestie zei ze dat ze ‘lippendienst bewijzen aan het idee van vrede, maar dat hun acties het tegelijkertijd ondermijnen’. Hun benadering is “gescheiden van de werkelijkheid”. Met betrekking tot Iran merkte Coates op dat ambtenaren van de regering van Biden “de huidige situatie in Iran als onvermijdelijk beschouwen – dat we het regime moeten accommoderen, want dat is alles wat we zullen krijgen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Israel Kasnett “‘Some Western leaders are divorced from reality with regard to Palestinians, Iran’” van 7 februari 2021 op de site van Israel Hayom

2 gedachtes over “Sommige westerse leiders hebben totaal geen benul van de realiteit met betrekking tot Palestijnen en Iran

 1. Als het niet zo gevaarlijk was hadden deze onbenullen rustig verder kunnen ronddraaien in hun eigen bubbel met hun eigen onzin diplomatie.

  Probleem is dat door hun gekluns er mensen sterven, oorlogen/conflicten uitbreken & caravanen vol vluchtelingen de planeet rondzwerven.

  EU Borrell is samen met de 2 onverkozen politici v.d. Leyen & Timmermans het schoolvoorbeeld van onkunde & politiek gekluns.

  De rest van het EU potentieel die ons regeren zijn al hélemaal onbekend talent. Géén mens weet wie ze zijn, al hebben hun besluiten consequenties voor ons allemaal!!!!!

  Het Midden Oosten, waar niets is zoals het lijkt en de sjoemel markt strategie heerst, is al helemaal een maatje te groot voor deze kwakkels.

  Europa wil linksom of rechtsom Iran & palestijnen uit het stof halen.

  Vraag is waarom?

  Geen enkel land of gebied geniet deze speciale inspanning van de EU, behalve deze 2 terreur gebieden die ‘toevallig als politiek punt hebben om Israel van de kaart te vegen en zo plaats te maken voor ‘palestina’.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.