Het historische probleem met Polen; staatsnegationisme verstoort de relaties met Israël

Plaatje hierboven: De opperrabbijn van Polen Michael Schudrich, links, bidt tijdens de ceremonies van de 73e verjaardag van de Kielce Pogrom van 4 juli 1946 waarbij 42 Joden werden gedood en meer dan 40 gewond raakten in een naoorlogse antisemitische volksrel in Polen [beeldbron: Piotr Polak/EPA]

Elke Pool kreeg het antisemitisme met de moedermelk ingezogen. Niemand moet ons vertellen hoe we ons standpunt moeten uiten en hoe we de doden kunnen eren” (Israëls interim-minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz, Polen, 17 februari 2019 [bron]

De International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) heeft vorige maand een nieuwe website gelanceerd met de titel ‘Protect the Facts’  (bescherm de feiten) om de ‘verstoring’ van de Holocaust aan te pakken. ‘Vervorming’ is niet helemaal hetzelfde als ‘ontkenning’. De bewering dat de Holocaust een verzinsel is, is een slechte leugen die relatief eenvoudig te weerleggen is.

Niet zo gemakkelijk om mee om te gaan zijn de ‘verdraaiingen’ – revisionistische verslagen van de Holocaust die de fundamentele gebeurtenis niet in twijfel trekken, maar wel de belangrijkste aspecten in twijfel trekken, bijvoorbeeld door het aantal slachtoffers dat door de nazi’s wordt afgeslacht te minimaliseren of door postuum eren van nazi-criminelen en hun lokale collaborateurs als nationale helden.

Nummer 1 op een lijst van 10 kenmerken van Holocaust-vervorming, samengesteld door de IHRA, benadrukt dat het minimaliseren van de rol van ‘collaborateurs en bondgenoten van nazi-Duitsland’ zeer sterk is opgenomen. De trend om precies dat te doen heeft Oost-Europa al meer dan een decennium overspoeld, wat resulteerde in door de regering geleide protesten van de Baltische staten tegen Polen en Hongarije dat het “de Duitsers’ waren – en alleen de Duitsers – die verantwoordelijk waren voor het verzamelen en vermoorden van hun joodse ‘medeburgers’.”

De vervorming van de holocaust is echter niets nieuws. Inderdaad, het trauma van de Shoah registreerde zich nog steeds onder de overlevenden toen de Sovjet-Unie, onder de directe instructies van Joseph Stalin, besloot om elk specifiek Joods element uit het officiële verhaal van de ‘Grote Patriottische Oorlog’ te schrappen.

Gedurende de bijna 50 jaar van het bewind van de Communistische Partij die volgde, ontbrak het woord ‘Holocaust’ in de Sovjetgeschiedschrijving, afgedaan als een ‘zionistisch’ construct dat een ‘chauvinistische’ nadruk legde op het specifieke lijden van Joden door de nazi’s.

In combinatie met het aandringen dat joden niet meer door de bezetters werden vervolgd dan welke andere nationaliteit dan ook, kwamen de sovjets met een andere verraderlijke mythe: dat ‘zionisten’ actief hadden samengewerkt met de nazi-onderdrukking van de joden tot op het punt dat ze even verwijtbaar waren voor de bloedbaden die volgden.

Deze linie werd gretig opgeslokt door de Arabische wereld, en vervolgens door grote delen van westelijk links, als onderdeel van het ideologische offensief tegen Israël en het zionisme tijdens de Koude Oorlog. En het is natuurlijk nog steeds in omloop, naast recentere variaties op hetzelfde thema – dat Israël de Palestijnen behandelt zoals de nazi’s de Joden behandelden, dat Israël de Holocaust manipuleert om Europese regeringen te melken voor herstelbetalingen, enzovoort en Enzovoort.

De geschiedenis is altijd rijk aan ironische episodes, en het schouwspel van fel anticommunistische nationalistische politici die dezelfde bedrieglijke spelletjes spelen met de herinnering aan de Holocaust als de stalinistische bureaucratieën die ze 30 jaar geleden omver wierpen, is er zeker een van.

Steeds weer stonden Polen en zijn nationalistische regering centraal in deze steeds pijnlijkere gang van zaken. En Polen is een bijzonder interessant geval van Holocaust-verdraaiing, omdat de regering een reeks schadelijke herzieningen over de Holocaust heeft gegenereerd die berusten op twee onbetwistbare feiten.

Feit één: Polen stond onder directe controle van het Derde Rijk na de Duitse inval in 1939; De nazi’s installeerden geen, en werden niet bijgestaan ​​door, een plaatselijk marionettenregime, zoals het geval was voor Frankrijk, Kroatië, Roemenië en andere bezette landen.

Feit twee: Polen onderging een duidelijk wreed lot onder de nazi’s, gereduceerd tot een slavenstatus die het leven kostte aan bijna 2 miljoen niet-joodse Poolse burgers.

Deze twee ontnuchterende feiten zijn door de regering en haar aanhangers uitgerekt en verdraaid om vast te stellen dat Polen precies dezelfde Holocaust heeft ondergaan die aan de Joden werd toegebracht. En sinds 2018 kan elke historicus die ‘in het openbaar’ beweert dat ‘de Poolse natie of de Republiek Polen verantwoordelijk of medeverantwoordelijk is voor nazi-misdaden gepleegd door het Derde Rijk’ het onderwerp worden van een civiele rechtszaak.

Momenteel staan ​​twee vooraanstaande historici, professoren Barbara Engelking en Jan Grabowski, terecht voor hun in 2018 gezamenlijk geschreven studie ‘Night Without End’, die het lot onderzoekt van Joden die tijdens de bezetting naar het Poolse platteland ontsnapten, van wie velen werden overgeleverd aan Duitse handen door Poolse medewerkers.

Het proces tegen de twee geleerden is afgekeurd door holocaustexperts over de hele wereld, waaronder het nationale monument van Israël, Yad Vashem, dat de gerechtelijke procedure aan de kaak stelde als ‘een ernstige aanval op vrij en open onderzoek’.

In een nog sinistere ontwikkeling werd vorige week woensdag de redacteur van de website Jewish.pl – een onmisbare bron van nieuws en artikelen over het joodse leven in Polen – door de politie in haar geboortestad voor verhoor opgeroepen om te antwoorden voor een Artikel dat ze vorig jaar schreef over de Holocaust.

Een anonieme klacht bij de officier van justitie tegen de journalist, Katarzyna Markusz, beschuldigde haar ervan artikel 133 van de Poolse grondwet in haar stuk te schenden. In dat artikel staat: ‘Degene die in het openbaar de natie of de Republiek Polen beledigt, zal tot drie jaar lang vrijheidsstraf krijgen.’

Het ging om een ​​passage in Markusz ‘artikel die schrijnend vroeg: ‘Zullen we de dag meemaken waarop de Poolse autoriteiten ook toegeven dat vijandigheid jegens Joden wijdverspreid was onder Polen en dat Poolse medeplichtigheid aan de Holocaust een historisch feit is?’ Tijdens haar verhoor door de politie werd Markusz door een officier gevraagd of het haar bedoeling was geweest de Poolse natie te ‘beledigen’ (‘natuurlijk niet’, was haar antwoord).

Het feit dat politieagenten in een lidstaat van de Europese Unie zelfs dergelijke vragen stellen, spreekt over het klimaat van illiberalisme dat in Polen in bredere zin heerst. Wat het suggereert, is dat de stemming in elk geval verhardt en dat er meer smaadprocessen kunnen worden verwacht die de boodschap van Poolse absolute onschuld tijdens de Holocaust naar voren brengen.

We komen misschien op een punt waarop verdere discussie en debat met de Poolse autoriteiten vruchteloos worden, en dat zal een ongemakkelijke uitdaging vormen voor de bewaarders van de Holocaust-herinnering. Polen was het epicentrum van de Holocaust, en het is onmogelijk om het herdenkingsproces zonder dat land voor te stellen – het land waar de Duitsers massavernietigingskampen als Auschwitz en Treblinka hadden, en waar Joodse verzetsstrijders in 1943 een historische gewapende opstand organiseerden in de Getto van Warschau.

Maar als de huidige regering haar gevaarlijke en historisch gebrekkige interpretaties van de Holocaust blijft opdringen aan de rest van de wereld, dan hebben we het recht om ons af te vragen of diezelfde regering een partner kan blijven bij de voortdurende herdenkingsplicht.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “The historical problem with Poland; It was the epicenter of the Holocaust, and it’s impossible to imagine the process of memorialization without it” van 5 februari 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.