Netanyahu: Wanneer het ICC Israël onderzoekt wegens nepoorlogsmisdaden, is dit puur antisemitisme

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschuldigde zaterdag het Internationaal Strafhof in Den Haag van antisemitisme nadat het oordeelde dat het rechtsmacht heeft om een ​​onderzoek naar oorlogsmisdaden tegen Israël te openen.

Een panel van drie rechters bij het ICC oordeelde vrijdag dat Judea en Samaria, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem onder zijn jurisdictie vallen, aangezien ‘Palestina een staat is die partij is bij het Statuut van Rome van het ICC.’ De 2-1 beslissing van het ICC heeft de weg vrijgemaakt voor hoofdaanklager Fatou Bensouda om een ​​onderzoek naar oorlogsmisdaden te openen voor acties van het IDF.

Netanyahu reageerde vrijdag onmiddellijk na het besluit:

Het ICC heeft opnieuw bewezen dat het een politiek orgaan is, geen gerechtelijke instelling. Het ICC negeert de echte oorlogsmisdaden en achtervolgt in plaats daarvan de staat Israël, een staat met een sterke democratische regering die de rechtsstaat heiligt, en die geen lid is van het ICC. Met deze beslissing schond het ICC het recht van democratieën om zichzelf te verdedigen tegen terrorisme en speelde het in de kaart van degenen die de pogingen om de cirkel van vrede uit te breiden ondermijnen. We zullen onze burgers en soldaten op alle mogelijke manieren blijven beschermen tegen juridische vervolging. Wanneer het ICC Israël onderzoekt wegens nepoorlogsmisdaden, is dit puur antisemitisme.

Gilad Erdan, de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, hekelde ook het ICC en noemde de uitspraak een “politieke beslissing bevlekt met antisemitisme”. “Het is geen toeval dat zowel Israël als de VS geen lid zijn van dit misvormde lichaam”, voegde hij eraan toe.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagavond een formele verklaring afgegeven waarin ze bezwaar maakt tegen het besluit van het ICC:

Zoals we duidelijk hebben gemaakt toen de Palestijnen beweerden zich aan te sluiten bij het Statuut van Rome in 2015, geloven we niet dat de Palestijnen kwalificeren als een soevereine staat, en daarom niet gekwalificeerd zijn om als staat lidmaatschap te krijgen of als staat deel te nemen aan internationale organisaties, Entiteiten of conferenties, waaronder het ICC. We maken ons ernstige zorgen over de pogingen van het ICC om zijn jurisdictie over Israëlisch personeel uit te oefenen. De Verenigde Staten hebben altijd het standpunt ingenomen dat de jurisdictie van de rechtbank moet worden voorbehouden aan landen die ermee instemmen, of die worden verwezen door de VN-Veiligheidsraad.

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tweette dat “Israël geen staat is die partij is bij het Statuut van Rome. We zullen doorgaan met het handhaven van de sterke toewijding van [VS] president [Joe] Biden aan Israël en zijn veiligheid, inclusief tegenacties die erop gericht zijn Israël op oneerlijke wijze aan te vallen.”

Israëlische functionarissen zullen de komende dagen bijeenkomen om de toekomstige strategie te bespreken, inclusief de mogelijkheid van een verschuiving weg van het huidige pad van weigeren om samen te werken met het ICC, aldus functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi zei dat de uitspraak “het doel van het ICC verdraait, dat een politiek instrument is geworden voor anti-Israëlische propaganda. Deze uitspraak beloont het Palestijnse terrorisme en de weigering van de Palestijnse Autoriteit om onderhandelingen met Israël voort te zetten.”

Yamina-voorzitter Naftali Bennett reageerde woedend op de recente uitspraak van het ICC dat het zichzelf bevoegd heeft verklaard om Israëliërs te onderzoeken. Bennett plaatste een video over de kwestie op Facebook waarin hij zei:

Deel met de wereld: we zullen IDF-soldaten beschermen tegen het circus van hypocrisie van de Haagse rechtbank. Als er een lijst met verdachten is, zet mij dan bovenaan de lijst.

In de video zei Bennett dat

[..] het Internationaal Strafhof, dat gevestigd is in Den Haag, zegt dat het het recht heeft om een ​​strafrechtelijk onderzoek tegen Israël te openen. Laat me duidelijk zijn: het ICC heeft geen recht op onderzoek, geen recht om te beschuldigen, geen recht om te proberen, en geen recht om welke Israëliër dan ook te veroordelen. Het Internationaal Strafhof is een schijnvertoning. Israël is geen lid van deze neprechtbank. Israël is een levendige democratie. Het is een land van wetten.

En Bennett vervolgde:

Dit document, ik heb het in mijn zak, elke Israëlische soldaat moet het dragen. Het wordt ‘The Spirit of the Israel Defense Forces’ genoemd. Het verklaart de fundamentele waarden die elke Israëlische soldaat hooghoudt. Een daarvan is de ‘zuiverheid van wapens’. ‘En ik citeer:’ De soldaat mag zijn wapens en kracht alleen gebruiken voor de vervulling van de missie en alleen voor zover vereist; Hij zal zijn menselijkheid zelfs in de strijd behouden. We hebben niemand nodig om ons de les te lezen over moraliteit. Israël wordt geconfronteerd met een brutale vijand die geen respect heeft voor mensenrechten, democratie of de rechtsstaat. In Gaza slaat Hamas wapens op in scholen, graaft het tunnels onder moskeeën en vuurt raketten af ​​vanuit ziekenhuizen. Ik heb het gezien. Hezbollah ook.

Hij concludeerde:

Als minister van Defensie zorgde ik ervoor dat niemand de handen zou binden van onze soldaten die hun leven riskeren om ons te beschermen. We zullen nooit de handen van de Israëlische soldaten binden. En het Joodse volk zal nooit meer overgeleverd zijn aan anderen. Ik wil dat elke Israëlische soldaat weet dat ik hen zal dekken. Als het waar is dat het ICC een lijst maakt van zogenaamde Israëlische verdachten, dan vraag ik om mijn naam bovenaan die lijst te zetten.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yair Altman “Netanyahu: ICC decision to investigate Israel ‘pure anti-Semitism’” van 7 februari 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikelBennett to ICC: Put my name at the top of your list. We will protect IDF soldiers from the circus of hypocrisy of the Hague court” van 7 februari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelJewish groups slam ICC decision to open war crimes probe against Israel” van 8 februari 2021 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Alan Baker “This flawed decision turns the ICC itself into just one more Israel-basher” van 6 februari 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Netanyahu: Wanneer het ICC Israël onderzoekt wegens nepoorlogsmisdaden, is dit puur antisemitisme

 1. Om ‘de Jood’ te veroordelen worden regels opgerekt & wetten veranderd.

  Zo was het in de tijd van de Inquisitie, Nazi Duitsland, Communistische Rusland……. tot op heden.

  Dit principe werkt ook nog steeds in N-Korea, China, Rusland etc. en nu heeft het ICC zich hierbij gevoegd.

  Alle bovenstaande spelers werken volgen hun eigen interpretatie van Internationaal Recht, oorlogsmisdaden & mensenrechten.

  ICC // the International Criminal Court.
  Er bestaat géén toeval!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.