Verdwijnende sporen van het Galicische Jodendom; Deel 1: ‘De luftmentschen’

Galicië nam een ​​bijzondere plaats in in deze geschiedenis. Dit was een land waar de concentratie van de Joodse bevolking een van de hoogste ter wereld was.

De Habsburgse monarchie had de op een na grootste Joodse bevolking, na het Russische rijk. In de monarchie zelf woonde het grootste aantal joden in het Oostenrijkse deel (Cisleithania).

Galicische joden of Galitzianers zijn een onderverdeling van de Ashkenazim die geografisch afkomstig is uit Galicië, uit het huidige westen van Oekraïne (Lviv, Ivano-Frankivsk en Ternopil) en uit het zuidoosten van Polen (Subkarpaten en Klein-Polen).

Het eigenlijke Galicië, dat werd bewoond door Roethenen, Polen en Joden, werd een koninklijke provincie binnen Oostenrijk-Hongarije na de opdelingen van Polen aan het einde van de 18e eeuw. Galicische joden spraken voornamelijk Jiddisch.

In de moderne tijd waren Joden de derde meest talrijke etnische groep in Galicië, na Polen en Roethenen. Op het moment dat Galicië werd geannexeerd door Oostenrijk (d.w.z. de Habsburgse monarchie), in 1772, woonden er ongeveer 150.000 tot 200.000 Joden, die 5-6,5% van de totale bevolking uitmaken.

Tegen 1857 was de joodse bevolking gestegen tot 449.000, of 9,6% van de totale bevolking. In 1910 vormden de 872.000 joden die in Galicië woonden 10,9% van de totale bevolking, vergeleken met ongeveer 45,4% Polen, 42,9% Roethenen en 0,8% Duitsers.

De meeste Galicische Joden leefden in armoede, werkten grotendeels in kleine werkplaatsen en bedrijven, en als ambachtslieden – inclusief kleermakers, timmerlieden, hoedenmakers, juweliers en opticiens. Bijna 80 procent van alle kleermakers in Galicië was joods.

Joodse boeren in Galicia, ca 1886

De belangrijkste bezigheid van joden in steden en dorpen was handel: groothandel, papierwaren en detailhandel. De joodse neiging tot onderwijs overwon echter barrières. Het aantal Joodse intellectuele arbeiders was verhoudingsgewijs veel hoger dan dat van de Roetheense of Poolse in Galicië.

Van de 1.700 artsen in Galicië waren er 1.150 joods; 41 procent van de arbeiders in de cultuur, theaters en film, meer dan 65 procent van de kappers, 43 procent van de tandartsen, 45 procent van de senior verpleegsters in Galicië waren joods, en 2.200 joden waren advocaat.

Ter vergelijking: er waren slechts 450 Roetheense (Oekraïense) advocaten. Het Galicische Jodendom produceerde vier Nobelprijswinnaars: Isidor Isaac Rabi (natuurkunde), Roald Hoffman (scheikunde), Georges Charpak (natuurkunde) en S.Y. Agnon (literatuur). Henry Roth, die Call It Sleep schreef, was een Galicische Jood wiens familie in het eerste decennium van de 20e eeuw naar de VS emigreerde.

Als we het hebben over de aanwezigheid van joden in het dagelijks leven, ging het in het geval van Galicië niet alleen om hun aantal. Als Galicië een slechte reputatie had, dan leden ‘Galizianers’ – Galicische joden – dubbel onder deze reputatie. Ze waren in feite de belangrijkste personificatie van de achtergebleven beschaving van het Oosten.

Met hun kleding, manieren, taalgebruik en vasthouden aan het orthodoxe jodendom verschilden ze dramatisch van de rest van de bevolking. Naast culturele en religieuze verschillen speelden ook sociale verschillen een belangrijke rol in de relatie tussen joden en niet-joden in Galicië.

Aangezien de meerderheid van de joden (zeventig procent in 1900) in steden en kleine steden (sjtetls) woonde, terwijl de meerderheid van de christenen in dorpen woonde, kreeg de relatie tussen de eerste en de laatste kenmerken van de typische tegenstelling die bestond tussen stadsbewoners en Boeren.

Galicische Joden volgden de algemene trend van Joodse nederzettingen over de hele wereld. Binnen hun milieu ontwikkelden ze een aanzienlijke handels activiteiten wanneer ze in een land terechtkwamen met een overwegend agrarische bevolking. De sociale structuur van de joodse bevolking was als een omgekeerde afdruk van de structuur van de christelijke.

Waar bijna tachtig procent van de Roethenen en Polen de kost verdiende van de landbouw, hield bijna tachtig procent van de joden zich bezig met handel en beroep. Dit gold evenzeer voor zowel stedelijke als landelijke joden. De laatste bezat tavernes en hield zich bezig met kleine handel.

In sommige Galicische provincies was er één joodse handelaar per acht tot tien gezinnen, en een dorp van tachtig boeren kon tussen de zes en acht handelaars of herbergiers hebben. Het zakendoen betekende niet noodzakelijkerwijs rijkdom of een hoge sociale status.

Door de lage koopkracht van de lokale bevolking en de hevige interne concurrentie konden de meeste joden die in de handel drijven nauwelijks rondkomen. Tegen het einde van de negentiende eeuw was het gehele bezit van de gemiddelde Galicisch-joodse handelaar niet meer waard dan twintig dollar, en in veel gevallen zelfs vier.

Bijna de helft van de Galicische joden bestond uit zogenaamde luftmentschen, mensen die ‘”van de lucht” leefden, wat betekent dat ze geen inkomstenbronnen hadden en werden ondersteund door de joodse gemeenschap. Hun armoede was schokkend.

Plaatje hierboven: De voormalige 16e-eeuwse synagoge in Husiatyn, Galicië, Oekraïne. De synagoge is een zeldzaam voorbeeld van een renaissancistische ‘vestingsynagoge’ gebouwd onder het Pools-Litouwse Gemenebest in 1654. S. Ansky beschrijft het als ‘een van de mooiste en mooiste in Galicië’. Beschadigd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, werd de staande ruïne in 1972 gerenoveerd en omgebouwd tot museum. Tegenwoordig is het dak ingestort en staat het gebouw leeg [beeldbron: Wikimedia]


♦ naar een artikelThe Jewish question in Austrian Galicia: assimilation, anti-Semitism, and attempts at coexistence” van 24 januari 2019 op de site van Ukrainian Jewish Encounter

♦ naar een artikelVirtual Jewish World: Galicia, Ukraine” en een artikelReport On The Solution of the Jewish Problem in Galicia” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

2 gedachtes over “Verdwijnende sporen van het Galicische Jodendom; Deel 1: ‘De luftmentschen’

  1. De natte droom van VN/EU/ICC/UNESCO/UNHRC/UNHRW/Amnesty…en alles er tussen in.

    Een herhaling van dit fenomeen!

    Daarom worden de krachten gebundeld en gesponsert door hun gewillige helpers in de Media.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.