ICC Den Haag geeft groen licht om Israël te vervolgen voor oorlogsmisdaden tijdens Gaza oorlog van 2014

Aanklagers bij het Internationaal Strafhof hebben een aanzienlijke technische barrière weggenomen om Israëli’s te berechten wegens vermeende oorlogsmisdaden tegen Palestijnen.

Vrijdag besloot een panel van drie rechters van het in Nederland gevestigde tribunaal dat de rechtbank bevoegd is om Israëliërs en Palestijnse terroristen, ook van Hamas, te onderzoeken op vermeende misdaden tijdens de Gaza-oorlog van 2014 aka Operation Protective Edge, omdat de Palestijnse Autoriteit als een staat kan worden beschouwd in de context van de rechtszaak, meldde de Associated Press .

Het ICC onderzoekt sinds 2015 een zaak die door de Palestijnse Autoriteit is aangespannen en hoofdaanklager Fatou Bensouda heeft gezegd dat haar voorlopige onderzoek naar het verzoek om een ​​zaak te openen, aangaf dat er oorlogsmisdaden hadden plaatsgevonden.

Israël heeft de bewering afgewezen en de bevoegdheid van de rechtbank betwist, met het argument dat de rechtbank niet bevoegd is om haar acties te onderzoeken, omdat het een van de tientallen landen is die niet hebben ingestemd om de rechtbank op hun grondgebied jurisdictie te verlenen. De Palestijnse Autoriteit, zo stelde Israël, viel ook buiten de jurisdictie van de rechtbank, aangezien het geen lidstaat is van de Verenigde Naties.

Het ICC, dat is gevestigd in Den Haag, “heeft alleen jurisdictie over petities die zijn ingediend door soevereine staten. Maar er is nooit een Palestijnse staat geweest ”, zei de Israëlische premier Netanyahu in 2019, nadat Bensouda het dossier had overgedragen.

Dit was voor Bensouda aanleiding om haar dossier over de oorlog van 2014 over te dragen aan rechters, zodat zij kunnen bepalen of de rechtbank de nodige jurisdictie heeft. Vrijdag bepaalde een panel van drie rechters dat “Palestina kwalificeert” als staat. Een van de rechters was van mening.

Het Internationaal Strafhof, dat geen deel uitmaakt van de Verenigde Naties, is in 2002 opgericht door tientallen VN-lidstaten die het Statuut van Rome hebben ondertekend en geratificeerd.

Het statuut geeft de rechtbank een mandaat om personen – maar niet landen of organisaties – voor het gerecht te brengen die naar verluidt genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden hebben gepleegd, maar de rechter hebben ontweken omdat de relevante rechterlijke macht in hun thuisland dat niet kan of wil. hen naar behoren vervolgen.

Israël heeft een onderzoek naar de activiteiten van zijn burgers aangevochten, ook omdat het een functionerende rechterlijke macht heeft. De uitspraak van vrijdag ging niet in op die reactie van Israël. De rechtbank heeft nog niet aangekondigd het onderzoek naar oorlogsmisdaden in te stellen waar Bensouda naar streeft.

Individuen die door het ICC zijn veroordeeld voor oorlogsmisdaden, zijn onderworpen aan arrestatiebevelen door ondertekenende landen.

Nitsana Darshan Leitner, oprichter en president van Shurat HaDin, een Israëlische NGO inzake recht, zei:

Al meer dan zes jaar waarschuwen wij voor het gevaar dat in Den Haag leeft. We hebben herhaaldelijk de onpartijdigheid van het ICC getest door talloze klachten in te dienen tegen afschuwelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die zijn gepleegd door functionarissen van de Palestijnse autoriteit en anderen – om vervolgens totaal te worden genegeerd. Bij het lezen van de bevooroordeelde onderwerping van de aanklager – de geschiedenis en de wet verdraaien om het Palestijnse verhaal over het conflict te accepteren en de terreur tegen Israëlische mannen, vrouwen en kinderen te negeren – hebben we onze opmerkingen voor de rechtbank ingevuld.

Jurist Nitsana vervolgde:

Nogmaals, we zijn genegeerd en er is geen materiële reactie gegeven op de kreten van de Israëlische slachtoffers en de Joodse gemeenschappen die werden verdreven uit hun huizen die we vertegenwoordigden. Niets zal veranderen aan het feit dat het ICC zowel de juridische jurisdictie als de bevoegdheid mist om te beslissen over de rechten van de partijen bij het conflict en dat zijn beslissing van gisteren zowel de feiten als de wet negeert. We zijn verre van onze laatste woorden over deze kwestie te zeggen. We zullen blijven opkomen voor de rechten van Israël, Israëlische soldaten en de slachtoffers van de Palestijnse terreur. Niets houdt ons tegen, totdat de waarheid zal zegevieren.

Benny Gantz, die tijdens de Gaza-oorlog van 2014 stafchef van het Israëlische leger was en extra geviseerd wordt door de ICC, reageerde op twitter:

De beslissing van de rechters van de rechtbank in Den Haag is een ernstige beslissing die geen grondslag heeft in het internationaal recht. De procedure in het kader van de strafrechtbank wordt gevoerd zonder gezag, is ongegrond en bedoeld als een instrument in de handen van de vijanden van de staat Israël en van degenen die deze schade willen berokkenen door politieke uitbuiting van internationale organisaties.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Lipshiz “Palestinians clear major technical hurdle in push for International Criminal Court war crimes trial for Israelis” van 5 februari 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelShurt HaDin: ‘ICC lacks legal jurisdiction and competence’” van 6 februari 2021 en een artikel van Elad Benari “ICC authorizes war crimes probe in PA territories” van 5 februari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel “ICC prosecutor slams sanctions for probing U.S., Israeli ‘war crimes‘” van 14 december 2020 op de site van Ynet News

2 gedachtes over “ICC Den Haag geeft groen licht om Israël te vervolgen voor oorlogsmisdaden tijdens Gaza oorlog van 2014

 1. Het zat er natuurlijk aan te komen.

  De criminelen van het Haagse Hof in bed met terroristen.

  Het resultaat?

  Eén ultiem hoogtepunt van Jodenhaat!

  Hét ultieme hoogtepunt is wanneer Israel ophoud te bestaan.

  Info voor het ICC criminele hof.

  Palestina is géén land, de ’67 grenzen bestaan niet, Jeruzalem was alléén bezet van 1948 – 1967 en Judea & Samaria is de bakermat van het Jodendom…..niet het palestinisme.

  Voor de terreur organisatie, palestijnen genaamd, worden Justitionele regels opgerekt & wetten veranderd, allemaal om het narratief passend te maken aan hun wereldbeeld……..

  Joden moeten zich lijdzaam overgeven aan hun lot = vernietiging!

  Vette pech………the times are a changing!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.