Warschau: Politie ondervraagt historica over artikel over Poolse medeplichtigheid aan nazi-vervolging

Plaatje hierboven: Duitse nazi’s en collaborerende Poolse politie pakken samen het ‘Jodenprobleem’ aan. Meer dan 200.000 Joden werden direct of indirect door Polen vermoord in de Tweede Wereldoorlog, zegt historicus Jan Grabowski, die de wrede vervolging van de slachtoffers bestudeerde. Zijn conclusie: “Er waren geen omstanders in de Holocaust.” [beeldbron: Haaretz]

De redacteur van een website over het joodse leven in Polen werd donderdag door de Poolse politie ondervraagd naar aanleiding van een anonieme klacht over een artikel dat ze schreef over Poolse medeplichtigheid aan de nazi-vervolging van de 3 miljoen joden in het land tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Katarzyna Markusz – een journalist en academicus die de website Jewish.pl runt – werd ondervraagd door agenten op het politiebureau in Sokołów Podlaski, waar ze woont, meldde het nieuwscentrum Oko.press op vrijdag.

De anonieme klacht tegen Markusz, ingediend bij de officier van justitie in het Ochota-district van Warschau, beschuldigde haar ervan artikel 133 van de Poolse grondwet te hebben geschonden:

“Degene die de natie of de Republiek Polen publiekelijk beledigt, zal worden bestraft met vrijheidsbeneming voor maximaal drie jaar.”

Afgelopen oktober schreef Markusz een artikel voor het tijdschrift Krytyka Polityczna waarin ze vroeg:

Zullen we de dag meemaken waarop de Poolse autoriteiten ook toegeven dat vijandigheid jegens Joden wijdverspreid was onder Polen, en dat Poolse medeplichtigheid aan de Holocaust een historische feit is?

In hetzelfde stuk stelde ze dat

Poolse politici, vooral ambassadeurs en diplomaten, leven het liefst comfortabel in een denkbeeldige wereld van waarden en kwaliteiten die aan hun eigen volk worden toegeschreven. De standvastigheid, gastvrijheid, standvastigheid en adel van Polen en natuurlijk de zogenaamd enorme hulp die joden tijdens en direct na de oorlog worden gegeven, is een van die ficties die Poolse politici ons al vele decennia voeden.

Geïnterviewd over haar ontmoeting met de autoriteiten, zei Markusz dat de politieagent die haar ondervroeg, vroeg of ze “de Poolse natie had willen beledigen” met haar artikel. “Natuurlijk niet,’ zei ze tegen de krant. Markusz merkte op dat ze “veel hatelijke berichten had ontvangen. Maar dit was de eerste keer dat iemand een klacht indiende bij het parket. Ik denk dat dergelijke zaken een verspilling van het geld van de belastingbetaler zijn.”

De ondervraging van Markusz door de politie kwam een ​​paar dagen nadat Israëls nationale gedenkteken voor de Holocaust zijn ernstige bezorgdheid had geuit over het lopende proces tegen twee vooraanstaande geleerden uit de nazi-periode, wier onderzoek een nieuw licht werpt op de omvang van de Poolse samenwerking met de nazi’s.

Maandag wordt een uitspraak verwacht in het proces wegens smaad tegen de hoogleraren Barbara Engelking en Jan Grabowski. De twee historici zijn vervolgd op grond van wetgeving die in 2018 door het Poolse parlement is aangenomen en die civiele procedures mogelijk maakt tegen iedereen die wordt geacht de historische bewering te ondersteunen dat ‘de Poolse natie of de Republiek Polen verantwoordelijk of medeverantwoordelijk is voor nazi-misdaden gepleegd door de Het Derde Rijk.’

In een verklaring ter ondersteuning van Engelking en Grabowski, bestempelde het Yad Vashem-monument in Jeruzalem …

[..] het proces als een serieuze aanval op vrij en open onderzoek. Juridische procedures tegen Holocaustgeleerden vanwege hun onderzoek zijn onverenigbaar met geaccepteerde academische onderzoeksnormen en komen neer op een aanval op de poging om een ​​volledig en evenwichtig beeld te krijgen van de geschiedenis van de Holocaust.

Plaatje hierboven: Warschau, 5 februari 2018. Demonstranten houden een spandoek vast met de tekst “Antisemitisme is behandelbaar” tijdens een demonstratie tegen een extreemrechtse bijeenkomst [beeldbron: Agencja Gazeta/Dawid Zuchowicz]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Cops in Poland Question Editor of Jewish Website Over Article on Polish Complicity With Nazi Persecution” van 5 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Polish Holocaust scholars on trial for suggesting mayor helped kill 22 Jews” van 18 januari 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Ofer Aderet “‘Orgy of Murder’: The Poles Who ‘Hunted’ Jews and Turned Them Over to the Nazis” van 10 februari 2017 op de site van Haaretz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.