Inspecteurs van Internationaal Atoomagentschap vinden radioactief materiaal in Iran

VN-inspecteurs ontdekten nieuw bewijs van “niet-aangegeven nucleaire activiteiten in Iran”, meldde de Wall Street Journal zaterdag.

Het rapport citeert drie diplomaten die zeggen dat monsters die zijn genomen door medewerkers van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) van twee nucleaire sites hebben aangegeven dat er sporen van radioactief materiaal zijn.

De bevindingen zouden kunnen suggereren dat de Islamitische republiek nieuwe nucleaire operaties heeft gelanceerd, voegde de diplomaten eraan toe. Functionarissen van het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Terwijl Teheran keer op keer beweerde dat zijn nucleaire project bedoeld was voor vreedzame doeleinden, heeft het vorig jaar IAEA-inspecteurs geblokkeerd om verdachte locaties te controleren. De spanningen tussen Iran en Israël, zijn aartsvijand, zijn de afgelopen maanden tot kolkende niveaus gestegen.

Israëlische topfunctionarissen hebben bedreigingen geuit voor de nucleaire ambities van Teheran, waarbij minister van Defensie Benny Gantz tegen Alghad TV zei dat er ‘directe actie’ tegen de nucleaire installaties van Iran op tafel lag.

Terwijl de regering-Biden zich opnieuw wilde aansluiten bij de nucleaire deal van 2015 die tot stand kwam tijdens de ambtstermijn van Barack Obama als president, drong IDF-stafchef luitenant-generaal Aviv Kochavi er bij de internationale gemeenschap op aan druk te blijven uitoefenen op Iran, dat geavanceerde centrifuges had ontwikkeld die het mogelijk zouden maken om over enkele maanden, zo niet weken, een kernwapen te bouwen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Neta Bar “Report: IAEA inspectors find radioactive material in Iran” van 7 februari 2021 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelIAEA inspectors in Iran said to find evidence of possible nuclear weapons work” van 6 februari 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIran U.N. inspectors find radioactive traces, raising fresh concerns” van 6 februari 2021 en een artikel van By Adam Shaw en Ben Evansky “UN experts find ‘growing’ evidence Iran sending weapons to Houthi rebels in war-torn Yemen” van 30 januari 2021 op de site van Fox News

Een gedachte over “Inspecteurs van Internationaal Atoomagentschap vinden radioactief materiaal in Iran

  1. VN vind ‘nieuw’ bewijs van al die stoute Iraniers die ‘zomaar wetten & afspraken aan hun laars lappen.

    En de consequenties?

    Europa met opa Biden in de VS gaan nu nóg harder werken om nóg beter samen te werken met deze ongehoorzame, maar verder o zo lieve, Ayatolla’s.

    Als dit betekent dat ze hun eigen morele princiepjes wat moeten bijstellen of een paar Joden in Israel voor de bus gooien……..het zij zo!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.