Minister Hanegbi: VS zullen nucleaire installaties in Iran nooit aanvallen; Israël moet het alleen oplossen

Plaatje hierboven: New York, 27 september 2012. Premier Netanjahoe in de Verenigde Naties trekt een rode lijn onder de kernambities van Iran: “Tot daar en niet verder!” Echter op 14 juli 2015 ondertekenden China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland het nucleair akkoord (JCPOA) met Iran dat op 16 januari 2016 van kracht werd …

Een Likud-minister dicht bij premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag dat de VS (onder Joe Biden) het nucleaire programma van Iran nooit zullen aanvallen, en dat Israël zal moeten beslissen of ze een dergelijke aanval alleen zal lanceren of in het reine moet komen met een nucleair bewapende Islamitische Republiek.

De verklaring kwam toen de spanningen in het Midden-Oosten verhitten, waarbij Iran zijn nucleaire programma opvoerde met voortdurende schendingen van zijn deal van 2015 met wereldmachten, en de VS en Israël met dreigementen en waarschuwingen. Een deel van de activiteit is gekoppeld aan de wisseling van de wacht in het Witte Huis.

De regering-Trump voerde de druk op Iran op naarmate zijn ambtstermijn ten einde liep, terwijl de regering-Biden naar verwachting een zachtere aanpak zal volgen, ondanks tegenstand van Israël en zijn andere regionale bondgenoten.

Minister voor Nederzettingen Kwesties, Tzachi Hanegbi, zei tegen de openbare omroep Kan:

De Verenigde Staten zullen de nucleaire faciliteiten in Iran nooit aanvallen. Israël moet beslissen of het een nucleair Iran zal accepteren. Israël zal worden gedwongen onafhankelijk te handelen om dit gevaar weg te nemen. Het is mogelijk dat er in de toekomst geen andere keuze zal zijn [dan Iran militair aan te vallen]. Ik hoop dat wanneer ons leiderschap met dit dilemma wordt geconfronteerd, het [een nucleair bewapend Iran] niet zal accepteren.

Hanegbi zei dat de Iraniërs hebben bewezen over een ‘zeer beperkte’ capaciteit te beschikken om wraak te nemen op Israël. De Joodse staat heeft de afgelopen jaren een luchtcampagne gevoerd tegen aan Iran gekoppelde doelen in Syrië zonder enige ernstige gevolgen.

Teheran zwoer ook wraak voor de moord op zijn beste nucleaire wetenschapper vorig jaar, waarbij hij Israël de schuld gaf van de moord, maar de dreiging nog niet heeft opgevolgd. Een kleine bomaanslag op de Israëlische ambassade in New Delhi deze week werd behandeld als een terreuraanslag, maar Israël heeft Iran niet de schuld gegeven.

Hanegbi, die zijn Knesset-carrière in 1988 begon, is minister van afwikkelingszaken en voorheen minister van justitie, binnenlandse veiligheid, inlichtingen en nucleaire zaken, gezondheid, milieu en transport, en als minister in het kabinet van de premier verantwoordelijk voor het toezicht op Israëlische inlichtingendiensten.

Israël heeft tweemaal militaire aanvallen uitgevoerd tegen de nucleaire programma’s van zijn vijanden – Irak in 1981 (Operatie Opera) en Syrië in 2007 – onder wat bekend is geworden als de Begin-doctrine, die stelt dat Jeruzalem een ​​vijandelijk land niet toestaat een atoomwapen te bemachtigen.

Video: A Brief History of: Operation Opera (Osiraq reactor)


Bronnen:

♦ naar een artikelMinister says US will never attack Iran nuclear facilities; Israel may act alone” van 2 februari 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.