Hamasleider Sinwar: Als Israël rotzooit met onze verkiezingen, zullen we rotzooien met die van hen

De plaatsvervangend chef van Hamas, Yahya Sinwar, dreigde donderdag dat Hamas de Knesset-verkiezingen van 23 maart zou verstoren als Israël zou proberen zich te mengen in de Palestijnse verkiezingen die gepland staan ​​voor mei.

Sinwar, de de facto gouverneur van Gaza voor de terreurgroep zei:

Ik stuur een bericht naar de leiding van de bezetting. Wij, de leiding van Hamas, zullen Israël niet toestaan ​​zich in het verkiezingsproces te mengen. Als ze dat doen, zullen we ze in verwarring brengen en zullen we hun verkiezingsproces verpesten.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, kondigde half januari aan dat de Palestijnen zouden terugkeren naar de stembus met een verkiezingsbesluit dat drie verkiezingsrondes vaststelt, met de eerste – parlementsverkiezingen – gepland voor 22 mei 2021.

Die verklaring werd begroet met zware scepsis, aangezien talloze verkiezingsbeloften eerder zijn vervallen als gevolg van verdeeldheid tussen Abbas’ Fatah en zijn rivaal Hamas. Net als bij eerdere verkiezingsacties, hebben Palestijnse functionarissen in zowel Fatah als Hamas gezegd dat Palestijnen in de Arabische wijken van Jeruzalem eveneens moéten kunnen deelnemen aan de stemming.

Israël kraakt de activiteiten van de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem en zegt dat de PA-activiteit daar overeenkomsten tussen de twee partijen schendt. Ahmad Majdalani, een topfunctionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. (PLO) vertelde eind januari aan The Times of Israel:

De grootste zorg over de verkiezingen is van Israël, dat Israël verkiezingen in Jeruzalem of in Area C zal voorkomen, of dat Israël een massale lockdown op de Westelijke Jordaanoever zal opleggen en zal voorkomen dat Palestijnen stemmen.

Sinwar voert momenteel echter op twee fronten campagne. Hamas houdt zijn eigen interne verkiezingen om zijn hogere functies te vervullen. De verkiezingen worden in goed bewaakte geheimhouding gehouden, maar volgens de geruchten is de eerste ronde al afgelopen. Sinwar staat op de tweede plaats na het hoofd van het Hamas-politbureau Ismail Haniyeh in de hiërarchie van de terreurgroep.

Beschouwd als een hardliner binnen de terreurgroep, die openlijk probeert Israël te vernietigen, is hij berucht vanwege zijn sleutelrol bij het oprichten van de militaire vleugel en veiligheidsdiensten van Hamas. In 2017 werd Sinwar chef van de Gazastak van Hamas, waardoor hij de facto heerser van de Gazastrook werd.

De positie maakt hem in feite de op een na machtigste ambtenaar in de terreurgroep en een belangrijke kandidaat voor toekomstig leiderschap. Zijn voorganger als Gaza-chef, Haniyeh, werd in 2017 de leider van Hamas.


Bronnen:

♦ naar een artikelHamas Gaza chief: If Israel messes with our elections, we’ll mess with theirs” van 4 februari 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.