Palestijnen: Nee tegen normalisatie met de ‘zionistische entiteit’

Plaatje hierboven: Gaza Stad, 19 augustus 2020. Palestijnse bijeenkomst om te protesteren tegen een deal tussen de VAE en Israël om de banden te normaliseren [beeldbron: Mustafa Hassona/Anadolu Agency]

Als en wanneer de regering-Biden erin slaagt het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen nieuw leven in te blazen, zal ze er rekening mee moeten houden dat de Arabische campagne tegen normalisatie met Israël onverminderd agressief blijft.

De anti-normalisatiecampagne, die ook door Palestijnen wordt gevoerd, betekent dat elke Palestijnse leider of onderhandelaar die met een Israëliër wordt gezien, door Palestijnen en mogelijk andere Arabieren als verrader zal worden veroordeeld.

Twee recente voorbeelden van de lopende campagne: op 6 januari waarschuwde het Palestijnse Journalisten Syndicaat (PJS), een orgaan dat wordt gedomineerd door de regerende Fatah-factie van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas en honderden Palestijnse journalisten vertegenwoordigt, een waarschuwing aan zijn leden om niet deel te nemen aan normalisatieactiviteiten met Israëli’s.

De waarschuwing kwam naar aanleiding van berichten dat de Israel Defense Forces Palestijnse journalisten had uitgenodigd om deel te nemen aan een Zoom-briefing over de maatregelen van Israël om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Enkele van de Palestijnse journalisten die naar verluidt de uitnodiging ontvingen, waarschuwden de PJS, die de waarschuwing snel aan al haar leden gaf.

Het is belangrijk om de formulering van de verklaring van de PJS, wiens leiders als loyalisten van Abbas worden beschouwd, te lezen:

Hoewel het syndicaat zijn volledige weigering van dergelijke uitnodigingen uitdrukt, bevestigt het dat deze conferenties en bijeenkomsten, gehouden door het bezettingsleger, gevaarlijk zijn, zelfs als ze verband houden met gezondheidskwesties. Al deze bijeenkomsten, zelfs als ze via sociale media [platforms] worden gehouden, leiden alleen maar tot normalisatie met de zionistische entiteit. Het syndicaat waarschuwt voor deelname aan deze bijeenkomsten.

♦ Ten eerste zegt de Palestijnse groep dat het het onderwerp van de bijeenkomst niet kan schelen, zelfs niet als het verband houdt met een pandemie. Het is tegen elke ontmoeting met Israëli’s, omdat dat de normalisatie met Israël zou bevorderen. Als de journalisten fel gekant zijn tegen medische samenwerking tussen Israël en de Palestijnen, waarom veroordeelde de PJS dan niet het Palestijnse leiderschap voor het aanvaarden van vaccins uit Israël op 1 februari? Waarom is het acceptabel dat de Palestijnse Autoriteit vaccins uit Israël ontvangt, terwijl Palestijnse journalisten geen door Israël gesponsorde Zoom-conferentie over het coronavirus mogen bijwonen?

♦ Ten tweede kan de waarschuwing zelf worden gezien als een bedreiging voor die journalisten die deelnemen aan onlineconferenties met Israëli’s. De dreiging houdt in dat de journalisten uit de PJS kunnen worden gezet of dat hun naam op een zwarte lijst kan worden gezet, wat betekent dat ze door hun collega’s zullen worden geboycot en gebrandmerkt als verraders omdat ze met Israëli’s zijn verschenen. In het verleden heeft de PJS opgeroepen tot het boycotten van de Israëlische media en haar leden verboden om conferenties met Israëli’s bij te wonen, waar dan ook, ook in Europa en de VS.

♦ En ten derde, door naar Israël te verwijzen als de ‘zionistische entiteit’, geeft de PJS aan dat het, net als Hamas en Iran, Israël niet erkent. Ze beschouwen het woord ‘Israël’ als een anathema, tot het punt dat ze zichzelf er niet eens toe kunnen brengen het te noemen. Het is ook de moeite waard erop te wijzen dat de waarschuwing van de PJS laat zien dat er niet veel verschil is tussen Fatah en Hamas, vooral als het gaat om het noemen van Israël de ‘zionistische entiteit’ en het verbieden van elke vorm van normalisatie met Israël.

Vorig jaar arresteerde Hamas verschillende Palestijnse activisten in de Gazastrook op beschuldiging van verraad nadat ze hadden deelgenomen aan een ‘WE-conferentie’ met Israëli’s. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde de arrestaties en zei: “Elke activiteit of contact houden met de Israëlische bezetting onder welke dekmantel dan ook, is een misdaad die bij wet strafbaar is en een verraad voor het [Palestijnse] volk en hun offers.”

Hoewel ze de afgelopen 14 jaar verwikkeld zijn in een bittere machtsstrijd, hebben Abbas ‘Fatah-factie en Hamas niettemin allebei de normalisatieovereenkomsten opgezegd die vorig jaar tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko zijn ondertekend. Fatah en Hamas zijn allebei bereid hun bloedige vete opzij te zetten om elke vorm van normalisatie met Israël te bestrijden, niet alleen door Palestijnen, maar ook door Arabische landen.

Het tweede voorbeeld dat de anti-normalisatiecampagne springlevend is: Palestijnse aanklachten van een interview met de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz door het Egyptische tv-station Al-Ghad. Het tv-station wordt nu door Palestijnen (en andere Arabieren) veroordeeld omdat het zogenaamd normalisatie met Israël bevorderde door een Israëliër te interviewen.

Op Twitter roepen veel Palestijnen op tot een boycot van het station en beschuldigen het ervan hen te ‘verraden’. Als Palestijnse journalisten geen Israëliërs mogen ontmoeten, en als een Arabische tv-zender geen Israëliër mag interviewen, hoe zullen de Palestijnen dan reageren op de dag dat ze Abbas of een andere Palestijn aan een onderhandelingstafel zien zitten met Israël? De Palestijnse vertegenwoordigers zullen ongetwijfeld worden beschuldigd van verraad.

Als de regering-Biden serieus is over de hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, moet ze er rekening mee houden dat oproepen tot het boycotten van Israël of het verbieden van normalisatieactiviteiten elke Palestijn afschrikken van de onderhandelingstafel. Zolang de anti-Israëlische stemmen en campagnes woeden onder de Palestijnen, zullen Abbas en zijn gevolg duizend keer nadenken voordat ze ermee instemmen om tegenover een Israëliër aan een tafel te worden gezien.

Het laatste dat Palestijnse functionarissen willen, is dat ze als verrader worden bestempeld, omdat in de wereld van Fatah en Hamas op die misdaad de doodstraf staat. Als Abbas aan de andere kant een dergelijk lot wil vermijden, moet hij een ommezwaai maken en een einde maken aan de anti-Israëlische opruiing die in de eerste plaats van zijn eigen loyalisten komt.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: No to Normalization with the ‘Zionist entity’” van 3 februari 2021 op de site van The Gatestone Institute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.