Bewijs van productie en consumptie van 6600 jaar oude olijven gevonden nabij Haifa

Plaatje hierboven: Oude olijfpitten gevonden voor de kust van Haifa, vermoedelijk zo’n 6600 jaar oud [beeldbron: University of Haifa/TOI]

Volgens een studie van de Universiteit van Haifa hebben Israëlische archeologen bewijs gevonden voor de vroegst bekende productie van olijven voor consumptie in plaats van voor olie, die 6600 jaar oud is.

De studie is onlangs gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Scientific Reports. Duizenden olijfpitten werden gevonden voor de zuidkust van Haifa, ingebed in neolithische bouwwerken van steen en klei in een gebied dat nu onder water staat, maar waarvan wordt aangenomen dat het in het verleden deel uitmaakte van de noordkust.

De pitten werden gedateerd rond 4.600 voor Christus, zo’n 4.000 jaar eerder dan het vroegst bekende gebruik van olijven als voedsel. Aarcheoloog Dafna Langot van de Universiteit van Tel Aviv vertelde:

Toen we de pitten vonden, konden we meteen zien dat ze anders waren dan die gebruikt worden om olie te produceren. Bij het afval van de productie van olijfolie worden de pitten meestal geplet, terwijl hier de pitten meestal heel waren.

De onderzoekers vonden ook geen andere veelbetekenende tekenen van olieproductie, zoals de overblijfselen van olijvenschillen. De onderzoekers zeiden dat de locatie van de oude site nabij de zee ook aangaf dat het waarschijnlijk werd gebruikt om olijven te pekelen met zeewater – aangezien andere opslagdoeleinden in het vochtige strandgebied niet veel zin zouden hebben.

“Het gebrek aan olijfboomdeeltjes in de structuren, zoals meestal wordt aangetroffen in olijvenafval, versterkt de beoordeling dat de olijven herhaaldelijk werden gewassen, zoals gebruikelijk is bij het pekelproces,” zei Mina Weinstein-Evron van de Universiteit van Haifa.

Ehud Galili, een marine archeoloog die de studie leidde, zei dat de vondst onderzoekers in staat stelt het gebruik van de olijfboom te traceren, van “het gebruik van het hout voor verwarming door de productie van olie 7.000 jaar geleden tot onze vondst, waarin De olijf werd als voedsel gebruikt.”

Galili merkte op dat in het gebied bassins en putten waren gevonden, maar geen huizen, en speculeerde dat de site mogelijk een ‘industriegebied’ voor olijven was.

Plaatje hierboven: Olijfboom op de Olijfberg aan de Tempelberg in Jeruzalem die naar verluidt 2000 jaar oud is [beeldbron: Wikipedia]


Bronnen:

♦ naar een artikelRewriting history, evidence of olive consumption 6,600 years ago found off Haifa” van 3 februari 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.