Joden onder de Russische Tsaren: Overleven in het verplichte Vestigingsgebied (1791-1917)

Plaatje hierboven: De Joodse marktplaats in Dvinsk (Daugavpils) in 1903 in het Letse deel van de Pale, aka het Vestigingsgebied [beeldbron: Museum of Family History]

Joden mochten sinds het begin van de 16e eeuw het Russische rijk niet betreden vanwege de vrees van de Russisch-orthodoxe kerk dat joden zouden proberen christenen tot het joodse geloof te bekeren.

Maar toen Rusland in de jaren 1670 de rechteroever van Oekraïne verwierf – Polen bleef de controle houden over de linker- of oostoever van de rivier de Dnjepr – mochten die Joden die daar al woonden blijven. De dreiging van uitzetting bleef echter bestaan. De beschuldiging van judaïsering deed dat ook.

De twee kwamen samen tijdens het laatste jaar van de regering van Peter de Grote toen een belastingagent genaamd Baruch Leibov besloot een sjoel te bouwen voor de Joden van Zverovich. De plaatselijke priester was woedend toen hij hoorde over de plannen van Leibov – hij was er zeker van dat goedgelovige boeren hun eigen geloof zouden opgeven en in plaats daarvan naar de sjoel zouden haasten – en hij en andere dorpelingen bombardeerden de Russische regering met hun vrees voor dit nieuwe ‘complot’.

Tegen die tijd had Peters weduwe, Katherina I, de troon bestegen. In maart 1727 vaardigde ze een edict uit dat Leibov en zijn medewerkers uit hun posities moesten worden verwijderd en uit Rusland moesten worden gedeporteerd. Een maand later, in Iyar, werd het edict van uitzetting uitgebreid tot alle joden die in Klein-Rusland en de grensprovincies woonden.

Plaatje hierboven: Het dagelijkse leven in een sjtetl, Skoznitz, in het Oekraïense deel van de Pale, aka het Vestigingsgebied, omgeven door een bos, in de zomer van 1917 [beeldbron: Apart from my Art]

Hetman Danylo Apostel
Ironisch genoeg waren de Kozakken de enige etnische groep die protesteerde tegen de ballingschap van de Joden. Een van hun leiders, Hetman Danylo Apostol (1654-1734), verzocht de Russische regering om ten minste Joodse kooplieden Oekraïne binnen te laten voor de grote beurzen.

Danylo Apostol verloor zijn oog tijdens de verovering van het Perzische fort Derbent, dit gaf hem de ​​bijnaam de ‘blinde Hetman‘ (plaatje rechts).

Het commerciële nut van de joden was te groot om te ontkennen en in 1728 vaardigde de nieuwe keizer van Rusland, Peter II, een nieuw edict uit, waardoor joodse reizende kooplieden Klein Rusland konden binnenkomen en groothandelaren op de beurzen konden doen. Joden mochten zich echter nog steeds niet vestigen binnen de grenzen van het Russische rijk.

Het volgende decennium werden enkele beperkingen versoepeld. Maar toen deed zich een incident voor dat de vlammen van haat opnieuw deed oplaaien. Baruch Leibov was ondanks zijn deportatie Klein Rusland blijven binnenkomen en hij raakte bevriend met een christen genaamd Alexander Voznitzin, een gepensioneerde kapitein van de marine.

De twee leerden samen Chumash en Voznitzin besloot zich tot het jodendom te bekeren. Toen die daad werd ontdekt, werden zowel Voznitzin als Leibov gearresteerd en gemarteld, totdat ze hun ‘misdaden’ toegaven. Ze werden ter dood veroordeeld door op de brandstapel te branden. De auto-da-fe (openbare verbranding) vond plaats op 15 juli 1738.

Het incident bracht ook aan het licht dat het uitwijzingsbevel van 1727 bij de breuk meer was geëerd dan bij de naleving. In Klein-Rusland werkten nog steeds joden als makelaars en herbergiers. Joodse kooplieden met slechts een tijdelijk inreisvisum bleven na de beurzen in Klein Rusland.

Plaatje hierboven: Een sjtetl tussen 1898 en 1902 in de Pale, aka het Vestigingsgebied [beeldbron: Odyssey]

Tsarina Petrovana
In 1740 was er nog een ander edict van uitzetting, dat zo’n 570 Joodse zielen trof. In 1741 kreeg Rusland nog een andere heerser, tsarina Elizabeth Petrovana, die een hondsdolle antisemiet was. Met het uitzettingsdecreet van 1727 als haar model, werkte ze woedend om Klein Rusland en de afgelegen landen van elke Jood te verlossen – of het nu door verdrijving of gedwongen bekering was.

De christelijke inwoners klaagden dat de uitzetting hen economisch zou ruïneren, maar hun protesten waren aan dovemansoren gericht. In tegenstelling tot de edicten die aan het hare waren voorafgegaan, werd het edict van tsarina Elizabeth Petrovana uit 1744 uiterst serieus behandeld en werden ongeveer 35.000 Joden uit Klein Rusland verdreven.

Maar als tsarina Elizabeth Petrovana dacht dat ze erin was geslaagd haar koninkrijk tot het einde der tijden van elk spoor van joods bloed te reinigen, vergiste ze zich. Slechts een paar decennia later zou Rusland niet de thuisbasis zijn van duizenden Joden, maar van miljoenen.

Plaatje hierboven: Russische rabbijnen met hun Torah rollen in 1915 in het Oekraïense deel van de Pale, aka het Vestigingsgebied [beeldbron: Internet Encyclopedia of Ukraine]

Verdeling en verder
Tegen het begin van de jaren 1770 was het eens zo machtige Pools-Litouwse Gemenebest in verval. Buurlanden profiteerden van de situatie en in de jaren 1772-1775 werd het Gemenebest verdeeld tussen de Habsburgse monarchie, het koninkrijk Pruisen en het Russische rijk, dat de oostelijke landen ontving die tegenwoordig de staten Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne en Polen.

Samen met het land verwierf het Russische rijk de miljoenen Joden die erop woonden. Inheemse Russen zagen de toestroom van zoveel bekwame ambachtslieden en kooplieden met lede ogen aan. Tsarina Katherine II, ook wel bekend als Katharina de Grote, vaardigde daarom een ​​edict uit, niet van verdrijving maar van uitsluiting.

In december 1791 gaf ze toestemming voor de oprichting van het Vestigingsgebied (aka de Pale of Settlement), een gebied in het westelijke deel van het rijk. Alle Joden moesten binnen de grenzen van de Pale leven. Alleen degenen die een vrijstelling hadden gekregen – ambachtslieden, soldaten, sommige academici bijvoorbeeld – mochten buiten de grenzen wonen en werken.

Andere beperkingen werden aan de Joden opgelegd en in de negentiende eeuw werd de Pale bekend om zijn extreme armoede. Bloedige pogroms kwamen ook maar al te vaak voor. Maar als het de mensen aan materiële dingen ontbrak, was de Pale geestelijk rijk. Binnen de grenzen van de Pale, Chassidut en de Mussar-bewegingen bloeiden, net als de Litvishe yeshiva-wereld.

Chesed- en tzedakah-organisaties zamelden geld in om kleding voor de armen te kopen en behoeftige jonge vrouwen uit te huwelijken. Er werd ook geld ingezameld om de armen in hun vakantiebehoeften te voorzien, de lokale shuls en yeshiva’s te ondersteunen en de chevrei kadisha te onderhouden.

The Pale werd in het voorjaar van 1917, na de Russische Revolutie, afgeschaft. Maar ook al bestaat het niet langer als een geografische entiteit, de Pale heeft nog steeds een blijvende plaats in de Joodse psyche.

Plaatje hierboven: Dubrovna, Wit-Rusland, ca. 1900. ,Joden vieren de voltooiing van het schrijven van een Thora-rol met een dans in  Dubrovna waar de meeste taleisim (gebedssjaals) van Rusland werden geproduceerd [beeldbron: National Library of Israel]

Het Vestigingsgebied (1791-1917)
Het Vestigingsgebied (in het Russisch chertá osédlosti) werd in 1791 opgericht door Tsarina Katharina II, aka Katharina de Grote, na verschillende mislukte pogingen van haar voorgangers, met name Tsarina Elizabeth Petrovna, om de Joden helemaal uit Rusland te verwijderen, tenzij ze zich bekeerden tot de Russische christen orthodoxie, de staatsgodsdienst.

Het gebied lag ten westen van het Russische Rijk met wisselende grenzen dat bestond van 1791 tot 1917 (kaartje hieronder), waarin de Joden verplicht moesten wonen. 4.899.300 Joden (1897) woonden daar in een gebied met een oppervlakte van ca. 1 miljoen km².

Daarbuiten was het wonen van Joden – permanent of tijdelijk – verboden op straffe des doods. Het gebied strekte zich uit van het noordelijke Kovno & Vilna (Vilnius) tot en met de Krim in het zuiden, van de Baltische Zee tot aan de Zwarte Zee.

Op zijn hoogtepunt telde het Vestigingsgebied, met inbegrip van de nieuwe Poolse en Litouwse gebieden, een Joodse bevolking van meer dan vijf miljoen inwoners en vertegenwoordigde op dat moment het grootste deel (40 procent) van de Joodse bevolking ter wereld. Na een bestaan van 126 jaren werd na de Oktober Revolutie van 1917 het Vestigingsgebied opgeheven.

Het Vestigingsgebied tussen 1835 en 1917
beeldbron: Jewish Virtual Library


Bronnen:

♦ naar een artikel van Libi Astaire “Beyond The Pale” van 8 mei 2015 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelModern Jewish History: The Pale of Settlement” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.