Antisemiet van de Dag, Shaun Henrik Matheson ‘Ik wens dat het vaccin in Israël niet werkt’

Een presentator van een Noors staatsradiostation begon dinsdag midden in zijn uitzending aan een antisemitische tirade, waarbij hij de luisteraars vertelde dat het succes van het COVID-19-vaccin in Israël hem ‘bijna wenste’ dat het was mislukt.

Shaun Henrik Matheson (plaatje hierboven), die een ochtendshow organiseert op NRK P13, onderdeel van het Noorse staatsomroepnetwerk , onthaalde zijn publiek met een commentaar waarin hij klaagde over het succes van Israël bij het vaccineren van de bevolking tegen de COVID-19-pandemie.

De woorden van Matheson werden vervolgens volledig vertaald door ‘Med Israel for Fred’ (MIFF), een pro-Israëlische belangenorganisatie in Noorwegen. Hij begon zijn tirade met …

Jeetje, nou, we kunnen maar beter het goede nieuws noemen, ook al komt het uit Israël (lacht). Ik weet het, hoe ziek is dit? Goed nieuws uit Israël, wanneer gebeurde dat de laatste keer?

Matheson beweerde dat de …

… de Noorse mediakanalen bij het rapporteren van de voortgang van Israël in de strijd tegen het virus iets belangrijks vergaten, of het niet noemden, iets dat we nooit mogen vergeten: Israël is een bezettingsmacht, een apartheidsregime, waar sommige mensen meer waard zijn dan anderen, en waar deze ‘anderen’ worden onderworpen aan systematische onderdrukking, wordt hun land van hen gestolen en zullen hun water en elektriciteit worden afgesneden als ze te ver gaan. En als een zelfgemaakte raket ergens boven het uitverkoren volk van God zou landen, dan worden er vreselijke wraakacties gepleegd waarbij duizenden mensen worden gedood, vaak kinderen.

Matheson beweerde dat de vooruitgang van Israël tegen COVID-19 alleen als goed nieuws kan worden beschouwd “als we aan onszelf denken en al het misbruik en de moorden die de Israëli’s tegen het Palestijnse volk plegen, vergeten.” Hij vervolgde zijn tirade met:

Dus blijkbaar laten cijfers uit Israël zien dat van de meer dan 1 miljoen volledig gevaccineerde personen minder dan 1.000 besmet waren. Het maakt niet uit hoe je het draait en draait, dit is goed nieuws. Ik zou alleen willen dat het uit een ander land kwam, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is bijna alsof ik zou willen dat het vaccin niet werkte. Dat mag je niet zeggen. Het spijt me, dat begrijp ik. Verdorie.

Vervolgens herhaalde hij een reeks ontkrachte mythen waarin hij beweerde dat Israël het COVID-19-vaccin aan de Palestijnse bevolking onthield:

We moeten gewoon nooit vergeten wat een s *** ty land Israël is, het is wanhopig belangrijk dat we het nooit vergeten. We mogen nooit vergeten wat een s *** ty land Israël is!

MIFF – de organisatie die de aandacht vestigde op de on-air tirade van Matheson – zei dat het overweegt om Matheson bij de politie aan te geven wegens aanzetten tot haat:

De discriminerende en hatelijke opmerkingen van Matheson hebben directe gevolgen voor het joodse deel van de Israëlische samenleving en indirect voor de joden in Noorwegen. Deze aanval treft een hele bevolking op basis van hun religie en hun nationale of etnische afkomst. We vragen dat Shaun Henrik Matheson wordt vervolgd wegens overtreding van het wetboek van strafrecht § 185. Matheson heeft opzettelijk of met grove nalatigheid publiekelijk discriminerende en hatelijke uitspraken gedaan. Het is verergerend dat de verklaringen op een openbare radiozender kwamen, gefinancierd met ons belastinggeld, en dat Matheson een ervaren journalist is met een lange carrière bij NRK.

Conrad Myrland, de woordvoerder van de organisatie, zei:

Het rapport van het MIFF en andere reacties veroorzaakten veel publiciteit, met honderden klachten zowel op sociale media als direct bij NRK binnen een paar uur, waardoor NRK-redacteuren gedwongen werden de zaak te behandelen tijdens een vergadering diezelfde avond. NRK besloot het radio-item uit hun archief te verwijderen, maar de verantwoordelijke redacteur zegt dat het incident geen gevolgen zal hebben voor de radiopresentator. We zullen een formele klacht indienen bij NRK en overwegen de zaak aan te geven bij de politie voor hatelijke uitingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “‘I Wish the Vaccine Didn’t Work:’ Uproar in Norway at Radio Show Hosts’ Antisemitic Rant Against Israeli Success Fighting Pandemic” van 3 februari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Conrad Myrland “Norwegian state radio host: “I wish the vaccine didn’t work in Israel, Israel is a shitty country” van 2 februari 2021 op de site van Med Israel for fred (MIFF)

Een gedachte over “Antisemiet van de Dag, Shaun Henrik Matheson ‘Ik wens dat het vaccin in Israël niet werkt’

  1. OVERWEGEN om hem bij de politie aan te geven????????????

    Dit soort gezwellen moeten weggesneden worden. Ze zijn levensbedreigend.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.