Ook katten zijn de coronamaatregelen beu

Plaatje hierboven: ‘Kleintje’, de kattin van Brabosh.com, een Britse korthaar van 7 jaar oud. Corona of niet, Kleintje verkeert nog steeds in de zevende hemel šŸ™‚

De coronamaatregelen en de lockdown zijn niet alleen voor mensen een vreselijke periode, ook sommige katten hebben er een hekel aan. Nu we met z’n allen (overdag) veel vaker thuis zijn, zien zij hun geliefde routines en gewoontes in de war gestuurd met soms probleemgedrag tot gevolg.

Zo zegt dierenarts Emmanuel Titeux in Parijs dat meer mensen hem melden dat hun kat zich een pak agressiever gedraagt. “Dit is natuurlijk de grootstad”, nuanceert dierenarts en professor dierengedrag aan de UGent Tiny De Keuster in het radioprogramma “Nieuwe feiten” op Radio 1. “Mogelijk ligt daar het probleem omdat katten daar veel kleiner wonen of niet buiten kunnen.”

“Katten zijn routinebeesten”, gaat ze voort. “Ik kan me voorstellen dat als een kat plots overdag wordt geconfronteerd met mensen die thuis zitten, dat als ze tussen 10 uur en 11 uur op haar favoriete slaapplaats wil gaan liggen en daar zit iemand aan de computer, dat ze dan verstoord is. Als routines wijzigen, voelt een kat zich niet lekker.”

“Ook kinderen die vaker thuis zijn, zijn voor sommige katten stresserend. Niet omdat ze mensen niet graag zien, maar omdat ze op hun routine en hun privacy zijn gesteld. “Tussen 14 uur en 16 uur doe ik een dutje in de zetel, als daar dan iemand zit, heb ik een probleem”.

“In Barcelona is een studie uitgevoerd om na te gaan of honden en katten onder de lockdown lijden. Daaruit bleek dat bij katten die op voorhand al een probleem hadden, dit probleem groter werd. Het ging dan om katten die bijvoorbeeld naar de voeten van hun baasjes sprongen als ze op hun pantoffels door de woonkamer stapten. Katten die zich goed voelden, kregen niet mĆ©Ć©r problemen door de lockdown.”

“Ook deze studie speelde zich in een grote stad af. In Barcelona wonen mensen opnieuw erg klein, context is alles. Daarnaast speelde het aantal katten een rol. Als er meer katten in een gezin waren, dan was de stress lager wanneer mensen thuis bleven.”

“Katten gaan hun eigen leven inrichten. Daar kan je niet veel aan sturen. Ze bouwen hun eigen routines op. “Vandaag regent het, ik deel mijn dag zo in.” Ze trekken zich niet veel aan van de routine van hun eigenaar. Dat doen ze wĆ©l op vlak van eten, maar zeker op vlak van rusten of zich verstoppen, bouwen ze eigen routines op. Die houden ze graag aan.”

door Alexander Verstraete


Bronnen:

ā™¦ naar een ingekort artikel van Alexander Verstraete “Ook katten zijn de coronamaatregelen beu: “Nu iedereen thuis zit, is hun geliefde routine verstoord”” van 2 februari 2021 op de site van VRT NWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.