Hamas arresteert Fatah-leden, Fatah arresteert Hamas-leden – democratie in Palestijnse stijl

Een bericht uit The Jerusalem Post: Op zondag zeiden Palestijnse bronnen dat PA-veiligheidstroepen vijf mannen op de Westelijke Jordaanoever hadden gearresteerd op verdenking van banden met Hamas. Een van de gevangenen, Ameed Shehadeh, is een journalist uit Nablus.

De bronnen zeiden dat hij was gearresteerd voor het bekritiseren van de PA in een Facebook-bericht. Eveneens in Nabloes arresteerden de veiligheidstroepen van de PA Qassam Sabbah, die onlangs werd vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis, en de student Hussam Shtayyeh van de An-Najah University.

In Hebron arresteerde de preventieve veiligheidsdienst van de PA Muhab al-Juneidi een week na zijn huwelijk. In de stad Salfit werd Abdullah Abdel Fattah ook gearresteerd door de veiligheidstroepen van de PA. Vorige week arresteerden de veiligheidstroepen van de PA Nablus-advocaat Awni al-Sharif op beschuldiging van het ‘beledigen’ van het Palestijnse leiderschap op sociale mediaplatforms.

Volgens de bronnen zijn de laatste arrestaties in de context van het voortdurende harde optreden van de PA tegen haar politieke rivalen op de Westelijke Jordaanoever, inclusief degenen die ervan worden verdacht gelieerd te zijn aan Hamas.

Democratie!

Ondertussen, aan de kant van Gaza: vorige week zeiden Palestijnse functionarissen in Ramallah dat drie vooraanstaande Fatah-activisten – Ahmad Naji, Mustafa al-Shannat en Shukri Abu al-Hosseen – werden opgeroepen voor ondervraging door de interne veiligheidsmacht van Hamas.

Democratie!

En, zoals ik zaterdagavond exclusief meldde, zouden naar verluidt leden van de Revolutionaire Raad van Al Fatah gedreigd hebben iedereen te vermoorden die zich kandidaat stelt buiten de officiële Fatah-kieslijsten. Mensenrechtenactivisten bekritiseerden het rapport en zeiden dat het in strijd is met de Palestijnse basiswetten.

Democratie!

Er wordt nog steeds gesproken alsof de geplande Palestijnse parlementsverkiezingen in mei en de presidentsverkiezingen in juli zullen plaatsvinden. Ik zou graag zien dat de kansen van de bookmakers in Londen op een van beide gebeuren. Persoonlijk zou ik zeggen dat de kansen 10-1 tegen zijn voor de parlementsverkiezingen en 50-1 tegen voor de presidentsverkiezingen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Hamas arresting Fatah members, Fatah arresting Hamas members – Democracy, Palestinian-style” van 1 februari 2021 en een artikelFatah threatens to kill anyone who runs for election outside their official list” van 30 januari 2021 op de site van Elder Of Ziyon

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “PA arrests Hamas supporters ahead of elections” van 31 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.