Populaire Franse zender ontslaat journalisten na interview met Israëlisch ambassadeur over normalisering met Marokko

Plaatje hierboven: Antisemiet en Israelbasher van dienst: Djima Kettane, van Algerijnse origine en directrice van de Frans Maghrebijnse satellietzender Beur FM [beeldbron: Les Amazones]

Het belangrijkste radiostation dat de grote Noord-Afrikaanse gemeenschap in Frankrijk bedient, werd maandag geconfronteerd met mogelijke juridische stappen vanwege het besluit om twee van zijn populairste presentatoren te schorsen voor het interviewen van de Israëlische ambassadeur in Parijs.

Rose Ameziane en Malik Yettou – gastheren van het programma ‘L’Actu Autrement‘ op Beur FM, een nationaal station dat uitzendt in de Franse, Arabische en Berbertaal – verklaarden zichzelf ‘verbaasd en walgelijk’ over het besluit van het management van het station om hen te sanctioneren voor een interview dat ze eind vorig jaar hadden met Daniel Saada, die sinds 20 oktober 2020 de ambassadeur van Israël in Frankrijk is.

Het interview maakte deel uit van het onderzoek van het duo voor een speciaal programma over de normalisatie van de relaties tussen Marokko en Israël. Nadat de Israëlische ambassade in Parijs een ‘grote dankjewel’ had getweet naar de twee presentatoren naar aanleiding van het interview met Saada, besloot het management van Beur FM disciplinaire maatregelen tegen hen te nemen omdat ze hun redactionele mandaat zouden hebben geschonden.

De directeur van het station, Djima Kettane, stuurde het tweetal op 23 december een e-mail met de mededeling dat hun show was opgeschort en de uitzending pas zou hervatten als we een goede ‘redactionele debrief’ hebben gehad,” legde Rose Ameziane uit in een media-interview het afgelopen weekeinde.

Ameziane sloeg terug tegen de bewering van het station dat het spreken met de Israëlische ambassadeur niet was toegestaan ​​door het redactionele beleid en ze zei:

Op welke manier maakt de aanpak van deze historische overeenkomst tussen het Koninkrijk Marokko en Israël geen deel uit van de redactionele focus van Beur FM? Hoe hebben we onze rechten overschreden door met de Israëlische ambassadeur in Frankrijk te spreken?

Ze wees erop dat de website van het station drie tabbladen bevat met de tekst ‘Algerije’, ‘Marokko’ en ‘Tunesië’. “Dit is nieuws dat een impact heeft op onze luisteraars van Maghrebijnse (Noord-Afrikaanse) en Marokkaanse afkomst, maar er wordt ons verteld dat we de redactionele lijn van de radio niet respecteerden!” zei Ameziane.

In een apart interview betwistte Djima Kettane echter Ameziane’s versie van de gebeurtenissen. “Er was geen sanctie van de directie, de presentatoren zijn vrij om te ontmoeten met wie ze maar willen”, vertelde de directeur van Beur FM aan het nieuwsmagazine Marianne. Hij zei dat het bezwaar van het station voortkwam uit zijn voorkeur om elke discussie met de Israëlische ambassadeur live te voeren en feedback van het publiek te bevatten.

Plaatje hierboven: Rose Ameziane, co-host met Malik Yettou van het programma “L’Actu autre”, op Beur FM [beeldbron: Atlas Info]

De show van Ameziane en Yettou keerde terug naar de ether op 15 januari, maar in een ander tijdslot dat hun kijkcijfers drastisch verminderde. “We moesten begrijpen dat we ons in verlegenheid brachten,” zei Ameziane. Ze zei dat het duo sindsdien “de scheiding had voltrokken” met Beur FM en waarschijnlijk juridische stappen tegen het station zou ondernemen.

“We moeten stoppen met het infantiliseren van luisteraars, of te geloven dat de moslimbewoner van een arbeiderswijk noodzakelijkerwijs anti-Joods is”, zei Ameziane. Ze voerde aan dat de weigering van het station om zichtbaarheid te geven aan de overeenkomst tussen Israël en Marokko zelf een “antisemitische daad” was.

Ameziane beschuldigde Beur FM er ook van om dubbele maatstaven te hanteren met betrekking tot Israël:

Zullen ze ons vragen om te stoppen met het in twijfel trekken van het buitenlandse beleid van Algerije, of zijn beleid ten aanzien van migranten? Afrikaanse migranten worden gearresteerd en teruggegooid in de woestijn waar ze worden achtergelaten om te sterven, zo erg zelfs dat migrantenfamilies vandaag de dag proberen de botten van hun dierbaren te vinden. We moeten de hypocrisie stoppen. Als je echt een humanist bent, moet je een beetje eerlijk zijn in je verontwaardiging.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Furor in France as North African Radio Station Kicks Hosts Off Air for Interviewing Israeli Ambassador on Peace With Morocco” van 1 februari 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Populaire Franse zender ontslaat journalisten na interview met Israëlisch ambassadeur over normalisering met Marokko

 1. Wat is er toch aan de hand met het menselijke brein?

  Je zou toch denken dat ieder normaal mens gelukkig zou zijn over normalisatie, vrede & samenwerking tussen mensen.

  Maar nee….er blijken stééds maar weer mensen voor wie de voortzetting van conflict, oorlog, haat, tegenstelling & onrust belangrijker is.

  En stééds zijn het weer journalisten die de vlaggedragers & smaakmakers zijn……….. waarna de politiek volgt.

  Ieder van ons is gemiddeld 60-80 jaar op deze planeet en écht, we nemen niets mee als we verdwijnen.

  Waarom maken mensen het zichzelf & elkaar toch zo vreselijk lastig?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.