Iraanse aanslagen op Israëlische ambassades in Oost-Afrika en in New Delhi, India

Plaatje hierboven: Teheran, Iran, 17 januari 2020. Sjiietische gelovigen in Iran zingen slogans tijdens de vrijdaggebedceremonie met een spandoek met daarop de gedode Qassem Soleimani (links) en de militiecommandant Abu Mahdi al-Muhandis, die op 3 januari 2020 werden gedood in een Amerikaanse drone-aanval. Een spandoek in het Perzisch leest: “Dood aan Amerika” [beeldbron: TOI via AP]

Een Iraanse aanval op een Israëlische ambassade in Oost-Afrika werd vorige maand verijdeld, meldde Kan 11 maandagavond.

Westerse inlichtingenbronnen die bekend zijn met de details van de zaak, zeggen dat Iran agenten naar hetzelfde land in Afrika stuurde, wiens taak het was om inlichtingen te verzamelen over de Israëlische ambassade, de Amerikaanse ambassade en de Verenigde Arabische Emiraten – om de mogelijkheid van een aanval op een van hen te onderzoeken.

Sommige van die agenten waren Europese burgers die tegelijkertijd ook het Iraanse staatsburgerschap bezaten. Als onderdeel van het dwarsbomen van deze operatie werden enkele van de agenten gearresteerd – sommigen in hetzelfde Afrikaanse land en sommigen in andere landen.

Volgens inlichtingenbronnen werd deze actie door Iran ondernomen als onderdeel van een poging om te reageren en de liquidatie van de brigade-generaal van de IRGC Qassem Soleimani en nucleair wetenschapper Mohsen Fahrizadeh te wreken.

Aanslag in New Delhi, India
Afgelopen vrijdag werd een bom tot ontploffing gebracht op zo’n 50 meter buiten het gebouw van de Israëlische ambassade in New Delhi, India. De explosie beschadigde verschillende auto’s in de buurt, maar veroorzaakte geen schade aan de ambassade.

Er zijn geen gewonden gemeld. Een dreigbrief waarin werd gewaarschuwd voor vervolgaanvallen werd achtergelaten voor de ambassadeur van Israël in India, vlakbij de plaats van de bomaanslag.

Volgens een bericht op zondagavond van Channel 13, werd na het bombardement een brief ontvangen door de Israëlische ambassadeur in India, Ron Malka. De brief, geschreven in het Engels, beweerde dat de aanslag werd uitgevoerd door een groep genaamd Sarallah India Hezbollah, en leek de aanval in verband te brengen met Iran.

De auteur van de brief richtte zich tot ambassadeur Malka en waarschuwde dat de bomaanslag van vrijdag slechts een voorproefje was van wat komen gaat, en beweert dat de organisatie de ambassadeur heeft gadegeslagen.

Dit is slechts een voorsmaakje dat aan u wordt gepresenteerd, hoe [sic] we u kunnen observeren, hoe u van uw taart eet [sic]. U bent in de rode ogen van de rode scanner, en u kunt onze weg niet stoppen, hoe hard u ook eraan zou likken [sic], we kunnen uw leven altijd en overal beëindigen, maar we zullen uw schuilplaatsen voor terreur niet vernietigen en dat doen we niet.

De boosaardige dreigbrief vervolgde:

Ik wil het bloed van onschuldige mensen om u heen laten stromen. Let wel, alle deelnemers en partners van de Israëlische [sic] terroristische ideologie zullen niet meer bestaan. Zet u thans schrap voor een grote en betere wraak van onze helden: Martelaar Qasim Soleimani, Martelaar Abu Mahdi al-Muhandis en Mohsen Fakhrizadeh.

Aldus concludeerde de brief met een opsomming van drie hooggeplaatste Iraniërs die zijn omgekomen bij gerichte aanslagen.


Bronnen:

♦ naar een artikelIranian attack on Israeli embassy in Africa foiled” van 1 februari 2021 en een artikel van David Rosenberg “Explosion reported near Israeli embassy in India” van 29 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.