Eerste vrouwelijke rabbijn ter wereld leidde een 16e-eeuwse yeshiva in Mosoel voor het Koerdische Jodendom

’s Werelds eerste vrouwelijke rabbijn leidde een 16e-eeuwse yeshiva in Mosoel voor het Koerdische Jodendom. Journaliste en romanschrijfster Sigal Samuel eert haar Iraakse joodse erfgoed met een prentenboek over Asenath aka Osnat Barazani, wiens leven een echt Yentl-verhaal was dat zich afspeelt in het Midden-Oosten.

Auteur vertelde:

Mijn familie is Irakees aan de kant van mijn vader, mijn moeders familie is Marokkaans, en ik ben opgegroeid in de orthodox-joodse gemeenschap van Montreal. Ik kon me gewoon niet voorstellen rabbijn te worden als een optie. De enige vrouwelijke rabbijnen die ik zag, waren Ashkenazi en van de hervormings- en conservatieve bewegingen. Ik heb niemand gezien die op mij leek.

Dus toen Samuel onlangs ontdekte dat de vrouw die algemeen wordt beschouwd als de eerste vrouwelijke rabbijn in de geschiedenis uit het Midden-Oosten komt, was ze verbaasd en opgewonden. Haar naam was Osnat (afwisselend Asnat of Asenath) Barazani, en ze woonde in Mosoel, Irak, in de late 16e en vroege 17e eeuw (1590–1670).

Osnat, de dochter van Rabbi Shmuel ben Netanel Ha-Levi uit Koerdistan, die geen zonen had, werd opgeleid tot een geleerde van Joodse heilige teksten en mystiek. Ze trouwde met Rabbi Jacob Mizrahi, een van de beste leerlingen van haar vaders yeshiva, en hielp hem de school te runnen nadat haar vader stierf.

In feite deed Osnat het meeste onderwijs terwijl haar man zich op zijn eigen studie concentreerde. Nadat Jacob stierf, maakte Osnat een soepele overgang om de leidster van de yeshiva te worden, waarbij ze haar tijd verdeelde tussen lesgeven en wanhopige pogingen tot fondsenwerving om de instelling draaiende te houden.

Na verloop van tijd werd Osnats zoon Samuel een uitstekende geleerde en werd hij door zijn moeder naar Bagdad gestuurd om daar een yeshiva te leiden. Osnat zelf wordt in de Joodse en algemene Koerdische gemeenschappen herinnerd als een groot leidster, lerares en mystieke wonderdoenster.

Plaatje hierboven: Illustraties uit ‘Osnat and Her Dove’ door Sigal Samuel, geïllustreerd door Vali Mintzi, uitgegeven door Levine Querido 2 februari 2021 [beeldbron: TOI]

Samuel, schrijver van het personeel bij Vox en voormalig godsdienstredacteur bij The Atlantic, is van plan het verhaal van Osnat Barazani te delen met de volgende generatie. Ze doet dit met een nieuw prentenboek voor kinderen getiteld ‘Osnat en haar Duif’, dat op 2 februari zal worden gepubliceerd door Levine Querido, de nieuwe uitgeverij die is opgericht door Arthur A. Levine, die kaskrakers uitbracht zoals de beroemde ‘Harry Potter ‘ -serie.

“Ik wilde de mythe corrigeren dat er geen vrouwelijke rabbijn was en kan zijn in de orthodoxe of Mizrachi-wereld. Dit is heel persoonlijk voor mij,” vertelde Samuel aan The Times of Israel in een video-interview vanuit haar huis in Washington. Samuel zei dat ze zich sterk identificeerde met Osnat, niet alleen vanwege hun gedeelde Iraakse achtergrond.

Net als Osnat groeide Samuel ook op met het leren van Talmud en Kabbalah met haar vader, die joodse mystiek doceerde aan de Concordia University. “Ik kwam thuis van mijn joodse dagschool, waar ik de gebruikelijke joodse vakken leerde, en ging dan zitten en studeerde de Zohar met mijn vader, net als Osnat,” zei Samuel.

Het was ongebruikelijk dat Osnat nooit werd opgevoed om typisch vrouwenwerk te doen, en haar vader stond erop dat haar man Jacob beloofde nooit te eisen dat ze huishoudelijke klusjes deed. “Ik ben opgegroeid op de schoot van geleerden, verankerd aan mijn vader met een gezegende herinnering. Ik heb nooit werk geleerd, maar heilige studie”, schreef Osnat in een van haar overgebleven brieven.

Samuel vertrouwde op de beperkte voorbeelden van Osnats eigen geschriften (brieven en gedichten) die overblijven, evenals op Koerdische legendes over haar, om het verhaal voor het boek van haar kinderen te creëren. De auteur had gehoopt Jeruzalem te bezoeken om deze bewaarde documenten uit de eerste hand te bekijken in de Nationale Bibliotheek van Israël, maar de COVID-19-pandemie heeft die plannen uitgesteld.

Na het schrijven van een bekroonde roman over mystiek, ‘The Mystics of Mile End’, was Samuel vooral gefascineerd door de legendes over de bovennatuurlijke vermogens van de vrouwelijke rabbijn. Voorbeelden van de wonderwerking van Osnat verschijnen in ‘Osnat and Her Dove’.

Samuel legde uit:

Sommige mensen aan wie ik het manuscript liet zien, trokken mijn beslissing om dit in een biografie op te nemen in twijfel, iets waarvan je zou kunnen zeggen dat het alleen om feiten gaat. Maar ik wilde echt Osnats presterende mystieke prestaties en wonderen opnemen. Ik hou van magisch realisme, en ik laat het aan de lezer over hoe hij het moet interpreteren.

Samuel zorgde ervoor dat zij het toneel vormde en context bood bij de openingszinnen van het boek:

Bijna vijfhonderd jaar geleden, toen bijna iedereen in wonderen geloofde, werd er een meisje geboren in het Midden-Oosten. Ze heette Osnat. Niemand wist het nog, maar ze zou de eerste vrouwelijke rabbijn in de geschiedenis worden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Renee Ghert-Zand “World’s 1st female rabbi led a 16th century Mosul yeshiva for Kurdish Jewry” van 30 januari 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Eerste vrouwelijke rabbijn ter wereld leidde een 16e-eeuwse yeshiva in Mosoel voor het Koerdische Jodendom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.