Dansen op een slappe koord tussen Qatar, Hamas, de PA en de Golf

Plaatje hierboven: Gaza, 12 maart 2015. Qatari-functionaris Mohammed al-Emadi (links) op bezoek bij Hamasleider Ismail Haniyeh in Gaza-stad. Israël heeft Qatar beschuldigd van het financieren van Hamas-wapens, maar staat Qatar nog steeds toe om miljoenen uit te geven in Gaza aan hulp- en ontwikkelingsprojecten [beeldbron: Ashraf Amra/APA/Landov]

Qatar heeft aangekondigd dat het gedurende 2021 $ 30 miljoen per maand aan Gaza zal verstrekken, in totaal $ 360 miljoen aan hulp.

Hoewel de hulp over het algemeen bestemd is voor behoeftige gezinnen en brandstof voor de elektriciteitscentrale van Gaza, is een deel ook bestemd voor het betalen van salarissen voor werknemers in Gaza – wat betekent dat het Hamas helpt steunen.

Israël staat deze hulp al jaren toe, dansend op een slappe koord tussen het helpen van Hamas en het voorkomen van een economische ineenstorting in Gaza. Nu de Golfstaten de betrekkingen met Qatar hervatten, wordt er met meer krappe tijden gevaren.

De Palestijnse Autoriteit voelt zich gemarginaliseerd nadat Israël betrekkingen heeft gesmeed met Arabische Golfstaten en zijn eigen betrekkingen met Qatar wil verbeteren. Mahmoud Abbas bezocht Qatar in december in een poging om enkele van die miljoenen naar de Palestijnse Autoriteit te sturen.

Qatar van zijn kant ziet zichzelf als een potentiële makelaar voor vrede tussen Hamas en Fatah en wil op die manier zijn invloed laten gelden. De samenwerking met Israël bij de hulp aan Gaza positioneert het land ook op een unieke manier om het belang ervan in de regio te tonen.

Israëls toelating van Qatari-hulp aan Gaza is ook niet vrijblijvend. Afgelopen zomer blokkeerde Israël Qatari-hulp zolang Gaza-groepen brandbommen lanceerden met ballonnen vanuit Gaza. Merk op dat die ballonlanceringen lijken te zijn gestopt.

Er zijn veel bewegende delen gaande tussen de Abraham-akkoorden, het ontdooien van de relaties tussen Qatar en zijn buren, de nieuwe regering van Biden en zijn  verlangen om terug te keren naar het JCPOA.

De Palestijnse kwestie haalt nog steeds de krantenkoppen, maar het is helemaal niet duidelijk of iemand echt om Palestijnen geeft, behalve hoe ze kunnen profiteren van anti-Israëlische retoriek – die lang niet zo effectief is als een jaar geleden.

Een veelbeproefde wijze om zwart geld wit te wassen:
doneer het aan Hamas (of Hezbollah)
het Westen knijpt graag een oogje toe:


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “The tightropes between Qatar, Hamas, the PA, and the Gulf” van 31 januari 2021 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.