Onderzoekers vinden ID-tags van 4 joodse kinderen die naar Sobibor zijn gestuurd om te sterven

Persoonlijke identificatielabels met de namen van vier joodse kinderen die werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, zijn onlangs teruggevonden bij een archeologische opgraving op de site.

De metalen tags, gedragen om de nek, dragen de namen van jonge Nederlandse joden Lea Judith De La Penha, Deddie Zak, Annie Kapper en David Juda Van der Velde, allemaal uit Amsterdam, die in leeftijd varieerden van vijf tot elf jaar.

Archeoloog Yoram Haimi van de Israel Antiquities Authority, die de opgraving uitvoerde in samenwerking met collega’s uit Polen en Nederland, zei dat voor zover hij wist, pasjes met de namen van kinderen alleen in Sobibor waren gevonden.

Haimi zei dat het waarschijnlijk is dat de naamplaatjes, die ook de geboortedata en geboorteplaats van de kinderen vermelden, door hun ouders zijn opgesteld:

Ze wilden waarschijnlijk zeker weten dat ze hun dierbaren konden vinden. Met de metalen plaatjes kunnen we gezichten en verhalen aan de namen [van de vermoorde joden] bevestigen.

Om meer te weten te komen over de kinderen die de tags droegen, namen onderzoekers contact op met het herinneringscentrum in doorgangskamp Westerbork. Haimi vertelde:

Ik graaf al 10 jaar in Sobibor. Dit was de moeilijkste dag. We belden het centrum en gaven ze de namen. Ze stuurden foto’s van jonge, lachende kinderen naar onze telefoons. Het moeilijkste is om te horen dat een van de kinderen met het naamplaatjes in onze hand, in Sobibor is aangekomen met een trein vol kinderen van vier tot acht jaar, die hierheen zijn gestuurd om alleen te sterven.

De naamplaatjes die de kinderen droegen waren waarschijnlijk gemaakt op verzoek van hun ouders of voogden en moesten de identificatie van kinderen en hun woonplaatsen vergemakkelijken in geval van scheiding tijdens gedwongen hervestigingen.

Lea Judith de la Penha, geboren op 11 mei 1937 (het kleine meisje rechts op de foto hierboven), woonde met haar moeder Judith en vader David aan de Graaf Florisstraat 5 I te Amsterdam. Bij een razzia van joden begin juni 1943 werd het gezin gedeporteerd naar het doorgangskamp in Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp in Sobibór. Op de dag van haar overlijden was Lea zes jaar oud.

Het naamplaatje hierboven links is dat van Annie Kapper. Zij werd geboren op 9 januari 1931 in Amsterdam, aan de IJselstraat 44. Op 12-jarige leeftijd werd ze samen met haar ouders Elisabeth en Meijer en zesjarige broer Gerard gedeporteerd naar het kamp in Westerbork. Het gezin werd op 2 april 1943 in Sobibór vermoord.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yori Yalon “Researchers find ID tags of 4 Jewish children sent to die at Sobibor” van 27 januari 2021 op de site van Israel Hayom

♦ een artikel op deze blogIn Polen herdenkt het nieuwe Sobibor-museum slachtoffers door middel van opgegraven bezittingen” van 3 januari 2021

Een gedachte over “Onderzoekers vinden ID-tags van 4 joodse kinderen die naar Sobibor zijn gestuurd om te sterven

  1. Het zijn de nabestaanden van deze kleine kinderen die wél uit de Nazi hel konden ontsnappen, die vandaag blijkbaar alweer een ‘gevaar & ongeluk’ blijken voor nabestaanden van de toemalige helpers.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.