Media negeren medische blokkade door de Palestijnse Autoriteit van de Gazastrook

Sinds president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit (PA) voor het eerst in meer dan 15 jaar een decreet uitvaardigde voor parlements- en presidentsverkiezingen, negeerden grote nieuwsorganisaties het feit dat Ramallah lang geleden verlammende sancties oplegde aan de Gazastrook, die ten nadele zijn van de 1,8 miljoen inwoners geweest.

In plaats daarvan worden de precaire omstandigheden in de Palestijnse kustenclave reflexmatig toegeschreven aan de gezamenlijke Israëlisch-Egyptische blokkade. De door Abbas veroorzaakte gedwongen bezuinigingen op de sociale zekerheid en de verlaging van de financiering voor elektriciteit – naast andere strafmaatregelen – in Gaza zijn grotendeels niet gemeld door de overgrote meerderheid van de internationale media.

Niet zo voor sommige lokale journalisten, zoals Khaled Abu Toameh, die onlangs een herinnering aan de ware stand van zaken tweette:

Maar Abbas heeft in feite een gratis pas gekregen, zelfs terwijl bijna twee miljoen Palestijnen de prijs hebben betaald voor de politieke rivaliteit tussen zijn regerende Fatah-factie op de Westelijke Jordaanoever en de islamitische terreurgroep Hamas in Gaza. Deze bloedvete dateert van 2006-2007, toen Abbas in een interne oorlog uit de enclave werd verdreven.

Als reactie hierop begon de Palestijnse Autoriteit de economische druk op Hamas op te voeren door het leven van Gazanen moeilijker te maken; Onder meer door banken op de Westelijke Jordaanoever te verbieden geld over te maken aan inwoners van de Strip. Mensenrechtengroeperingen hebben inderdaad arrestaties gedocumenteerd als gevolg van dergelijke ‘illegale’ activiteiten.

Abbas heeft op dezelfde manier geweigerd internationale hulp te verlenen die bedoeld is voor Gaza. Dit alles gebeurde terwijl de PA tienduizenden van zijn in Gaza gevestigde werknemers bleef betalen, ondanks dat de meesten van hen niet meer hadden gewerkt sinds Hamas de controle over het grondgebied in 2007 had overgenomen. Toen werden deze salarissen plotseling verlaagd in 2018 verlaagde Abbas rond dezelfde tijd ook de salarissen van duizenden ambtenaren in Gaza en eiste dat vele anderen hun baan opzegden. Dit heeft als uitvloeisel bijgedragen aan de hoge werkloosheid en armoede in Gaza.

In maart 2018 organiseerde de speciale gezant van de VS Jason Greenblatt een conferentie in het Witte Huis om mogelijke oplossingen te bespreken om de situatie in Gaza te verlichten. Abbas schuwde het initiatief en wees ook een verzoek van Nickolay Mladenov, de toenmalige speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, om een ​​tete-a-tete af.

Drie maanden later brak in steden op de Westelijke Jordaanoever een reeks demonstraties uit die een einde eisten aan de Palestijnse sancties tegen Gaza. Hoewel het harde optreden van de PA tegen demonstranten breed werd veroordeeld in de Palestijnse en Arabische media, waren internationale nieuwsorganisaties opnieuw relatief stil, vooral met betrekking tot het geweld van Palestijnse troepen.

De tactiek van Mahmoud Abbas lijkt gericht te zijn op het aanwakkeren van onrust in Gaza door middel van economische wurging. Desalniettemin heeft de recente berichtgeving over aanstaande Palestijnse verkiezingen het aanhoudende beleid van collectieve straffen van de PA verdoezeld.

In feite blijven internationale mediakanalen Abbas voor het grootste deel afbeelden als een ‘gematigde’ en daarmee de beste potentiële vredespartner van Israël. Maar het volledige plaatje, zoals over het algemeen het geval is, is veel complexer. Dat de PA-president zijn eigen volk schade heeft toegebracht, druist in tegen het aanvaarde, zij het zeer gebrekkige verhaal.

Door Israël op unieke wijze de schuld te geven van de benarde situatie van de inwoners van Gaza, is een belangrijk verhaal begraven over de man die nog steeds probeert het Palestijnse volk te leiden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gidon Ben-zvi “Invisible Blockade: the Media Is Silent on the Palestinian Authority’s Gaza Sanctions” van 31 januari 2021 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van EoZ “Palestinians quietly request 1000 vaccines. Israel quietly delivers. World keeps screaming at Israel” van 29 januari 2021 op de site van elder of Ziyon

2 gedachtes over “Media negeren medische blokkade door de Palestijnse Autoriteit van de Gazastrook

  1. De Media & Internationale Gemeenschap negeren iedere misdaad tegen Palestijnse Arabieren door hun leiders.

    Alléén als ze Israel er met een leugen of obscuur excuus bij kunnen slepen word er melding van gemaakt…..en hoe!!

    Dit zijn gewoon de feiten maar zolang deze palestijnen te dom zijn om dit te doorzien en het spelletje blijven meespelen zal er niets voor hen veranderen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.