Zeldzame paars gekleurd textiel ontdekt in 3000 jaar oude stof

Plaatje hierboven: Opgravingen van oude kopermijnen als onderdeel van het Central Timna Valley Project van de Universiteit van Tel Aviv [beeldbron: E.Ben-Yosef en het Central Timna Valley Project]

Israëlische onderzoekers hebben drie textielresten gevonden nabij het zuidelijkste puntje van Israël, gekleurd met de bijbels beschreven ‘argaman’ koninklijke paarse kleurstof, en gedateerd rond 1000 v.C. – het tijdperk van koning David.

De vroegste vondsten ooit in deze regio, de levendige doeken, voegen met name tastbaar gewicht toe aan het bijbelse verslag van een Edomitisch koninkrijk in het gebied in die tijd.

Gekleurd met de kostbaarste kleurstof van de oude wereld, werden de textielresten opgegraven in de Timna-vallei bij Eilat en bieden ze een verrassend nieuw inzicht in een oude eliteklasse.

De kleine, levendig gekleurde stoffen uit de ijzertijd zijn het vroegste bewijs van deze kostbare kleurstof in de hele zuidelijke Levant en werpen een nieuw licht op het vroege Edomitische koninkrijk en de Israëlitische koninkrijken 3.000 jaar geleden – een periode waarin de Bijbel de verovering van de Edomieten beschrijft door Koning David.

Plaatje hierboven: Fragment van de zeldzame paarse stof uit 1000 v.C. opgegraven in de Timna-vallei [beeldbron: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority]

Ook wel ‘echt’ of ‘Tyrisch paars’ genoemd, de levendige, millennia-durende kleur wordt geproduceerd door kleurstofklieren die zijn verzameld van drie soorten levende murex-zeeslakken aan de kust van de Middellandse Zee. Om de beroemde King Solomon Copper Mines in Timna nabij de oever van de Rode Zee te bereiken, zou het doek honderden kilometers hebben afgelegd, wat alleen maar bijdroeg aan het prestige en de waarde ervan.

“Het is een zeer vroege periode om‘ echt paars ’in gebruik te vinden en het is een heel vreemde locatie,” vertelde prof. Erez Ben-Yosef van de Universiteit van Tel Aviv donderdag aan The Times of Israel. “Het is diep in de woestijn, waar we [traditioneel] niet dachten dat deze prestigieuze materialen werden gebruikt.”

De ontdekking, zei Ben-Yosef, biedt “aanvullend bewijs voor ons nieuwe begrip van nomadische mensen in die tijdsperiode, ten tijde van de opkomst van deze oude koninkrijken van Israël, Edom, Moab, Amon, de lokale koninkrijken van de bijbelse tijd.”

Ben-Yosef voert sinds 2013 in Timna opgravingen. De echte paarse ‘argaman’ -kleurstof en de bijbehorende azuurblauwe ‘techelet’ -variant (gemaakt door variante verwerking van de slakkenverf) worden tientallen keren genoemd in de Hebreeuwse Bijbel en in de circa 690 v.C. Sanherib’s Cylinder, naast andere teksten.

Het echte paars wordt geassocieerd met het koningschap en het priesterschap, evenals met textiel dat wordt gebruikt in de tabernakel en de joodse tempel. Het doek en de murexslakken zelf kregen een diepgaande, praktische studie in het nieuwe interdisciplinaire, collaboratieve onderzoekspaper dat deze week werd gepubliceerd door het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift PLOS One. Het onderzoek bracht de onderzoekers van veldopgravingen van Timna, naar Israëlische universitaire laboratoria – naar vismarkten in Milaan en Palermo, Sicilië.

Plaatje hierboven: Fragment van de zeldzame paarse stof uit 1000 BCE opgegraven in de Timna-vallei [beeldbron: Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority]

Tot nu toe werd het vroegste textielbewijs van de koninklijke paarse kleurstof gedateerd op minstens 1000 jaar later in de Romeinse tijd, toen het zeer gewaardeerd werd. Het artikel “Vroeg bewijs van koninklijk paars geverfd textiel uit Timna Valley (Israël)”, was co-auteur van Dr. Naama Sukenik van de Israel Antiquities Authority en Ben-Yosef, in samenwerking met Prof. Zohar Amar, Dr. David Iluz en Dr. Alexander Varvak van de Bar-Ilan Universiteit en Dr. Orit Shamir van de IAA.

Ben-Yosef legde uit dat Timna in de eerste plaats bekend staat om zijn koper, dat al in de 5e millennia v.C. werd gedolven door bewoners van het oude Land van Israël, helemaal tot aan de vroege islamitische periode zo’n 1400 jaar geleden. Zelfs onlangs, zei hij, had de opkomende staat Israël een kleine fabriek die daar koper produceerde.

De droge klimatologische omstandigheden in Timna, diep in de Arava-woestijn, zorgen voor een buitengewoon goede conservering van organische materialen, vergelijkbaar met de textiel- en leervondsten uit de Romeinse tijd die in de Judese grotten en in Masada zijn ontdekt.

Wat opmerkelijk is in Timna, zei Ben-Yosef, is dat het ‘grote verhaal’ gerelateerd is aan de vroege ijzertijd. “We hebben het over de 11e tot de 9e eeuw voor Christus, en het is een zeer besproken periode in de geschiedenis van het land”, de periode die wordt toegeschreven aan de opkomst van de bijbelse koninkrijken van Juda en Israël.

Plaatje hierboven:  David wordt door Samuel tot koning van de Verenigde Monarchie van Israël en Juda gezalfd, gekleed in koninklijk paars. Muurschilderij in de Dura Europos Synagoge, Syrië, 3e eeuw na C., die werd opgegraven in 1932 [beeldbron: VCS/TOI]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Ancient cloth with Bible’s purple dye found in Israel, dated to King David’s era” van 28 januari 2021 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Sabrina Canfield “Rare Purple Dye Discovered in Ancient Fabric” van 28 januari 2021 op de site van 28 januari 2021 op de site van Courthouse News Service

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.