Arabische medische Apartheid jegens Palestijnen; waar is de internationale verontwaardiging?

Hoewel Israël door sommige internationale mediakanalen en mensenrechtenorganisaties ten onrechte is beschuldigd van het ‘weigeren’ om Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te vaccineren tegen COVID-19, lijkt niemand aandacht te schenken aan wat er gebeurt in Libanon, een Arabisch land dat al lang honderdduizenden Palestijnen, Syriërs en andere Arabieren huisvest.

Ten eerste stelt de Israëlisch-Palestijnse Interimovereenkomst van 1995 dat ‘bevoegdheden en verantwoordelijkheden op het gebied van gezondheid op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zullen worden overgedragen aan de Palestijnse zijde’.

 • Volgens de overeenkomst ‘zal de Palestijnse zijde de huidige normen voor vaccinatie van Palestijnen blijven toepassen en deze verbeteren volgens internationaal aanvaarde normen en zal de vaccinatie van de [Palestijnse] bevolking voortzetten.’
 • Ten tweede zeiden de Palestijnen dat ze hadden geweigerd vaccins uit Israël te accepteren, en dat de Palestijnse regering eraan werkte om de doses van de Wereldgezondheidsorganisatie en bedrijven over de hele wereld te krijgen.
 • Ten derde, ondanks de Palestijnse ontkenning, heeft Israël onlangs erkend dat het 100 doses vaccins aan de Palestijnen heeft gegeven, en dat er binnenkort een nieuwe levering wordt verwacht.
 • Ten vierde kondigde de Palestijnse regering aan dat ze de afgelopen weken overeenkomsten heeft getekend om vaccins van vier verschillende bedrijven te kopen.
 • Ten vijfde faciliteerde Israël onlangs de levering van 5.000 doses van het Russische Spoetnik-vaccin aan de Palestijnen. De Palestijnen konden het gemakkelijk importeren, zoals ze zeiden dat ze liever deden.
 • Ten zesde geeft Israël in feite vaccins aan Palestijnen – degenen die in Oost-Jeruzalem wonen en die als houders van Israëlische ID-kaarten toegang hebben tot hetzelfde gezondheidszorgsysteem als Israëlische burgers. (De meerderheid van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem zijn inwoners, geen staatsburgers, van Israël).

Al deze feiten hebben de anti-Israëlische journalisten en organisaties over de hele wereld er niet van overtuigd dat de Palestijnse regering, en niet Israël, verantwoordelijk is voor het verkrijgen van vaccins voor de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De Israël-haters brengen de kwestie van vaccins niet ter sprake omdat ze om de Palestijnen geven, maar omdat ze proberen Israël verantwoordelijk te houden voor het Palestijnse lijden dat, zoals gewoonlijk, wordt veroorzaakt door hun eigen leiders.

De Palestijnse leiders hadden veel tijd om Israël te vragen hen te helpen aan vaccins. In plaats van dit te doen, kondigden ze in mei 2020 echter aan dat ze hadden besloten alle betrekkingen met Israël te verbreken om te protesteren tegen het Israëlische overheidsbeleid inzake nederzettingen.

Eind 2020 hebben de Palestijnse leiders hun besluit teruggedraaid en besloten hun betrekkingen met Israël te herstellen. Ze hadden kostbare tijd verspild die ze hadden kunnen gebruiken bij het plannen van vaccinaties voor de Palestijnen.

Heeft een van deze Israël-haters de moeite genomen om de Palestijnse regering te vragen waarom ze zo traag is geweest met het verkrijgen van vaccins van de vaccinproducerende bedrijven? Verwachten ze echt dat Israël zijn soldaten met geweld naar de ziekenhuizen van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook stuurt om vaccins aan de Palestijnen te geven?

Palestijnen in Libanon
Terwijl het debat over de vermeende verantwoordelijkheid van Israël voor het vaccineren van de Palestijnen, die geen Israëlische staatsburgers zijn (en die geen Israëlische staatsburgers willen worden) zich ontvouwt in de internationale media en andere fora, hebben de Israël-haters blijkbaar niet gehoord over de controverse die in Libanon uitbrak.

In de afgelopen dagen hebben Libanese burgers hebben een onlinecampagne gelanceerd waarin staat dat ze het recht hebben om te worden ingeënt nog voor de ‘buitenlanders’ die in het land wonen. De term ‘buitenlander’ verwijst voornamelijk naar de honderdduizenden Palestijnen die in Libanon wonen.

De campagne, die door Palestijnen en anderen wordt veroordeeld als ‘racistisch’ en ‘discriminerend’, heeft klaarblijkelijk niet de aandacht getrokken van al die personen en organisaties die valse, lasterlijke beschuldigingen uiten tegen Israël. Ze geven niets om deze racistische campagne omdat een Arabisch land, en niet Israël, de Arabieren (de Palestijnen) discrimineert.

Een hashtag op Twitter met de titel ‘The Vaccine for Lebanese First’ heeft gemengde reacties van Arabieren opgeleverd. “De Libanese regeringspartij lobbyt tegen het vaccineren van niet-Libanezen in Libanon”, zegt Twitter-gebruiker Wael Kaafarani. “De Wereldgezondheidsorganisatie zou zich daarvan bewust moeten zijn en haar steun moeten richten op niet-gouvernementele organisaties zoals het Rode Kruis in Libanon.”

Een andere gebruiker van sociale media, Hani, schreef: “Het is heel grappig hoe Libanezen naar Dubai reizen om zich te laten vaccineren, en degenen die in het buitenland wonen, krijgen het vaccin in het land waar ze zich bevinden, maar willen het iedereen weigeren. Nationaliteit in hun land (Libanon).”

Marianne Hassoun hekelde ook de oproep om voorrang te geven aan Libanezen bij de vaccinaties en merkte op: “De hashtag is de belichaming van kleinzieligheid en racisme.” Verschillende Libanezen hebben echter de campagne verdedigd. “Wij Libanezen hebben het volste recht om ons te laten vaccineren vóór elke buitenlander”, zei Amin Tohme op Twitter. “Dit is geen racisme, maar het wordt patriottisme genoemd.”

Een andere Libanees, die zichzelf ‘Libanese loyalist’ noemt, schreef: “Dit is geen racisme, maar logica. Als Libanese belastingbetaler heb ik het volledige recht om een ​​vaccin te nemen waarvoor ik betaal vóór elke niet-Libanese burger. Mijn geld, Libanees geld, bracht het vaccin hier. Geen vluchtelingengeld.”

Het Democratisch Forum voor Palestijnse Journalisten in Libanon zei dat het ‘verrast’ was door oproepen om vaccins te beperken tot Libanese burgers. “Dergelijke oproepen komen alleen van onwetende mensen die niets begrijpen van de gezondheidsstrategieën die zijn aangenomen om de coronavirus-pandemie in te dammen … Dit racisme schaadt het imago en de reputatie van Libanon.”

De campagne komt niet als een verrassing voor degenen die bekend zijn met het Libanese apartheidsbeleid en de wetten tegen Palestijnen. Volgens de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) ontberen Palestijnen in Libanon verschillende belangrijke rechten.

Palestijnen kunnen bijvoorbeeld niet in maar liefst 39 beroepen werken en geen eigendom (onroerend goed) bezitten. Palestijnse vluchtelingen, officieel beschouwd als ‘buitenlanders’ in Libanon, kunnen het Libanees staatsburgerschap niet verwerven. Ze hebben ook te maken met beperkingen bij de toegang tot basisdiensten, zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Degenen die nu Israël aanvallen vanwege zijn vermeende verantwoordelijkheid voor het vaccineren van de Palestijnen die onder de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever leven, en Hamas in de Gazastrook, geven niets om de Palestijnen die in Libanon wonen. Ze geven niets om de oproepen in Libanon om geen vaccins te geven aan ‘buitenlanders’, inclusief Palestijnen en Syriërs.

Israël heeft in feite meer Palestijnen ingeënt dan welk Arabisch land dan ook. Voor de goede orde, duizenden Palestijnen uit Oost-Jeruzalem, evenals Arabische burgers van Israël, die velen in de internationale gemeenschap Palestijnen noemen, hebben de afgelopen weken het vaccin gekregen.

Dezelfde individuen en organisaties die Israël aanvallen, noemen Arabische burgers en inwoners van Oost-Jeruzalem Palestijnen. Gezien het feit dat tienduizenden Arabische Israëli’s en inwoners van Oost-Jeruzalem het vaccin zonder enig probleem hebben gekregen, betekent dit dat Israël het enige land is dat het vaccin tot dusver aan Palestijnen heeft gegeven.

De regering van de Palestijnse Autoriteit, die haar eigen gezondheidszorgsysteem heeft, heeft tot dusver nul vaccins gegeven aan haar mensen op de Westelijke Jordaanoever. Hamas, dat ook een eigen gezondheidszorgsysteem heeft, heeft tot dusver nul vaccins gegeven aan zijn mensen in de Gazastrook.

Het is duidelijk dat de Palestijnse Autoriteit en Hamas het te druk hebben met andere zaken – bijvoorbeeld het aanzetten tot en uitvoeren van terroristische aanslagen op Israëli’s, inclusief het betalen van de families van terroristen voor de bloedige daden van hun familieleden – om effectief om te gaan met de gezondheidszorg van hun volk.

In plaats daarvan zitten ze te wachten tot de internationale gemeenschap vaccins aan hen doneert in plaats van een serieuze poging te doen om de doses te kopen. Ze sluiten zich aan bij de anti-Israëlische journalisten en organisaties en negeren de medische apartheid waarmee Palestijnen worden geconfronteerd in een Arabisch land: Libanon.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bassam Tawil “Arab Medical Apartheid – Where Is the Outrage?” van 28 januari 2021 op de site van The Gatestone Institute

2 gedachtes over “Arabische medische Apartheid jegens Palestijnen; waar is de internationale verontwaardiging?

 1. Libanon…..ooit de Parel van het MO is verworden tot een verstopte afvalput.

  Medelijden is echter niet op zijn plaats want een land dat meer maalt om de vernietiging van Israel dan het welzijn van zijn burgers, is niet te helpen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.