Antwerps burgemeester De Wever (N-VA) sluit een maand lang de Belze synagoge

“Een goed politicus moet kunnen voorspellen wat er morgen, volgende week, volgende maand en volgend jaar gebeurt. En dan naderhand op handige wijze kunnen verklaren waarom het niét gebeurd is”
[Sir Winston Churchill]

De synagoge Belz in de Van Spangenstraat in Antwerpen wordt voor een maand gesloten. Burgemeester Bart de Wever (N-VA) heeft een tijdelijke sluiting opgelegd nadat was gebleken was dat de coronarichtlijnen er niet nageleefd werden, aldus een bericht op de VRT.

Dit is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog – eerste anti-Joodse verordeningen door de nazi’s, 28 oktober 1940 – dat een overheid een synagoge laat sluiten.

Met een overmacht aan politie en veiligheidsdiensten en op het uitdrukkelijk bevel door de “erfgenamen van de collaboratie”, aka de conservatieve Vlaams-nationalistische partij (N-VA), werd het Joods gebedshuis gesloten. Ongetwijfeld krijgen veel mensen hier een Déjà Vu gevoel van.

Eerder deze week besliste het bestuur van de synagoge zèlf al om de deuren van de Belze synagoge twee weken te sluiten maar dat was voor de burgemeester blijkbaar niet voldoende. Eerder werden twee bijeenkomsten in de bewuste synagoge stilgelegd.

Voor burgemeester De Wever (N-VA) was de maat vol en zei: “De joodse wijken staan in brand”. Een veralgemening van het probleem die niet bijzonder werd gesmaakt door de Joodse gemeenschap in zijn geheel die zoals iedere kenner weet uit vele verschillende gemeenschappen bestaat met elk hun eigen religieuze huizen, synagogen, scholen, tradities en cultuur.

“In de vier joodse wijken zit de incidentie nu al een eindje boven de duizend. Dat is vier keer meer dan het gemiddelde. Dat staat daar eigenlijk in brand”, aldus de burgemeester. Nochtans bleek uit de recente testresultaten waarbij 6500 mensen (joden en niet-joden) persoonlijk werden opgeroepen, dat het slechts twee keer boven het gemiddelde lag.

Van de 1527 mensen die uiteindelijk opdaagden (minder dan een kwart – 23% – van de opgeroepenen) bleken er slechts 45 bijkomende besmettingen vastgesteld, waarvan 6 met de Britse variant. “Dit cijfer ligt lager dan de incidentiegraad die aanleiding gaf tot de brede testing”, stelt schepen voor Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA).

Eerder had een boze Antwerpse schepen gedreigd om iedereen (ca. 5000 mensen) die zich niet hadden aangemeld voor de “vrijwillige” coronatest, in quarantaine te zetten. Schepen Duchateau hoopt zo het politieke vertrouwen van het volk terug te winnen voor zijn aanpak. Echter al bij al is het Antwerpse stadsbestuur tevreden en noemt de grote testronde van vorige week, ondanks de magere opkomst, “een succes”.

In Antwerpen heeft opperrabbijn Aron Schiff van Machsike Hadass, het overkoepelend orgaan van de Antwerpse joods-orthodoxe synagogen, zich op dinsdagnamiddag “vrijwillig” laten testen in het testdorp op Spoor Oost. Schiff deed dat op vraag van – en in het gezelschap van – burgemeester Bart De Wever (N-VA) – om te laten zien dat “de” joodse gemeenschap wel degelijk wil meewerken aan de testronde voor inwoners van twee wijken in postcode 2018, bericht ATV Nieuws.

De Joodse gemeenschap van Antwerpen heeft vele kamers


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dominique Fiers “Antwerpse burgemeester De Wever geeft bevel tot tijdelijke sluiting synagoge in Van Spangenstraat” van 29 januari 2021 op de site van VRT NWS

♦ naar een artikelSlechts 45 besmettingen bij wijkbrede testing in Antwerpen” van 30 januari 2021 en een artikelAntwerpse opperrabbijn laat zich testen, als signaal naar gemeenschap: “Gezondheid komt op de eerste plaats, dat staat zo in de Bijbel” van 27 januari 2021 op de site van PZC.nl

♦ een artikel op deze blogAntwerps burgemeester waarschuwt voor golf van antisemitisme als ‘de’ Joden niet meewerken tegen COVID-19” van 26 januari 2021 en een artikelN-VA Antwerpen viseert expliciet Joodse wijken op COVID-19: bijna alle Belgen haken af” van 23 januari 2021 en een artikel “Belgische rechtbank herroept verbod op gebedshuizen na joodse petitie” van 12 december 2020 en een artikel “Repressie in Antwerpen groeit: Politie en hun Jodenverklikkers maken grote sier” van 7 december 2020 en een artikel “België: Dubbele standaarden zowel bij de media als bij de politie inzake overtreding coronaregels” van 1 december 2020

3 gedachtes over “Antwerps burgemeester De Wever (N-VA) sluit een maand lang de Belze synagoge

 1. De regels, hoe kl*** ook, moeten door iedereen worden nageleefd.

  Mensen die dus bewust de boel saboteren moeten aangepakt worden en dan bedoel ik dus…….. iedereen!

  De maatregelen zijn gegarandeerd 100% imperfect en iedereen kan wel een argument vinden waardoor zijn positie in de categorie “uitzondering” valt.

  Kan niet worden getolereerd!

  Wat ook niet kan worden getolereerd is de schijnwerper alléén op “de (Chasidische) Joden” te plaatsen…….maar dát komt dan weer door dat eeuwen oude niet uit te bannen ‘andere virus.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik lees in mijn krant HLN van heden dat amper 41% procent nog bereid is om de corona maatregelen na te leven. Ik behoor tot de andere 59% die het allemaal kotsbeu is. Compleet overtrokken door een disproportionele berichtgeving over het virus.

  Let wel, ik hou mij aan de coronaregels maar tegen mijn zin. Ik doe dat enkel omdat er reusachtige boetes tegenover staan die ik niet kan betalen. Hoeveel denken er hetzelfde zoals ik?

  In de weekeind editie van HLN staat vandaag een uitgebreid artikel met de titel “Hoe de ultraorthodoxe joden in Antwerpen écht denken over corona en de maatregelen: Wij willen niet in angst leven

  https://www.hln.be/binnenland/hoe-de-ultraorthodoxe-joden-in-antwerpen-echt-denken-over-corona-en-de-maatregelen-wij-willen-niet-in-angst-leven~a2fd50ac/

  Dat zou je zeker moeten lezen. Een interview met Aron Berger en eentje met Benjamin Hoffman, zaakvoerder van de Hoffman restaurant.

  Jodenverstand is gezond boerenverstand. De chassidim hebben de juiste kijk op de zaak. Ze interpreteren de maatregelen op hun eigen wijze, net zoals ik en klein pierreke dat doen.

  Ik erger mij bijzonder over die breed uitgesmeerde kritiek op “de” Joden. Geen kat die de onderlinge verschillen en verscheidenheid kent en niet wil kennen.

  Overigens werden maar 45 mensen positief getest met de omstreden test van vorige weekeinde. Voor de goede orde: allemaal niet-Joden want anders hadden Bart De Wever en zijn bende onbenullen er ons wel op gewezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.