Premier Netanyahu: ‘Nooit meer opnieuw’ is meer dan een slogan

Vandaag, 27 januari, markeert de wereld de gruwelijke moord op 6 miljoen Joden – mannen, vrouwen en kinderen – door de nazi’s en hun helpers in de Holocaust.

We herinneren ons het donkerste hoofdstuk van de menselijke geschiedenis, toen een Europees land besloot een systematisch plan aan te nemen om alle joden uit te roeien, en de volledige kracht van zijn geavanceerde industrie in te zetten bij het uitvoeren van de vreselijke misdaad.

De massamoord op het Joodse volk vond niet plaats in een vacuüm. Honderden jaren lang was antisemitisme in heel Europa wijdverbreid. Toen niemand het uitdaagde, werd het sterker. Verspreid, en barst uiteindelijk op volle kracht uit. Jodenhaat, die zijn oorsprong vond in de oudheid en die een smet achterliet op de middeleeuwen, trok op volle kracht de moderne tijd binnen.

Sommigen dachten dat de mensheid na de verschrikkingen van Auschwitz en Treblinka voor eens en voor altijd haar les zou leren, antisemitisme zou afwerpen en de vernietigende haat op de as van de geschiedenis zou werpen waar het thuishoorde. Ze vergisten zich echter ernstig. Het gangreen van antisemitisme blijft zich in de 21e eeuw verspreiden.

We zien er uitingen van op gerespecteerde universiteiten in Noord-Amerika, in islamitische madrassa’s in Zuid-Azië en bij de Europese elite. Antisemitisme is zowel in de ontwikkelde westerse wereld als in het ontwikkelende oosten aanwezig. Het is het officiële beleid van Iran, dat dag in dag uit arrogant verklaart: Ons doel is om nog eens 6 miljoen Joden te doden en Israël te vernietigen.

Er is inderdaad geen vaccin gevonden tegen het antisemitisme-virus. Sommigen zouden zeggen dat het nooit zal verdwijnen, omdat de dingen niet veranderen. Maar ik kan je vertellen wat er is veranderd: wij, het Joodse volk, zijn veranderd.

Tijdens de Holocaust hadden we geen huis, geen staat en geen redding, en werden we gedwongen anderen te smeken om ons te verdedigen, maar dat is niet langer het geval. Nu zijn we vrij, gevestigd in ons vaderland en de overmacht in ons onafhankelijke land.

Als premier van de trotse, sterke staat Israël, een staat die herboren werd na de Holocaust, een staat die werd gebouwd op de as van vernietiging, een staat die overlevenden een thuis gaf, een staat waarin het Joodse volk leeft, de vervulling van een droom, ik zweer dat we het tragische verleden nooit zullen vergeten en nooit meer hulpeloos zullen zijn tegen degenen die ons willen doden.

‘Nooit meer’ is niet zomaar een slogan. Het is ons beleid, onze missie en onze taak. We zullen het uitvoeren en met Gods hulp ervoor zorgen dat het Joodse volk voor altijd leeft.

Plaatje hierboven: Op donderdagnamiddag 4 september 2003 vlogen drie F-15 gevechtsvliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht (IAF) over het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau. Vanuit de lucht is goed de omvang van dit kamp te overschouwen. Vooraan op het plaatje onder de eerste F-15 zijn de ruïnes van Crematorium II en III te zien. Crematoria IV en V bevinden zich links bovenaan. Crematorium I bevond zich in het basiskamp van Auschwitz (I) op zowat 3 kilometers van Birkenau. 

Squadronleider brigade-generaal Amir Eshel las vanuit de lucht de volgende boodschap voor die aan de grond werd uitgezonden:

Wij piloten van de Luchtmacht, vliegen in de lucht boven het kamp van de verschrikkingen, verrezen uit de asse van miljoenen slachtoffers en hun stille schreeuwen ondersteunend, begroeten wij hun moed en beloven om het schild te zijn van het Joodse volk en zijn natie Israël.

Eshel legde later uit:

We hebben het over een persoonlijke droom van 15 jaar. Dit is de belangrijkste uiting van de wedergeboorte van dit land. Als IAF zijn we de meest concrete uitdrukking van de macht van het Joodse volk en niemand is beter dan wij om die uit te drukken. 

Hij gaf ook toe dat hij opzettelijk een overeenkomst met de Poolse regering had geschonden door op zeer lage hoogte te vliegen. Hij werd geciteerd en zei tegen andere piloten: “We hebben 800 jaar naar de Polen geluisterd. Vandaag hoeven we niet meer te luisteren.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van premier Binyamin Netanyahu “‘Never Again’ is more than a slogan” van 27 januari 2021 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Arieh O’Sullivan “IAF Jets Fly Over Auschwitz – Commemorate Holocaust Victims” van 3 september 2003 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Premier Netanyahu: ‘Nooit meer opnieuw’ is meer dan een slogan

 1. Precies, de ‘nieuwe’ Jodenhater is niet veranderd…..de Jood is veranderd.

  De meeste Joden zijn namelijk hélemaal klaar met de BS over ‘never again van hypocriete Westerlingen en hun kokodillentranen & lege speeches.

  Het enige wat Joden wel bloedserieus nemen zijn hun haatboodschappen, hoe klein, insignificant of verborgen die ook zijn.

  Israel ‘hoort de speeches over solidarititeit maar ‘ziet de anti Israel veroordelingen in de VN.

  Duizend lege woorden zijn niets waard in verhouding tot één goede daad.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.