Isaac Herzog: ‘Geen plaats voor verbod op koosjer slachten of besnijdenis’

Plaatje hierboven: De regels en levensstijl van chassidische joden lijken mysterieus. Ze houden zich aan strikte overtuigingen en praktijken die complex lijken. Hoewel de joodse religie meer dan 4000 jaar oud is en zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, begon de ultraorthodoxe chassidische cultuur pas ongeveer 250 jaar geleden – in Oost-Europa [beeldbron: Brooklyn Unplugged]

Voorzitter van het Joods Agentschap voor Israël Isaac Herzog hield woensdag een gepassioneerde toespraak ter herdenking van de Internationale Holocaustherdenkingsdag als onderdeel van een evenement georganiseerd door de European Jewish Association.

Herzog riep de Europese leiders op om doortastende maatregelen te nemen in de strijd tegen antisemitisme en om herhaalde pogingen om een ​​onveilige en ongewenste omgeving voor het Europese joodse leven te creëren, krachtig tegen te gaan.

Hij merkte op dat het Joodse Agentschap onlangs onderzoek heeft uitgevoerd in samenwerking met de denktank van het Institute for National Security Studies, waaruit bleek dat …

[..] in een aantal belangrijke Europese landen extremistische partijen van alle kanten van het spectrum het politieke en publieke discours vervuilen met antisemitische Stijlfiguren en retoriek, terwijl traditionele centristische partijen zwakker worden. Helaas ontdekten we dat 76 jaar na de Holocaust een groeiend aantal politici in Europa opzettelijk antisemitische taal en ideeën gebruikt voor politiek gewin. En samen met de opkomst van antisemitisme, zien we steeds meer flagrante pogingen om de geschiedenis van de Holocaust te verdraaien of te ontkennen.

Herzog verwees ook naar het recente verbod op koosjer slachten in België en soortgelijke pogingen om besnijdenis in Europa te verbieden. Vorige maand stuurde Herzog een dringende mededeling aan de Europese staatshoofden om zich uit te spreken tegen de wetgeving die koosjer slachten verbiedt en die werd bevestigd door het Europese Hof van Justitie, dat een beroep van de Belgische Joodse gemeenschap verwierp.

Joodse leiders en gemeenschappen zijn bezorgd dat andere Europese landen soortgelijke wetgeving zullen aannemen, waardoor wordt voorkomen dat Joden in heel Europa een traditioneel religieus leven leiden zoals ze dat al duizenden jaren op het continent doen.

Herzog zei:

Europese regeringen hebben een bijzondere verantwoordelijkheid om niet alleen de herinnering aan het verleden te bewaren, maar om ervoor te zorgen dat de Europese joodse gemeenschappen van vandaag een veilig, open joods leven kunnen leiden en hun tradities vrijelijk kunnen beoefenen. Helaas maken wetgeving en initiatieven in Europa tegen koosjere slachting en soortgelijke inspanningen, zoals pogingen om besnijdenis te verbieden, het niet alleen moeilijker voor Joden om hun religie te belijden, maar geven ze ook een duidelijk signaal af aan Europese Joden dat hun rechten niet worden gerespecteerd, En dat hun manier van leven uiteindelijk niet welkom is in het Europa van vandaag.

Herzog voegde eraan toe:

Vandaag, als voorzitter van het Joods Agentschap, beloof ik u en al onze Joodse broeders en zusters dat we nooit zullen zwijgen, en dat we ons altijd zullen uitspreken en handelen om de herinnering aan en lessen van de Holocaust te bewaren, De veiligheid, identiteit en godsdienstvrijheid van Joodse gemeenschappen overal ter wereld waarborgen.


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘No place for ban on kosher slaughter, circumcision’” van 28 januari 2021 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.