Europees Hof van Straatsburg veroordeelt de Russische bezetting van Georgië

Onlangs herdacht Georgië dat het 12 jaar geleden is dat in 2008 Russische zogenaamde ‘rebellenlegers’, die gesteund en bewapend werden door Moskou, de Georgische provincie Zuid-Ossetië binnentrokken en annexeerden.

Het Russisch leger zal uiteindelijk pas stoppen met zijn opmars en het veroveren van gebied op zowat 30 kilometers van de Georgische hoofdstad Tbilisi. Een ramp werd ternauwernood vermeden.

Euh…? Interesseert dit iemand? Was er een Jood of een Israëliër in de buurt? Was er ergens in Georgië of in de Oekraïne een Palestijn van het dak gevallen en had een Jood/Israëliër hem een duwtje gegeven? Nope. Niets van dat alles. So what? No Jews, No News. Period! Punt, andere lijn.

Op 21 januari 2021 heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM/ECHR), of beter bekend als het Hof van Straatsburg, een uitspraak gedaan over de Russische inval tijdens de Russisch-Georgische oorlog van augustus 2008. Sindsdien bezet Rusland, naast de provincie Abchazië in het westen, ook de provincie Zuid-Ossetië (Tskhinvali) in het noorden van centraal Georgië.

In zijn eindoordeel gaat het Hof akkoord met de meeste beweringen van Georgië dat Rusland een aantal artikelen van het Europees Verdrag inzake Mensenrechten heeft geschonden zowel tijdens de oorlog van 2008 als daarna. Jammer dat ze daar 12 jaar en vijf maanden heeft moeten over nadenken …

De rechtszaak werd op 11 augustus 2008 door de Georgische regering aangespannen. De Grote Kamer van het Hof heeft een 16-punten vonnis uitgebracht, waarin het grotendeels instemt met de beweringen van Georgië. Om ze bijvoorbeeld te combineren en in te korten:

♦ het verklaart Rusland verantwoordelijk voor de gebeurtenissen na 12 augustus (beëindiging van de vijandelijkheden);

♦ Het verklaart dat er een administratieve praktijk bestond met betrekking tot het doden van burgers en het in brand steken en plunderen van huizen in Georgische dorpen in de zogenaamde ‘Zuid-Ossetië’ en ‘bufferzone’;

♦ Het verklaart Rusland verantwoordelijk voor het voorkomen van terugkeer van Georgische staatsburgers naar ‘Zuid-Ossetië’ en Abchazië;

♦ Het verklaart dat er een administratieve praktijk was van onmenselijke en vernederende behandeling van gevangengenomen Georgische burgers en krijgsgevangenen;

Tot slot verklaarde het Hof dat Rusland ‘effectieve controle’ uitoefende over ‘Zuid-Ossetië’, Abchazië en de ‘bufferzone’ van 12 augustus (einde vijandelijkheden) tot 10 oktober (de datum van de officiële terugtrekking van de Russische troepen).

De Russische aanwezigheid (inclusief militairen) en ‘effectieve controle’ bleven echter ook na 10 oktober gehandhaafd, aangezien het voortbestaan ​​van de feitelijke regeringen van de bovengenoemde gebieden afhangt van Moskou. Moskou wijst die verantwoordelijkheid af en zegt dat de directe inmenging van Russische troepen niet bewezen is.

De beslissing van de Grote Kamer is definitief en onomkeerbaar, wat betekent dat er geen beroep op kan worden ingesteld. De kwestie van de vergoedingen zal door de rechtbank afzonderlijk worden besproken, aangezien de partijen een jaar de tijd hebben om hun standpunten naar voren te brengen. Daarna zal het Hof individuele rechtszaken bespreken met betrekking tot de Russisch-Georgische oorlogszaak van 2008.

Salome Zourabishvili, de presidente van Georgië, twitterde opgetogen:

Premier van Georgië, Giorgi Gakharia, verklaarde dat de uitspraak van het Hof in de ‘Georgië tegen Rusland’ -zaak ‘een nieuwe fase zou moeten zijn in de strijd om de bezetting van het land.’

De verklaring van het Ministerie van Justitie van Georgië luidt:

Deze historische beslissing is een belangrijke hefboom voor Georgië om internationale juridische mechanismen te gebruiken om conflicten op te lossen en zijn territoriale integriteit te herstellen.

De minister van Justitie van Georgië, Gocha Lortkipanidze, verklaarde:

De rechtbank bevestigde de bewering van Georgië dat de Tskhinvali [de zogenaamde’ Zuid-Ossetië ‘] en Abchazië een integraal onderdeel zijn van Georgië en worden bezet door Rusland.

Plaatje hierboven: Russische tanks rollen Georgië binnen tijdens het conflict van 2008, onderdeel van de strijdmacht die een verwoestende slag toebracht aan de ambitie van Georgië om de controle over het afgescheiden gebied te herstellen [beeldbron: BBC]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Irakli Etsadashvili “Strasbourg Court Releases Ruling About the 2008 Russo-Georgian War” van 21 januari 2021 op de site van The Georgian Journal

♦ naar een artikel van Jos De Greef “Europese Hof voor de Mensenrechten veroordeelt Rusland wegens de oorlog met Georgië in 2008” van 26 januari 2021 op de site van VRT NWS

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.