Duitse bedrijven zoals Mercedes, VW en Deutsche Bank onderschrijven IHRA antisemitisme definitie

Plaatje hierboven: Een promotieaffiche uit 1935 voor de KDF-wagen van de nazi’s. Na 1945 werd deze hernoemd tot de razend populaire Volkswagen Kever waarvan tot 2003 ruim 21 miljoen auto’s van de band zullen rijden. [beeldbron: Promotion]

Vijf toonaangevende bedrijven in Duitsland hebben dinsdag de leidende definitie van antisemitisme overgenomen in een gezamenlijke verklaring die aan de vooravond van de Internationale Dag van de herdenking van de Holocaust werd aangekondigd.

Tot de bedrijven – Deutsche Bank, de autobedrijven Daimler AG (o.a. Mercedes Benz) en Volkswagen, de staatsspoorwegen Deutsche Bahn en de sportclub Borussia Dortmund – behoren ook bedrijven met bekende historische banden met het nazi-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Samen met de groep Duitse Vrienden van Yad Vashem, hebben de bedrijven besloten om de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) te onderschrijven, die is overgenomen door Duitsland en 23 andere Europese landen.

Richard Lutz, CEO van Deutsche Bahn, zei in een verklaring:

We zijn ons terdege bewust van onze historische verantwoordelijkheid en zijn resoluut toegewijd aan een samenleving en een toekomst zonder haat en extremisme. Met deze gezamenlijke verklaring betuigen we onze solidariteit met degenen die worden geconfronteerd met antisemitisme en we committeren ons duidelijk aan een Duitsland dat openstaat voor de wereld, tolerant en divers, vrij van antisemitisme en racisme.

Plaatje hierboven: Reichsführer Adolf Hitler in zijn Mercedes 770 K Grosser Offener Tourenwagen uit 1939. De auto van de beruchte nazi-leider werd op 17 januari 2018 geveild voor een bedrag van 6 miljoen euro [beeldbron: Vroom.be ]

Vooraanstaande joodse groepen juichten de beslissing om de werkdefinitie te onderschrijven, waarbij het Amerikaans-joodse comité het een ‘duidelijk signaal’ noemde. Dr. Remko Leemhuis, directeur van AJC Berlin, zei:

Ze vertellen hun werknemers wereldwijd, evenals hun klanten, dat antisemitisme geen plaats heeft in hun organisaties. We verwachten dat veel meer bedrijven en organisaties soortgelijke maatregelen nemen.

De reactie was gemengd van geleerden over de rol van de Duitse industrie tijdens de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Verschillende bedrijven achter de aankondiging hebben kritiek gekregen op – en hebben vaak toegegeven – hun oorlogsactiviteiten.

Neil Gregor, een historicus aan de Universiteit van Southampton, wiens boek ‘Daimler-Benz in the Third Reich‘ (1998), onderzocht hoe de fabrikant zowel geholpen als geprofiteerd van het regime, zei:

Over het algemeen ben ik natuurlijk blij als dergelijke bedrijven positieve stappen ondernemen om hun moeilijke geschiedenis te erkennen. Maar zoals veel wetenschappers in het veld denk ik dat de betreffende verklaring evenveel problemen veroorzaakt als ze oplost. Men vermoedt dat commerciële pragmatisme, en de wens om de grotere controverse te vermijden die zou komen met het afwijzen van de uitnodiging, net zo goed een drijvende kracht is achter de beslissing om te tekenen als al het andere.

Volgens een sectie over ‘Daimler-Benz in het nazi-tijdperk’ op zijn website, begon het autobedrijf in 1937 de productie van bewapening voor het regime op te voeren, uiteindelijk met behulp van dwangarbeiders uit concentratiekampen en andere gevangenissen – die later bijna de helft zouden tellen van de 63.610 werknemers van het bedrijf.

Een door het bedrijf geproduceerde geschiedenis van Deutsche Bank beschreef ‘het donkerste hoofdstuk’ in het verleden van de financiële instelling, waaronder de onteigening van Joodse activa van de bank, de aankoop van goud van slachtoffers van de Holocaust en leningen die werden verstrekt aan bouwbedrijven die in Auschwitz werken. .

Volkswagen gaf toe dat het zelf gebruik maakte van slavenarbeid in oorlogstijd als reactie op een rechtszaak in 1998, waarbij een fonds van $ 12 miljoen werd opgericht om de overlevende arbeiders te compenseren. En in 2008 erkende de staatsbedrijf Deutsche Bahn dat de sporen van zijn voorganger, de Reichsbahn, een integraal onderdeel waren van de ‘industriële moord op miljoenen’.

Die vier bedrijven – plus de sportclub Borussia Dortmund, die een voetbalteam runt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen – brachten dinsdag een online ceremonie uit met onder meer de antisemitisme-verklaring, beelden van een kranslegging en opmerkingen van werknemers .

“Antisemitisme en racisme horen niet thuis in onze samenleving. Het is onze verantwoordelijkheid en plicht, als individuen en als bedrijf, om duidelijk stelling te nemen tegen haat en opruiing”, zei Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler, in de verklaring van dinsdag. “Crisissen wekken vaak het beste in mensen, maar soms ook het ergste. Het is aan ons om de geschiedenis en de lessen levend te houden”, aldus Paul Achleitner, voorzitter van de raad van commissarissen van Deutsche Bank.

Een belangrijke passage uit de IHRA definitie:


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yoni Wilkenfeld “Major German Companies, Including Daimler, VW and Deutsche Bank, Adopt IHRA Definition of Antisemitism” van 26 januari 2021 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Duitse bedrijven zoals Mercedes, VW en Deutsche Bank onderschrijven IHRA antisemitisme definitie

 1. Toen ik in het kader van een artikel schreef over de origine van de Volkswagenkever (een ontwerp van de Joodse ingenieur Ganzà ben ik bij de bedrijfshistorici van Volkswagen op een onstellend gebrek aan empathie gestoten en op een volkomen ontkenning van het aandeel van dit Joodse genie. De verklaringen van Volkswagen kunnen mij dus gestolen worden. Als je de documentaire hierover nog niet gezien hebt dan kan je dat alsnog hier bekijken https://www.youtube.com/watch?v=cNuS4GwU7CU
  Mvg Guido Joris

  Like

 2. Onderschrijven van een declaratie maakt van Jodenhaters écht geen Jodenvrienden.

  Het beste voorbeeld is opnieuw Duitsland dat ondanks haar eigen geschiedenis, mooie woorden en alle onderschreven contracten & declaraties, haar Joden/Israel vijandigheid laat blijken via haar niet aflatende anti Israel VN-resoluties en Iran politiek dat als politiek programma punt heeft Israel te vernietigen!

  Alle onderschreven & ondertekende resoluties van de EU t.a.v. Oslo accoorden worden door diezelfde EU met de voeten getreden!

  Resoluties & accoorden worden geschreven/ondertekend om dan verbroken te worden wanneer het nodig blijkt voor eigen interesse.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.