Abbas’ aartsrivaal Mohammed Dahlan weigert om samen met Al Fatah op te komen

Plaatje hierboven: Mohammed Dahlan (links) en Mahmoud Abbas (rechts) gaven samen een personferentie in de Egyptische hoofdstad Cairo in februari 2007. Dit naar aanleiding van de ondertekening van het Fatah-Hamas Mekka Akkoord op 8 februari 2007 tussen Fatah en Hamas in de stad Mekka [beeldbron: AP/Amr Nabil]

De Fatah-beweging heeft een voorstel van de Democratic Reform Current, onder leiding van de 59-jarige Mohammed Dahlan, afgewezen om bij de komende verkiezingen op een gemeenschappelijke lijst te staan, meldde de Middle East Monitor dinsdag.

Dahlan is een oude rivaal van Fatah en van de ‘president’ van de Palestijnse Autoriteit, de 85-jarige Mahmoud Abbas. Dahlan, een voormalige chef van de veiligheid in Gaza voor Fatah, werd in 2011 uit de partij gezet en vluchtte naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Zijn huis in Ramallah werd later overvallen door PA-veiligheidstroepen. Abbas heeft Dahlan onder meer beschuldigd van samenwerking met Israël om in 2002 een hooggeplaatste Hamas-terrorist te elimineren.

Dahlan werd in 2016 bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf omdat hij naar verluidt $ 16 miljoen had verduisterd terwijl hij als minister diende. Hij verblijft in de VAE, waar hij de regerende familie adviseert inzake Palestijns-Arabische aangelegenheden.

De secretaris van de Revolutionaire Raad van Fatah, Majed Al-Fityani, vertelde Al Monitor dat de Democratische Hervormingsstroom geen banden heeft met Fatah. “Haar leden”, legde hij uit, “zijn de reden voor alle interne crisissen binnen de beweging.” De ambtenaar voegde eraan toe dat iedereen mee kan doen aan de verkiezingen zolang ze zich aan de wetten houden.

Dahlan werd lang beschouwd als een legitieme bedreiging om Abbas op te volgen als voorzitter van de PA. Als zodanig heeft Abbas een reeks stappen ondernomen om de mogelijke terugkeer van Dahlan naar een leidende positie in Fatah te blokkeren. Bij één incident werden de medewerkers van Dahlan niet uitgenodigd voor het Fatah-congres en werden de medewerkers van Abbas gekozen voor hogere functies.

Abu Mazen, nom de guerre van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, vaardigde vrijdagavond 16 januari 2021 een presidentieel decreet uit betreffende het houden van algemene verkiezingen in drie fasen.

Volgens het decreet vinden de parlementsverkiezingen plaats op 22/5/2021 en de presidentsverkiezingen op 31/7/2021. De resultaten van de verkiezingen voor de Wetgevende Raad vormen de eerste fase in de vorming van de Palestijnse Nationale Raad (het Palestijnse parlement). De Nationale Raad zal worden afgerond op 31/8/2021 in overeenstemming met de basiswet van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en nationale afspraken.

Plaatje hierboven: Ramallah, 9 januari 2005. Mahmoud Abbas wint de presidentsverkiezingen. De voorlopig laatste parlementaire verkiezingen in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 en werden toen unaniem gewonnen door Hamas, zowel in Judea & Samaria als in de Gazastrook.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Abbas archrival denied opportunity to run with Fatah” van 27 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Aaron Boxerman “The Dahlan enigma: One Palestinian leader isn’t condemning the Israel-UAE deal” van 17 augustus 2020 op de site van The Times of Israel

♦ een artikel op deze blogHet gaat goed met het uitgevonden volk: Al Fatah en Hamas willen samen verkiezingen houden” van 22 september 2020 en een artikel Hamasleider Haniyeh wil Abbas opvolgen als president van de ‘Staat Palestina’” van 17 januari 2021

♦ naar een artikel “Abbas issues decree setting date for general elections” van 16 januari 2021 en een artikel “Why did Hamas change its position on the Palestinian elections?” van 8 januari 2021 op de site van The Palestinian Information Center (Pal Info)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.