Israëlische straatkatten zijn mijn therapie in coronatijden

Ik zit op een bankje in het park en houd Pinky vast, een van mijn buitenkatten. De winter is hier in Israël zeker aangekomen, een welkome afkoeling van de zinderende zomer voor ons mensen, maar niet zozeer voor de wilde katten van Israël.

Pinky’s vacht is een beetje vies en ze rilt in mijn armen. Het was gisteravond koud en regenachtig. In de buurt zijn er drie kartonnen dozen die mijn buurman Shmuel heeft gebouwd als schuilplaatsen voor de katten. Ze zijn verpakt in plastic en hebben zelfs kleine overhangen van multiplex om de regen buiten te houden.

Nadat het heeft geregend, haal ik het vochtige beddengoed eruit en vervang het door verse, droge lappen. De katten zijn een bron van spanning tussen mijn levenspartner en mij. Gidon leed als kind vier jaar lang aan een bijna honger in het nazi-concentratiekamp Theresienstadt. Een dier voeren was onvoorstelbaar.

Voor hem, toen en nu, betekent het omgaan met ontberingen het afsluiten en het sparen van hulpbronnen. Gidon zegt me dat ik mijn energie op mensen moet richten en niet op katten. ‘Overdrijf niet,’ zegt Gidon, terwijl ik een plastic zak met overgebleven kippenresten en wat droogvoer inpak en naar het park ga.

Hij zegt dat ik ‘een kattendame’ ben geworden, en misschien wel. Hoezeer hij ook huilt over wat een ‘verspilling’ het is, Gidon vergezelt me ​​altijd. Ik ben een levenslange liefhebber van dieren, maar de laatste tijd is het zorgen voor de katten hoe ik omga met de emotionele en psychologische uitputting van het afgelopen jaar. Zoveel lijden, ellende en dood. Een masker dragen en handen wassen en niet knuffelen, laat staan ​​vrienden en familie zien.

Als ik de straatkatten voer, voel ik me als een feeënmoeder, die handjevol troost uitdeelt aan kleine wezens die een kort, brutaal leven leiden. Het is een verschil dat ik kan maken in een zee van verschillen die ik niet kan maken. Ik draai me naar buiten en Gidon draait zich naar binnen. We redden het allebei.

De pandemie dwong ons allemaal in een soort winterslaap, en voor Gidon was dit bijzonder moeilijk. Door bezig en productief te blijven, creëert hij een gevoel van doelgerichtheid en onafhankelijkheid, ongeacht de omstandigheden. Vóór de pandemie bezorgde Gidon bloemen en gaf hij eens per week Engelse les aan kinderen op een school in Jaffa. Dat is allemaal veranderd.

Ongeveer acht katten leven in het deel van het grote park dat het dichtst bij ons huis in Ramat Gan ligt. Mijn buren Yamit, een lange, lenige actrice, en Shmuel, een oudere man die verderop in de straat woont, helpen ook om voor de katten te zorgen. Gever Lashon stierf een paar weken geleden, wat ons allemaal erg verdrietig maakte. We hadden hem wekenlang niet gezien. Hij was een oranje en witte straatkat met een roze tong die altijd uitsteekt. Yamit heeft hem gevonden.

Er is lang een onzichtbaar leger van kattenminnende Israëli’s geweest die het hele jaar door voedsel en vers water voor de katten weglaten. Ik ben zelden een van deze kattenengelen tegengekomen, maar ik zie bewijs dat ze er waren: kleine hoopjes droog voedsel op stenen muren en in looppaden en kleine plastic bakjes met water die er mysterieus uitzien.

Sinds de pandemie en de daaropvolgende lockdowns heb ik nog meer bewijs gezien: schuilplaatsen gevuld met overgebleven kleding, kommen met voedsel die hoog blijven staan, waar de honden het niet kunnen krijgen. Langzaam, met tegenzin, in de loop van de pandemie, begon Gidon enkele van de katten in het park te herkennen – en zij hem. Op een dag wond Blacky, de onbetwiste koningin van het park, zich keer op keer om Gidons benen in een poging zijn aandacht te trekken. Ten slotte boog hij zich voorover en klopte haar onhandig met zijn grote Tsjechische hand.

Gidon en ik hebben allebei onze tweede vaccinaties gekregen, iets waar we enorm dankbaar voor zijn. Het lijkt erop dat er aan het einde van de tunnel licht is. Dingen zullen weer veranderen; Er komt een nieuw normaal.

Een paar dagen geleden, tussen de regens door, bracht Gidon een stevige houten kist ons huis binnen. ‘Ik denk dat dit goed zou zijn,’ zei hij, zonder me in de ogen te kijken of zijn zin af te maken. Hij was druk bezig met hameren en wegzagen, vastbesloten om de schuilplaatsen van Shmuel met vindingrijkheid te overtreffen.

“We hebben iets nodig om erin te stoppen,” zei Gidon. Ik heb hem wat oude handdoeken uit de kast gegeven. “Okee. Nou, laten we dit naar buiten brengen voor Blacky,” zei hij. “Maar overdrijf niet met het eten, kattendame!”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Julie Gray “Israel’s street cats are my therapy” van 24 januari 2021 op de site van The Times of Israeel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.