Verborgen bunker ontdekt in de ruïnes van het voormalige Getto van Warschau

In de ruïnes van het getto van Warschau is een bunker met 100 jaar oude tefilin (plaatje hierboven) ontdekt die tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen waren voor de nazi’s. Tefilin zijn gebedsriemen, in het jodendom leren riemen met daaraan zwarte doosjes die bij het Joodse ochtendgebed op werkdagen worden gedragen. In de doosjes zitten teksten uit de Thora.

In de afgelopen jaren zijn de Poolse autoriteiten begonnen met het slopen van gebouwen in het getto van Warschau om er woongebouwen van te maken in een proces van stadsvernieuwing. Na de sloop van een gebouw ontdekten bouwvakkers een ingang van een bunker die was gegraven als voorbereiding op de Opstand in het Getto van Warschau in 1943.

Een van de Poolse bouwvakkers op de site die de bunker binnenkwam om deze op te ruimen, ontdekte 10 phylacteries die verborgen waren achter boeken en andere items. Nadat ze vernomen hadden over de sensationele ontdekking van hun lokale contacten, namen Europese afgezanten van het Shem Olam Faith en het Holocaust Instituut voor Onderwijs, Documentatie en Onderzoek in het geheim contact op met de bouwvakkers.

Na langdurige onderhandelingen en een toezegging om de transactie geheim te houden voor de Poolse autoriteiten, werden de tefilins overgedragen aan de afgezanten. Ze zijn onlangs aangekomen in Israël, waar ze zijn overgebracht naar het instituut voor desinfectie en conservering.

Sem Olam kondigde aan dat het de tefilins had in een aankondiging voorafgaand aan een conferentie die het zal houden ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Herdenking van de Holocaust. De virtuele conferentie, die voor het publiek toegankelijk is, zal panelen bevatten over de herinnering aan de Holocaust vanuit een internationaal perspectief en zal worden bijgewoond door politici, spirituele leiders, rabbijnen en historici van over de hele wereld.

Volgens de directeur van Shem Olam, Rabbi Avraham Krieger, “getuigt de ontdekking van 10 tefilins geconcentreerd op één plek van de joodse levensstijl die ze in het getto hadden. Ondanks de verschrikkingen en de wrede realiteit waarin ze leefden, bleven ze de gebruiken en tradities waar ze mee waren opgegroeid in acht nemen.”

Hij merkte op dat “het aantal tefilins wijst op de ondergrondse minyans [gebedsquorums van 10 mensen] die ze in de bunker hebben weten te houden, ondergronds en onder de neus van de nazi’s. De tefilins waren verborgen naast wapens en jachtgereedschappen die de rebellen in het getto van Warschau dienden, wat getuigt van hun belang in de ogen van de joden.”

Het Getto van Warschau vandaag
21 augustus 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel Hidden bunker discovered in Warsaw Ghetto” van 25 januari 2021 op de site van Israel Hayom