Antwerps burgemeester waarschuwt voor golf van antisemitisme als ‘de’ Joden niet meewerken tegen COVID-19

De burgemeester van Antwerpen heeft beweerd dat de historische gemeenschap van orthodoxe joden in de Belgische stad het risico loopt een ‘golf van antisemitisme’ over zichzelf te veroorzaken vanwege het niet naleven van COVID-19 sociale distantiëring en testvereisten.

In een reactie op de onthulling van districtsgezondheidsfunctionarissen dat het besmettingspercentage van de pandemie in de Antwerpse Joodse wijk vier keer zo hoog is als in de rest van de stad, zei de Antwerpse burgemeester Bart De Wever in een kranteninterview op maandag dat …

[..] de ‘Joodse gemeenschap moet zich één ding moet realiseren: ze volgen hun eigen logica, maar ik zie de repercussies in mijn mailbox, en het is beangstigend. Als we echt een golf van antisemitisme willen, laten we dan zo doorgaan.

De burgemeester merkte op dat de Antwerpse politie op de sabbat twee keer een inval had gedaan in dezelfde synagoge, 37 gelovigen uit de ochtenddienst had gezet en vervolgens 22 mensen die zich daar later verzamelden. De Wever dreigde toen de betreffende synagoge te sluiten, waarvan The Algemeiner begrijpt dat het gelieerd is aan de chassidische gemeenschap van Belz.

De Wever vervolgde, volgens ATV:

Ik had nooit gedacht dat ik de burgemeester zou zijn die in de 21e eeuw nog steeds synagogen zou sluiten: ik stelde me mijn termijn als burgemeester anders voor. Maar dat is waar we naar op weg zijn, en het is dramatisch. Het is buitengewoon spijtig.

De 25.000 Joodse gemeenschap van Antwerpen wordt bediend door 50 synagogen. Onder COVID-19-beperkingen mogen niet meer dan 15 mensen tegelijkertijd synagogediensten bijwonen, inclusief de tien volwassen mannen die nodig zijn voor een minjan.

De gemeenschap wordt als kwetsbaarder voor de pandemie beschouwd omdat haar leden vaak naar Londen en Manchester in het Verenigd Koninkrijk reizen, waar ze sterke familie- en religieuze banden behouden met de verschillende chassidische gemeenschappen in die steden.

De Wever bekritiseerde ook de joodse gemeenschap omdat ze naar verluidt niet reageerde op een telefoontje naar 6.500 inwoners van de joodse wijk van Antwerpen om tijdens het weekend op het virus te testen. Hij zei dat de lage respons vooral alarmerend was vanwege de nieuwere, mogelijk sterkere variant van het COVID-virus die onlangs in het VK was opgedoken.

Een gemeenteraadslid dat een van de Joodse wijken van de stad vertegenwoordigde, zette zich echter terug tegen De Wever en zei dat de slechte opkomst het gevolg was van het houden van de tests op zaterdag – de Joodse sabbat. “Het is logisch dat er zaterdag geen joden op de [testlocatie] waren”, zei wethouder Samuel Markowitz tegen de Nederlandse krant Het Nieuwsblad. “Zaterdag zie je niemand in de auto stappen of op de fiets springen.”

Markowitz stelde dat De Wever, “met wie de joodse gemeenschap in goede harmonie samenwerkt, dit weet.” De burgemeester “had beter kunnen zeggen: blijf zaterdag veilig thuis en laat je zonder mankeren op zondag of maandag testen. Laten we wachten tot maandagavond om de balans op te maken,” zei Markowitz.

De woordvoerder van het Forum van Joodse Organisaties (FJO) betwistte die bewering en zei dat de testsite ook open was op zondag en maandag, afgezien van de sabbat. “Er waren er ook maar heel weinig op zondag of ook op maandag”, zei Hans Knoop – de Antwerpse woordvoerder van het FJO – maandag tegen The Algemeiner.

Op zondag en zaterdag boden alles samen 1.428 mensen (joden en niet-joden samen) zich aan. Een complete afgang dus voor het stadsbestuur. Van de 6500 mensen die werden opgeroepen daagden uiteindelijk 22 procent op.

Het grootste deel, ruim 78 procent, het overgrote deel dat niet eens Joods is (!), blijft thuis. Niét omdat ze gebrek aan burgerzin hebben of geen burgerplicht vertonen, zoals de N-VA bonzen beweren, maar simpelweg omdat ze geen vertrouwen hebben in het beleid en de aanpak van de viruscrisis.

Een zichtbaar gefrustreerde Antwerpse schepen voor gezondheidszorg Fons Duchateau dreigde boos om iedereen (ruim. 5000 mensen) die zich niet heeft aangemeld voor de “vrijwillige” coronatest, in quarantaine te zetten. Schepen Duchateau hoopt zo het vertrouwen van het volk terug te winnen voor zijn aanpak.

Op de vraag of hij dacht dat de opmerkingen van De Wever het COVID-19-gerelateerde antisemitisme dat als paddestoelen uit de grond kwam in België en Europa op grotere schaal verder konden aanwakkeren, zei Knoop dat de burgemeester “ondiplomatiek” was in zijn woordkeuze.

“Hij was woedend en emotioneel”, zei Knoop. Maar hij voegde eraan toe dat De Wever “een nauwe en goede vriend van de Joodse gemeenschap” was. “Ik heb geen enkele twijfel over zijn oprechtheid en zijn bedoelingen,” zei Knoop. Knoop zei dat hij persoonlijk “nooit eerder zulke antisemitische e-mails had gezien” voorafgaand aan de pandemie.

Op de vraag of hij zich zorgen maakte over het feit dat de hele Joodse gemeenschap de schuld kreeg van de verspreiding van infectie – zoals De Wevers opmerkingen wellicht suggereerden – merkte Knoop op dat de Vlaamse samenleving niet bijzonder goed geïnformeerd was over haar Joodse gemeenschap.

“Voor de Vlaamse bevolking is elke Jood hetzelfde, ze denken dat we een homogeen blok zijn”, legt Knoop uit. Knoop benadrukte dat de overgrote meerderheid van de Antwerpse joden zich aan de COVID-19-voorschriften hield. ‘Van de 25.000 Joden is het maar een kleine minderheid die het niets kan schelen”, zei Knoop. “Alle Joden houden zich aan de regels, behalve misschien 500 of zo.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Antwerp Mayor Claims Belgian City’s Jews Are Risking ‘Wave of Antisemitism’ Over Alleged Non-Compliance With COVID-19 Protocols” van 25 januari 2021 op de site van The Agemeiner

♦ een artikel op deze blogN-VA Antwerpen viseert expliciet Joodse wijken op COVID-19: bijna alle Belgen haken af” van 23 januari 2021 en een artikelAntwerpse politie en leger vallen andermaal synagoge binnen inzake corononaregels” en een artikelBelgische rechtbank herroept verbod op gebedshuizen na joodse petitie” van 12 december 2021 en een artikelRepressie in Antwerpen groeit: Politie en hun Jodenverklikkers maken grote sier” van 7 december 2021 en een artikelBelgië: Dubbele standaarden zowel bij de media als bij de politie inzake overtreding coronaregels” van 1 december 2021

2 gedachtes over “Antwerps burgemeester waarschuwt voor golf van antisemitisme als ‘de’ Joden niet meewerken tegen COVID-19

 1. Het is bizar om te zien dat de standaard stuiptrekkingen weer plaatsvinden. Inderdaad wie niet leert van de geschiedenis is blijkbaar gedoemd om deze te herhalen.

  – het is makkelijker om de vrome Joden als groep te identificeren.

  – wordt deze analyze ook gebruikt op andere groepen die veel meer familieleden hebben en/of een groter sociaal netwerk hebben?

  – aan veel van de Covid regels ontbreekt het aan een concrete wetenschappelijke onderbouwing vanwege het simpele feit dat men nog niet alle factoren weet.

  – het aantal besmettingen: dat wordt blijkbaar dus gemeten. Hoe is de verdeling van het aantal mensen per identificeerbare groep die zich wel of niet laat testen? Kan het zijn dat misschien de Antwerpse Joden zich (veel) meer laten testen dan de rest van de bewoners in postcode 2018?

  – de testen zelf: er is nogal wat discussie over de betrouwbaarheid van deze testen.

  – Je moet wel als Antwerpse beleidvoerder wel zo ontzettend dom zijn als je niet met de Joodse gemeenschap voldoende contact hebt dat je je niet realizeert dat de vrome gemeendschap zich niet op Shabbes laat testen. Had dat dan op do vr zo en ma ook georganiseerd

  – veel mensen kunnen Covid hebben, besmettelijk zijn en totaal geen last hebben van welk symptoom ook.

  – Het weer pinnen op de ‘Joden’ is een cop-out voor slecht beleid. Zoals altijd.

  Daarbij ook gezegd hebben dat er altijd in elke laag van elke bevolkingsgroep, wel of niet identificeerbaar er altijd wel een paar idioten zijn die willens en wetens zich niet houden aan de regels. Het overgrote deel van de mensen wel.

  En ja wees nou een beetje slim: als de regel is niet meer dan 15 mannen in een ruimte, organiseer meer minjanim in de ochtend.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.