Israël onder druk zetten levert nooit resultaten op

Plaatje hierboven: Toenmalig Amerikaans Vice-president Joe Biden (links) zit met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan tafel voor een diner in de residentie van de premier in Jeruzalem op 9 maart 2010 [beeldbron: Baz Ratner-Pool/Getty Images]

Terwijl de regering-Biden haar ambtsperiode begint, klinkt een aanzienlijk aantal stemmen, van voormalige regeringsfunctionarissen, denktanks en advocaten, de bekende oproep om Israël onder druk te zetten om zijn beleid met betrekking tot Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) en zijn conflict met de Palestijnen.

Na vier jaar uitgesloten te zijn geweest van beleidsdiscussies, hopen voorstanders van een harde houding tegenover Israël hun invloed terug te winnen. Onlangs suggereerden Ilan Goldenberg, Michael Koplow en Tamara Cofman Wittes dat de regering-Biden ‘een nieuwe Amerikaanse strategie voor het Israëlisch-Palestijnse conflict’ nodig heeft.

Ze stelden voor om Israël op verschillende manieren onder druk te zetten om concessies te doen; De Verenigde Staten moeten duidelijk maken dat ze Israël niet zullen beschermen tegen internationale gevolgen waarmee ze te maken kunnen krijgen als ze maatregelen nemen, zoals de bouw van nederzettingen.

De Verenigde Staten moeten Israël ook duidelijk maken dat vier soorten Israëlische acties een bijzonder sterke reactie van de VS zullen uitlokken:

  1. bouwen of bevorderen van plannen om te bouwen in gebieden die bijzonder relevant zijn voor de levensvatbaarheid van een tweestatenuitkomst;
  2. overdracht of uitzetting Palestijnen;
  3. die belangrijke nieuwe infrastructuur aanleggen, zoals wegen binnen de Westelijke Jordaanoever, of;
  4. enige verandering aanbrengen in de historische status quo op de Tempelberg.

Als de stemmen om Israël onder druk te zetten erin slagen de regering-Biden te beïnvloeden, zal het niet de eerste regering zijn die probeert de vrede in het Midden-Oosten te bevorderen door Israël onder druk te zetten.

Israël onder druk zetten is een tweeledige praktijk van Amerikaanse presidenten. De Republikeinse president Eisenhower was de eerste president die Israël onder druk zette en zelfs dreigde een oorlog tegen Israël te beginnen. De Republikeinse president Ford weigerde Israël wapens te leveren totdat het akkoord ging met zijn voorwaarden voor een terugtrekking uit de Sinaï.

De democratische president Carter zette Israël herhaaldelijk onder druk bij Libanon en Egypte. Republikeinse president George H.W. Bush zette Israël onder druk door $ 10 miljard aan leninggaranties in te houden. Presidenten Clinton en Bush, Democraat en Republikein, hebben allebei Israël onder druk gezet om Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen te bevrijden.

De democratische president Barack Obama zette Israël onder druk om zijn eerste moratorium voor de bouw van nederzettingen te openen. Bezwaren tegen het onder druk zetten van Israël hebben ook tweeledige steun gekregen. Leden van het Congres hebben verklaard:

Aangezien de Palestijnse terreur geen tekenen van afname vertoont, blijft de president volhouden dat het in het beste belang van Amerika is om druk uit te oefenen op Israël, dat de verkeerde boodschap naar de regio stuurt. Hoewel het zeker het recht van de president is om de mening te geven die hij heeft, denk ik dat we moeten oppassen dat we de grens niet overschrijden waar het klinkt alsof we de overweldigende druk uitoefenen die we tot onze beschikking hebben op onze nogal geïsoleerde Bondgenoot. We zouden het Israëlische volk niet moeten dicteren hoeveel kamers ze in hun huis mogen hebben of dat hun specifieke nederzetting een extra school moet hebben, of ook een extra kamer voor de school.

Het onder druk zetten van Israël heeft nooit de beoogde resultaten opgeleverd die de beoefenaars ervan verwachtten. Bijvoorbeeld, hoewel president Obama Israël onder druk zette om ‘geen steen toe te voegen’ aan Joodse nederzettingen in Judea en Samaria, zette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens het presidentschap van Obama een bouwgolf op gang die groter was dan het bouwen tijdens de Bush-jaren.

Er zijn veel redenen waarom Israël onder druk staat en er nooit in is geslaagd Israëlische concessies op de lange termijn te krijgen, en het heeft Israël en de Palestijnen ook niet dichter bij het beëindigen van hun conflict gebracht.

Ten eerste zou het onder druk zetten van Israël een beleid zijn dat niet strookt met het zijn van een bondgenoot. Als bondgenoot moet Amerika Israël steunen, niet onder druk zetten. Zelfs als een Amerikaanse president vindt dat Israël een fout maakt of het Amerikaanse beleid tegenspreekt, moet het zijn onenigheid in privé tegenover Israël kenbaar maken.

Vrienden en bondgenoten zetten elkaar niet onder druk. Vrienden en bondgenoten vertellen elkaar de waarheid, maar steunen elkaar. Israëli’s leven in een belegeringsmentaliteit. Er kan een argument worden aangevoerd dat Israël de behoefte om zich constant belegerd te voelen heeft overleefd, maar met de consequente vooringenomenheid van de VN en velen die oproepen om het te mijden of zelfs te vernietigen, is het begrijpelijk waarom veel Israëliërs zich nog steeds belegerd voelen.

Wanneer Israël onder druk wordt gezet door zijn vijanden en zelfs nog meer door zijn vrienden, keren de Israëli’s terug naar een belegeringsmentaliteit en verzetten zich tegen de druk. Israëli’s hebben nooit een Amerikaanse president vertrouwd die Israël onder druk zette.

Israëli’s kregen een afkeuring van 90% van president Obama en een goedkeuringsbeoordeling van 90% van president Trump omdat de Israëli’s vonden dat president Obama hen onder druk zette en president Trump hen steunde. Premier Netanyahu werd een held voor het Israëlische volk, werd voortdurend herkozen en werd de langstzittende premier van Israël omdat de Israëliërs zijn verzet tegen de druk van president Obama goedkeurden.

Als de regering-Biden vooruitgang wil boeken in het Israëlisch-Palestijnse conflict, als ze Israëls steun wil bij haar onderhandelingen met Iran, en als ze geïnteresseerd is in de goedkeuring van het Israëlische publiek, moet ze Israël steunen en helpen om het veiliger te maken, niet het onder druk zetten.

Ik hoop dat we de komende vier jaar dezelfde president Biden zullen zien die zichzelf een zionist heeft genoemd en die zei:

De strategische noodzaak dat Israël zijn eigen land moet kunnen beschermen, moet het op eigen kracht kunnen doen, en wij moeten altijd achter Israël staan ​​om er zeker van te zijn dat dit kan gebeuren. En we zullen.


Bronnen:

♦ naar een artikel Uri Pilichowski “Pressuring Israel never produces results” van 24 januari 2021 op de site van The Times of Israel (TOI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.