Oude inscriptie ‘Christus, geboren uit Maria’ opgegraven in het noorden van Israël

Een 1500 jaar oude Griekse inscriptie met de naam ‘Christus, geboren uit Maria‘ werd opgegraven in het noorden van Israël, zo maakte de Antiquities Authority woensdag bekend [beeldbron: Tzachi Lang/IAA]

De archeologen ontdekten de inscriptie die was gegraveerd bij de ingang van een indrukwekkend gebouw uit de Byzantijnse of vroege islamitische periode, met mozaïektegels versierd met een geometrisch ontwerp.

De vondst werd onthuld tijdens een bergingsopgraving onder leiding van Tzachi Lang en Kojan Haku voorafgaand aan de aanleg van een weg in het dorp Taiba in de Jizreël-vallei. Archeoloog Yardenna Alexandre van de Antiquities Authority (IAA) vertelde aan The Jerusalem Post:

We wisten niet wat we konden verwachten voorafgaand aan de werkzaamheden, maar we wisten dat dit een gebied was waar archeologische overblijfselen waren gevonden. Toen we de inscriptie tegenkwamen, wisten we dat we een kerk hadden.

Volgens de wet in Israël moet voorafgaand aan elk bouwproject een bergingsopgraving worden uitgevoerd. Mensen uit lokale gemeenschappen worden meestal uitgenodigd om deel te nemen aan de projecten, volgens een geconsolideerd beleid van de IAA om interesse in archeologie en het erfgoed van het land te stimuleren.

De volledige inscriptie, luidt volgens dr. Leah Di Segni, onderzoeker aan het Instituut voor Archeologie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem:

Christus geboren uit Maria. Dit werk van de meest godvrezende en vrome bisschop Theodosius en de miserabele Thomas werd vanaf het fundament gebouwd. Wie binnenkomt, moet voor hen bidden. 

Plaatje hierboven: Het gebouw waar de inscriptie ‘Christus geboren uit Maria’ werd blootgelegd tijdens opgravingen in et-Taiyiba, Jezreel Valley [beeldbron: Tzachi Lang/IAA]

“De inscriptie begroet degenen die binnenkomen en zegent hen. Het is daarom duidelijk dat het gebouw een kerk is, en geen klooster – kerken begroetten de gelovigen bij hun ingang, terwijl kloosters dit meestal niet deden,” zei Di Segni in een persbericht.

Theodosius was de regionale aartsbisschop van de metropool Beit She’an waartoe Taiba in de 5e eeuw v.C. behoorde. Zijn naam kwam voor in documenten die verband hielden met de vergaderingen van aartsbisschoppen, legde Alexandre uit. De woorden “Christus geboren uit Maria” werden veel gebruikt aan het begin van documenten of andere vormen van tekst en dienden als een zegen en bescherming tegen het kwaad.

“Als zegen moet de inscriptie oorspronkelijk bij de ingang van de kerk hebben gestaan, waar mensen hem konden zien. Het werd nu echter teruggevonden in de muren, daarom weten we dat de steen werd hergebruikt als bouwmateriaal. Waarschijnlijk stortte het gebouw in en werd het herbouwd,” merkte Alexandre op.

De regio van de Jizreël-vallei draagt ​​veel getuigenissen van het oude christelijke leven. “Dit is het eerste bewijs van het bestaan ​​van de Byzantijnse kerk in het dorp Taiba en vormt een aanvulling op andere vondsten die getuigen van de activiteiten van christenen die in de regio woonden”, zei archeoloog dr. Walid Atrash van de IAA.

In het gebied werden onder meer overblijfselen van een kerk uit de kruisvaardersperiode en van een oud klooster ontdekt. Taiba zelf was een christelijk dorp in de Byzantijnse periode (5e tot 7e eeuw) en werd later de locatie van een kruisvaardersfort. “Het huidige Arabische dorp groeide eromheen en sommige overblijfselen zijn nog steeds zichtbaar”, besloot Alexandre.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rossella Tercatin “Ancient ‘Christ, born of Mary’ inscription unearthed in northern Israel” van 20 januari 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.