Iran tot Biden: ‘Geen onderhandelingen. Nucleair akkoord is te nemen of te laten’

Binnenlandse decreten van Trump afschaffen was een vrij eenvoudige zaak voor Joe Biden, maar het beleid wijzigen ten aanzien van het Midden-Oosten, gaat ongetwijfeld meer inspanning, inzicht en diplomatie vergen. Biden is walking on thin ice .. [beeldbron: AP/Hadi Mizban

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, drong er vrijdag bij de Amerikaanse president Joe Biden op aan om ‘een betere weg te kiezen’ door terug te keren naar de nucleaire deal van 2015 tussen Iran en wereldmachten, meldt Reuters.

Zarif, die in het tijdschrift Buitenlandse Zaken schreef, waarschuwde ook dat

[..] de kans zou worden gemist als Washington van tevoren aandringt op verdere Iraanse concessies. Biden kan beginnen met het schrappen van alle sancties die zijn opgelegd sinds Trump aantrad en proberen opnieuw deel te nemen aan en zich te houden aan de nucleaire deal van 2015 zonder de zorgvuldig onderhandelde voorwaarden te wijzigen. Iran zou op zijn beurt alle corrigerende maatregelen die het heeft genomen in de nasleep van de terugtrekking van Trump uit de nucleaire deal ongedaan maken. Het initiatief berust volledig bij Washington.

Zarif benadrukte ook dat tijdelijke beperkingen van de verdediging en raketten van Iran over aanbestedingen in het kader van de deal van 2015 (JCPOA) niet opnieuw kan worden onderhandeld.

Voormalig president Donald Trump trok zich bijna drie jaar geleden terug uit de overeenkomst van 2015 en legde vervolgens opnieuw verlammende sancties op aan de Islamitische Republiek. Iran heeft op zijn beurt zijn naleving van de overeenkomst van 2015 geleidelijk teruggeschroefd.

Biden heeft de wens uitgesproken om terug te keren naar de overeenkomst van 2015, waarover werd onderhandeld toen hij als vice-president diende tijdens de regering-Obama. Onlangs vertelde hij aan The New York Times dat hij zou terugkeren naar de overeenkomst van 2015 als Iran de overeenkomst weer zou naleven.

Op dinsdag vertelde Biden’s staatssecretaris Antony Blinken tijdens een bevestigingshoorzitting aan de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen dat hij de Amerikaanse bondgenoten zou raadplegen over de mogelijkheid om opnieuw een nucleaire deal met Iran te sluiten.

Blinken benadrukte ook dat de VS ‘ver weg’ is om terug te keren naar de deal. De perssecretaris van het Witte Huis, Jen Psaki, zei woensdag dat Iran opnieuw moet voldoen aan de beperkingen onder de deal van 2015 voordat de VS aan tafel komen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “Zarif to Biden: Return to nuclear deal without demanding concessions” van 22 januari 2021 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Haviv Rettig Gur “Joe Biden wants to erase the last four years. In the Mideast, that won’t be easy” van 21 januari 2021 en een artikel van Lazar Berman “‘Erratic’ or ‘Strategic Clarity’: What to make of Trump’s Middle East legacy?” van 23 januari 2021 op de site van The Times of Israel (TOI)

Een gedachte over “Iran tot Biden: ‘Geen onderhandelingen. Nucleair akkoord is te nemen of te laten’

  1. Net zoals Biden met zijn op de éérste dag 17 ondertekende decreten, die Amerika last & China first plaatsen…..is het nu tijd om Iran te paaien.

    Met opa Joe aan het roer, iemand die zelfs geen idee heeft wat hij ondertekend of waar HIJ voor staat, iemand die zo zwak is dat zijn linkerflank, gesteund door een kwijlende & kritiekloze media, gaan we woelige maar vooral gevaarlijke tijden tegemoet…..ook hier!

    Het grappige is dat zij die nu opnieuw Amerikaanse steden in vlam zetten, winkels & Democratische bureaus vernietigen , de linkse Antifa & BLM zijn, die voor lopende camera duidelijk HUN plannen uiteenzetten “”Wij willen geen Biden, wij willen revanche””.

    Die 25.000 Federale ordehandhavers tegen de rechtse “binnenlandse terroristen” waren dus overbodig, maar gewoon ingezet als propaganda tegen de Republikeins ‘deplorables’.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.