Vermeende joodse rituele moord en de Jobbik partij: De Tiszaeszlár Affaire

Plaatje hierboven: Het graf van het 14-jarige christen meisje, Eszter Solymosi, een slachtoffer van een zogenaamde ‘Joodse rituele moord’, is de afgelopen jaren een bedevaartsoord geworden voor extreemrechtse Hongaren, in het bijzonder de Jobbik partij [beeldbron: CH]

Een antisemitische toespraak in het Hongaarse parlement betwijfelde of een bloedsprookjeszaak uit 1882 voldoende definitief was afgesloten. Zsolt Baráth, een vertegenwoordiger van de Hongaarse extreemrechtse partij Jobbik, had op 3 april 2012 bijna vijf minuten het woord in het Hongaarse parlement voor een toespraak waarin hij protesteerde tegen 130 jaar geschiedenis waarin “de oorsprong en religieuze voorkeuren van de daders niet konden worden genoemd.”

Baráth’s bedoeling was om een ​​revisionistisch verslag te geven van de dood in 1882 van een 14-jarig christen meisje genaamd Eszter Solymosi in Tiszaeszlár, een klein dorpje in het noordoosten van Hongarije. Een daaropvolgend onderzoek naar claims wegens bloedsproblemen in verband met haar dood leidde tot een landelijke antisemitische hysterie tijdens de langdurige gerechtelijke procedure tegen vijftien leden van de plaatselijke Joodse gemeenschap.

De Tiszaeszlár-affaire was een bloedsprookje dat leidde tot een proces dat in 1882 en 1883 antisemitische agitatie in Oostenrijk-Hongarije veroorzaakte. Na de verdwijning van een plaatselijk meisje, Eszter Solymosi, werden Joden beschuldigd van rituele moord en onthoofding. Nadat haar lichaam enige tijd later in een rivier werd gevonden, blijkbaar verdronken, werd beweerd dat het lichaam niet dat van Eszter was, maar in haar kleren was gekleed. Er volgde een langdurig proces dat uiteindelijk resulteerde in de vrijspraak van alle verdachten.

Volgens Tablet gebruikt de Jobbik-partij de zaak om antisemitisme aan te wakkeren en is het graf van het kind de plaats van antisemitische bedevaart geworden.

De Tiszaeszlár Affaire
Een beschuldiging van joodse rituele moord in het Hongaarse dorp Tiszaeszlár (vóór 1918, in het district Szabolcs) leidde tot de arrestatie, opsluiting, ondervraging en uiteindelijk berechting van 13 joodse verdachten, april 1882 – augustus 1883.

De Tiszaeszlár-affaire begon met de verdwijning van een 14-jarig christelijk meisje genaamd Eszter Solymosi op 1 april 1882. In de daaropvolgende dagen – deels als reactie op een dubbelzinnig gesprek dat ze hadden met een van de uiteindelijke beklaagden en deels geïnspireerd door hun eigen vooroordelen – de ideeën van de moeder en de tante van het meisje kwamen tot de conclusie dat ze was ontvoerd en vermoord door lokale joden.

In eerste instantie reageerden functionarissen met ongeloof op de beweringen van de vrouwen en adviseerden ze hen in plaats daarvan “dergelijke gedachten uit [hun] hoofd [te] zetten”. Inderdaad, de Tiszaeszlár-affaire was wekenlang niets meer dan een vermissing. Maar uiteindelijk leidde een reeks factoren tot een ernstige beschuldiging van joodse rituele moord.

In de context van het laat negentiende-eeuwse Hongarije was er weinig reden om te vermoeden dat een beschuldiging van rituele moord zou worden opgepakt en opgevolgd door lokale en nationale autoriteiten. Het feit dat het uiteindelijk serieus werd genomen, was het gevolg van een combinatie van factoren.

Deze omvatten de productie gedurende een bepaalde periode van een verhaal over ontvoering en moord door een steeds groter wordende kring van vrouwen in het dorp; het feit dat een van de zeldzame politieke antisemieten in het land – Géza Ónody, een volgeling van Győző Istóczy – de vertegenwoordiger van Tiszaeszlár in het parlement was, waar hij en Istóczy publieke druk op de regering konden uitoefenen; de toewijzing van een meedogenloos ambitieuze rechter-magistraat in de zaak in de persoon van József Bary en de gedwongen getuigenis van een schijnbare ooggetuige, Móric Scharf, de 13-jarige zoon van de synagoge koster, József Scharf.

Pas nadat de vrouwen van het dorp een verslag van de misdaad hadden samengevoegd, gebaseerd op wat volgens hen informatie was die was verstrekt door een vijfjarige jongen (de jongere broer van Móric), dat de strafrechtbank in de provinciehoofdstad van Nyíregyháza Beval een formeel onderzoek naar de zaak, geleid door de magistraat Bary.

Amper twee weken later (eind mei 1882) werd een aanzienlijk deel van de mannelijke Joodse bevolking van het dorp gearresteerd op beschuldiging van de moord op Eszter Solymosi. Verslagen van deze nieuwe gebeurtenis begonnen te worden verspreid in de nationale pers; antisemitische afgevaardigden onderbraken de procedure in het parlement met interpolaties van de regering van Tisza (die tot dan toe geen kennis had genomen van deze provinciale aangelegenheid); en de acties van de magistraten en de politie in zowel Nyíregyháza als Tiszaeszlár kwamen onder de aandacht van het ministerie van Justitie in Boedapest.

Het was ook in die tijd dat een team van verdedigingsadvocaten, waaronder de prominente liberale politicus Károly Eötvös, werd aangesteld om de verdachte te vertegenwoordigen. Bijna alles was aanwezig voor een grootschalig onderzoek en berechting. Het enige dat ontbrak, was een lichaam: het lijk van Eszter was niet opgedoken.

Toen op 18 juni 1882 het lichaam van een jonge vrouw drijvend op de rivier de Tisza werd gevonden, nam de affaire een dramatische wending. Omdat er geen duidelijke wonden op het lijk waren, kreeg het vaststellen van de identiteit van de vrouw een enorm belang voor elke kant in de zaak. Alle partijen leken het er echter over eens te zijn dat het lichaam gekleed was in de kleding van Eszter.

Wat uiteindelijk volgde was een strijd over juridische en forensische procedures, de interpretatie van wetenschappelijk bewijs en veronderstelde kennis over de joodse religieuze identiteit en praktijk. De medische onderzoekers verklaarden dat het lichaam dat was van een volwassen vrouw met comfortabele middelen (gebaseerd op de zachtheid en gladheid van de huid), getrouwd (en dus seksueel actief) en joods – de laatste twee conclusies gebaseerd op een ‘culturele’ lezing in afwezigheid van haar op het lichaam van de vrouw.

Later zou het verdedigingsteam forensisch bewijs leveren met betrekking tot bot- en tandmetingen, samen met getuigenissen van hun eigen experts dat het slachtoffer veel jonger had kunnen zijn. In dit stadium echter, om zijn bewering kracht bij te zetten dat het lijk van een Joodse vrouw gekleed was in de kleren van Eszter Solymosi en in de rivier was geplant, beval Bary de arrestatie en ondervraging van de vlotters die op het lichaam waren gekomen (onder wie beiden waren Joden en heidenen).

Het proces van zes weken tegen de Tiszaeszlár-verdachten begon op 19 juni 1883 in Nyíregyháza. Vier joden (Salomon Schwarcz, Ábráham Bukszbaum, Lipót Braun en Herman Vollner) werden beschuldigd van moord met voorbedachten rade; vijf werden beschuldigd van medeplichtigheid; en vier (waaronder de joodse vlotters Amsel Fogel, Jankel Smilovics en Dávid Herskó) die een samenzwering hielpen en aanzetten.

Het verloop van het proces – dat, net als het lange onderzoek dat eraan voorafging, werd uitgevoerd in een sfeer die werd gespannen door antisemitische propaganda en agitatie – draaide om de concurrerende getuigenverklaringen van deskundigen en de betwiste geldigheid van gedwongen bekentenissen.

Plaatje hierboven: antisemitische prenten van bloedoffers in het 19de eeuwse Hongarije

De meest dramatische momenten waren de getuigenis van een zelfverklaarde ooggetuige van de ontvoering en rituele moord op Solymosi, gegeven door Móric, de nu 14-jarige zoon van de synagoge koster, József Scharf, die meer dan een jaar afgezonderd leefde van zijn familie was afgezonderd. De jonge Móric hield vast aan zijn eerdere getuigenis dat zijn vader Solymosi naar zijn huis had gelokt onder het voorwendsel dat hij op de sabbat een kandelaar moest verplaatsen.

Van daaruit werd ze door een bedelaar ertoe aangezet de synagoge binnen te gaan, waar ze werd vermoord door de rituele slachter, Salamon Schwarcz, en twee anderen. Onder de Hongaarse strafrechtelijke procedure mochten verdachten in een rechtszaak getuigen en kruisverhoren, en het Nyíregyháza-proces toonde dramatische confrontaties tussen Móric Scharf en een aantal beklaagden, het meest aangrijpend zijn eigen vader.

Op 17 juli, bijna een maand na het proces, reisden de rechters, de verdediging, de aanklagers en de beklaagden naar Tiszaeszlár om de vermeende plaats van de misdaad te inspecteren. De jonge getuige Móric Scharf werd gevraagd om de misdaad na te spelen en ook om de precieze plek aan te geven van waaruit hij beweerde getuige te zijn geweest van de moord. Móric hield vol dat hij voor de deur van de synagoge had gestaan ​​en een onbelemmerd zicht op de gang van zaken had gehad door het sleutelgat.

Na grondig onderzoek bleek het sleutelgat bijna geen visuele toegang tot het interieur van de synagoge te hebben geboden. Een week later weigerden de rechters Scharf te erkennen als een beëdigde getuige, en concludeerden dat ze sterke bedenkingen hadden met betrekking tot zowel zijn persoonlijke integriteit als de geloofwaardigheid van zijn verklaringen.

Toen Ede Szeyffert, de plaatsvervangend hoofdaanklager, op 27 juli 1883 met zijn oproeping tot de rechtbank sprak, drong hij – in strijd met de normale praktijk, maar niet onverwacht – er bij de rechters op aan alle beklaagden niet schuldig te verklaren. ‘De ogen van de hele natie’, waarschuwde hij, ‘inderdaad, de hele beschaafde wereld is op ons gericht.’

Op 3 augustus hebben de drie rechters hun vonnis uitgesproken: de vijf mannen die beschuldigd werden van samenzwering werden niet schuldig verklaard; Wat betreft de beklaagden die beschuldigd werden van moord, de zaak van de staat was ‘niet bewezen’. De volgende dag werd de jonge Móric na een korte telegramuitwisseling tussen Nyíregyháza en het ministerie van Justitie in Boedapest teruggebracht naar zijn familie.

Plaatje hierboven: In Boedapest, Hongarije, aan het einde van de 19de eeuw deden de vreselijkste antisemitische verhalen de ronde van Joden die christen meisjes en jongens offerden en hun bloed aftapeten om er masts, het joodse paasbrood, van te bakken [beeldbron: Kuruc]

De bloedlastering van Tiszaeszlár speelde een opvallende rol in de werkzaamheden van het eerste Internationale Congres van Antisemieten, dat in de zomer van 1882 in Dresden bijeenkwam. Kort na de afsluiting van het proces in 1883 richtten Istóczy en zijn volgelingen de eerste Nationale Antisemitische Partij van Hongarije op.

Tiszaeszlár vormde ook de aanleiding om de populaire vijandigheden te laten ontsnappen. Zelfs vóór de afsluiting van het proces waren er anti-joodse demonstraties uitgebroken in delen van Hongarije, met name in Pressburg (Pozsony) en in de nasleep van het proces braken rellen uit in tal van steden en dorpen, waaronder Nyíregyháza.

Hoewel ze niet schuldig werden verklaard, was het voor de joodse beklaagden onmogelijk om weer in Tiszaeszlár te gaan wonen. József Scharf kreeg een baan aangeboden bij een synagoge in Boedapest, maar toen zijn familie begin augustus 1883 in de Hongaarse hoofdstad aankwam, werd de gelegenheid aangegrepen met een reeks gewelddadige demonstraties van meerdere dagen.

Tiszaeszlár wordt algemeen beschouwd als de eerste formele vervolging in Europa tegen Joden voor de ‘rituele moord’ op een christen die na het einde van de zestiende eeuw buiten Polen of het Russische rijk heeft plaatsgevonden. De zaak werd breed uitgemeten in de Europese pers, waar ze met ongeloof werd behandeld, neutraliteit bestudeerde, of verontrust over het gevaar van joden (of in ieder geval sommige joden), afhankelijk van de politiek van het tijdschrift of de auteur in kwestie.

De Hongaarse zaak leidde ook tot een golf van soortgelijke openbare beschuldigingen tegen Joden in Midden- en Oost-Centraal-Europa, waarvan er minstens vier uitkwamen in volwaardige strafrechtelijke vervolgingen waarin openbare aanklagers en ministeries van justitie aanzienlijke hoeveelheden tijd, arbeid en prestige investeerden: Xanten in het Pruisische Rijnland (1891–1892), Polná in Oostenrijks Bohemen (1899–1900), Konitz in West-Pruisen (na 1918, Chojnice, Pol. [1900–1901]) en Kiev in het Russische rijk (Oekraïne) [1911-1913]).

Het is veelbetekenend dat Tiszaeszlár ook de eerste rituele moordzaak was waarin forensische geneeskunde en wetenschappelijke procedure een prominente plaats innamen in de beraadslagingen van de rechtbank. Deze factor gaf aan dat voortaan, om door te gaan met processen tegen Joden wegens rituele moord, in ieder geval de taal van de wetenschap zouden moeten spreken.

Hongaarse rabbijn in 1907 [bron]


Bronnen:

♦ naar een artikelTiszaeszlár Blood Libel” op de site van YIVO Encyclopedia of Jews in Eastern Europe

♦ naar een artikelHungarian blood libel inspires Jewish composer to write opera” van 9 oktober 2013 op de site van The Jewish Telegraphic Agecy (JTA)

♦ naar een artikelThe Tiszaeszlár affair” from Wikipedia, the free encyclopedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.