Extreemrechtse antisemitische Poolse politicus benoemd tot vice-minister van Onderwijs

Plaatje hierboven: Manifestatie van duizenden Polen in Warschau tegen Just Act of S-447 (aka Ustawa 447) tegen de teruggave van eigendommen die tijdens de nazi-bezetting van Poolse Joden zijn gestolen. Op het bord staat “Niet voor de Holocaust industrie” en “Niet voor de Zionistische Act S-447” [beeldbron: Agencja Gazeta/Maciej Jazwiecki via Reuters]

Een extreemrechtse Poolse politicus die “de machtige joodse lobby in de VS” beschuldigde van een poging om geld op te lichten “dat hen op geen enkele manier toekomt”, is benoemd tot vice-minister van onderwijs van zijn land.

Tomasz Rzymkowski werd vrijdag door premier Mateusz Morawiecki bevestigd als staatssecretaris van het Poolse Ministerie van Wetenschap en Hoger Onderwijs. De wet voorziet niet in handhaving.

De Poolse premier Marowiecki verwierp de wetgeving boos en beweerde destijds dat het vragen aan Polen om directe compensatie te betalen voor oorlogsmisdaden neerkwam op een “postume overwinning voor Hitler”.

Demonstranten buiten de Amerikaanse missie scandeerden “Dit is Polen, niet Polin” – het Hebreeuwse woord voor Polen – terwijl een deelnemer klaagde: “Waarom zouden we vandaag geld moeten betalen als niemand ons iets geeft? Amerikanen denken alleen aan Joodse en niet aan Poolse belangen.”

Een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de kwestie in juli 2020 herhaalde eerdere zorgen van de VS over de status van Polen als “de enige lidstaat van de Europese Unie met belangrijke eigendomsvraagstukken uit het Holocaust-tijdperk” die geen restitutiewetten had aangenomen, en merkte ook op dat “ongeveer de helft van de 5500 Claims voor joodse gemeenschappelijke eigendommen die zijn ingediend onder een restitutiewet uit 1997 onopgelost blijven en ongeveer de helft van de gerechtelijke claims werd afgewezen.”

Rzymkowski heeft de inspanningen geleid in Sejm, het Poolse parlement, om de JUST Act te verwerpen. In mei 2019 tweette hij een afbeelding van zichzelf die buiten het Witte Huis in Washington DC stond, terwijl hij een kopie van zijn eigen wetgeving vasthield om “Polen te beschermen tegen erfloze eigendomsaanspraken”.

In een van de verschillende retorische swipes tegen de JUST Act waarschuwde Rzymkowski in 2018 dat “de machtige joodse lobby in de VS in toenemende mate politieke instrumenten gebruikt om druk uit te oefenen op Europese staten om activa terug te vorderen.”

Terwijl hij duidelijk maakte dat hij geen bezwaar had tegen restitutie aan degenen met legitieme claims, beschuldigde Rzymkowski vervolgens”Amerikaanse Joden van pogingen om geld op te lichten” dat op “geen enkele manier aan hen is verschuldigd”.

Rzymkowski is momenteel een aanhanger van de heersende Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die zich na de parlementsverkiezingen van 2019 in Polen bij de groep in de Sejm heeft gevoegd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Far-Right Polish Politician Who Denounced ‘Powerful US Jewish Lobby’ Appointed Deputy Minister of Education” van 22 januari 2021 op de site van The Algemeiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.