Oostenrijk presenteert nationale strategie tegen antisemitisme

Oostenrijk presenteert nationale strategie tegen antisemitisme. De nieuwe maatregelen van de Oostenrijkse regering zijn bedoeld om het groeiende antisemitisme van het land in al zijn vormen te bestrijden, van online chatgroepen tot openbare protesten, zoals huidige bijeenkomsten tegen de coronavirusregelgeving Associated Press

De Oostenrijkse regering heeft donderdag een nationale strategie gepresenteerd om het opkomend antisemitisme te bestrijden, waaronder het verbeteren van de bescherming van synagogen, verbeterd onderwijs over het jodendom en strengere vervolging van haatmisdrijven tegen joden.

De minister van Europa van het Alpenland, Karoline Edtstadler, benadrukte de verantwoordelijkheid van Oostenrijk om antisemitisme te bestrijden, ongeacht of het van extreemrechts, links, immigranten of wie dan ook komt, meldde het Oostenrijkse persbureau APA.

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om antisemitisme in al zijn vormen en overal waar het zich uitdrukt te bestrijden – van online chatgroepen tot haatzaaiende uitlatingen in hoekcafés of uitingen van haat tegen Joden bij openbare protesten zoals de huidige bijeenkomsten tegen coronavirusregels, zei Edtstadler.

De president van de Joodse gemeenschap van Wenen, Oskar Deutsch, was ingenomen met het initiatief van de regering. ‘Joden zijn altijd de eersten die worden getroffen [door discriminatie]’, waarschuwde Deutsch, eraan toevoegend dat de strijd tegen antisemitisme een inspanning van de hele samenleving moet zijn, niet alleen de Joodse gemeenschap.

In 2019 registreerde Oostenrijk 550 antisemitische incidenten, zei Edtstadler. ‘Dat is twee keer zoveel als vijf jaar geleden’, voegde ze eraan toe.


Bronnen:

♦ naar een artikelAustria presents national strategy against anti-Semitism” van 21 januari 2021 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelDer Kampf gegen Antisemitismus – eine immerwährende Verantwortung Österreichs: Die Bundesregierung präsentiert umfassendes Maßnahmenpaket” van 21 januari 2021 op de site van Israelitische Kultusgemeinde Wien (IKG)

♦ naar een artikel Philipp Grüll “Austria presents its anti-Semitism strategy” van 21 januari 2021 en een artikel van Benjamin Fox “EU states lead UN campaign against anti-Semitism” van 19 november 2020 op de site van EURACTIV.de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.